Hopp til hovedinnhold
  • Klima og natur

Seks råd som kan snu klimauro til handling

Publisert 19. desember 2019

Er du urolig for klima- og miljøkrisen? Her har du våre seks beste råd for å snu uro til handling som kan bety en forskjell.

1. Engasjer deg. Vi har få år på oss å gjøre noe med den farlige globale oppvarmingen og tapet av artene vi deler denne planeten med. Natur som får være i fred for utbygging, hogst og andre inngrep lagrer også store mengder karbon - i tillegg til å ha et stort biologisk mangfold. Inspirer dem du har rundt deg og arbeidsplassen din til å bli mer miljøvennlig. Hold deg oppdatert, delta i diskusjoner, lik og del miljøstoff på sosiale medier og skriv i kommentarfelt i mediene når du kan.

2. Gjør forbruket grønnere. Privat forbruk står helhetlig sett for mesteparten av både klimagassutslipp og rasering av miljøet. Bruk pengene dine på opplevelser, aktiviteter og tjenester i stedet for å falle for kjøpejaget etter mer ting og det nyeste av ditt og datt. Kjøp brukte ting og tang, og selg det du ikke trenger. Lån eller lei ting du ikke bruker ofte. Unngå fly og la bilen stå i fred oftere. Spis mer mat fra planteriket. Studier viser at forholdsvis enkle livsstilsendringer kan kutte klimafotavtrykket til en norsk familie med over halvparten. Her finner du våre tips til en grønnere livsstil.

3. Stem klimavennlig ved kommende valg. Finn og stem på det partiet du mener kan oppnå mest for å få til drastiske kutt i klimagassutslipp og beskytte leveområdene til truede arter. Vi trenger en sterk grønn politikk lokalt og nasjonalt for å få til de strukturelle samfunnsendringene som må til for å snu den negative utviklingen vi er inne i. Diskuter miljøpolitikk med familie, venner og kjente.

4. Støtt en miljøorganisasjon eller flere. Du kan få til mye på egenhånd med miljøengasjementet ditt, men for påvirkning av politikere, myndigheter, næringsliv og befolkning over tid kreves det organisert og profesjonelt miljøarbeid. De ulike miljøorganisasjonene fokuserer gjerne på forskjellige saker for å oppnå mest mulig. Her kan du lese om hvordan Framtiden i våre hender arbeider, se her for Naturvernforbundet og les om Greenpeace her.

5. Ta vare på natur, ville dyr og insekter der du bor. La hage, fellesområde og nærområder bli en oase av liv som også våre ville naboer kan leve godt med. Mer rot, ville blomster, fuglekasser, insekthoteller med mer er viktige bidrag. Gjør det du kan for å beskytte den viktige ville naturen i nærområdet ditt. Få med deg flere, og påvirk kommune og lokalpolitikere ved planer om nedbygging av grønne lunger i nærmiljøet.

6. Hva betyr naturen og mangfoldet av arter for deg? Hva med å stoppe opp og ta seg tid til å undre seg over dette lille sandkornet av en blå planet - full av yrende liv - i et ellers uendelig stort kaldt og livløst univers? Undring over vårt mangfoldige hjem her i melkeveien kan være en kraftfull motivasjon til handling. Til inspirasjon har filosofene Arne Næss og Peter Wessel Zapffe skrevet mye fint, og flere andre norske forfattere også.