Hopp til hovedinnhold
  • Klima og natur

Ti enkle punkter til et rikere liv

Publisert 20. september 2023

Er et rikere liv hvor vi faktisk kan ha det godt med et enkelt materielt forbruk mulig? Filosofen Arne Næss setter oss på sporet i disse utdragene fra boken «Livsviktig: Arne Næss og dialogen».

Arne Næss har utfordret mange med setningen: Rikt liv, enkle midler! Ikke uten grunn. Vi er blitt fort rike i Norge. Farlig fort. I løpet av noen korte tiår er nasjonen kastet ut i en materiell rikdom uten sidestykke. Og særlig enkelt lever vi ikke. Men opplever vi egentlig livet som rikt? Hvor dypt stikker de fornemmelser vi måtte ha av Det gode liv? Vi presenterte Arne Næss for ti punkter til et rikere liv.


1. Den gode følelsen

Kjenn etter hva du faktisk føler. Har du med deg i livet et fond av gode basale følelser (som undring, sinnsro, skjønnhet, glede)? Hvor finner du egentlig tilgangen på disse følelsene?

– Jeg kjenner følelsene som refleksjon av opplevelsen. Jeg får en impuls eller tanke som kanskje er borti veggene, som ikke har noe med saken å gjøre, men det kan være kolossalt hva jeg opplever. Det kjennes som en følelse av uendelighet, av noe uendelig som åpner seg. Et nytt bilde, en ny innsikt, en ny forståelse. Du blir begeistret, du kan snakke flytende i en halv time om det du opplever.

2. Beslutninger

Trekker beslutningen i retning av de gode følelsene?

– Førsteinntrykkene rundt situasjonen er spontane, de er der kanskje bare en brøkdel av et sekund. La dem slippe til. La dem dreie i sin egen retning – før alt du har vennet deg til å tenke kommer og legger seg imellom.

3. Fremtidsplaner

Still spørsmål ved fremtidsplanene dine (reiser, jobber, anskaffelsesplaner). Styrker de en varig god følelse?

– Forventninger om fremtiden kan være stengsel for et rikt liv. Foreldrene holder noe opp for barna, noe som skal skje til en annen tid, i fremtiden. Men opplevelsen skjer der hvor barnet er NU. Der må de oppmuntres. Ikke nedmuntres – med at det er først om en time eller om en uke at det skal skje noe morsomt.

4. Innkjøp

Still spørsmål ved hva du vil kjøpe. Kjenn på det. Ta deg god tid. Kjenn på det en gang til.

– Tålmodighet. Det haster ikke. Må du eie dette?

5. Verdier

Kjenn etter hva som virkelig har betydd noe og virkelig betyr noe for deg. Kan det stemme at mye av det beste i livet er gratis?

– Når hadde du det best? Var det på en badestrand i Syden? Var det i den flunkende nye sportsbilen. Hvor lenge varte det? Når jeg sitter ved vinduet på Tvergastein et par timer og ser en god del av Norge, kommer mine naturlige evner til rikdom frem. Etter hvert ser jeg mer og mer. Ser jeg på utsikten? Mmm… ja, i en viss forstand… men jeg ser så mye. Og det koster ingenting. Alle har den muligheten, uavhengig av hvor de er.

6. Intensitet

Rett oppmerksomheten inn i nærmiljøet, her og nå – inn til nærmeste kvadratmeter. Kan du øke intensiteten? Få en større dybde og rikdom i opplevelsen?

– Det er undringen som er drivkraften. Da ser du ting. Bitte små levende vesener. Eller vesener i såkalte døde ting – i en sten, en stubbe, i et dørhåndtak. En fireåring ser ting de voksne ikke ser, men det skal så lite til før det tråkkes på. Går du inn i naturen, er det ubegrenset hva du kan se. Du kan bare åpne den døren der. Kan du finne noen få kvadratmeter uberørt natur? Så kan du bøye deg ned, helt ned. Se der! Det er ingenting. Ja men se! Det er ingenting. Så plutselig ser du!

7. Relasjoner

Flytt oppmerksomheten fra ting og personer til forhold og relasjoner. Kjenn på hva som foregår mellom deg og menneskene, mellom deg og tingene, mellom deg og omgivelsene.

– Mellom meg og denne gjenstanden. Mellom meg og dette mennesket. Hva gjør han nå? Hva er det hun gjør? Hun følger ikke helt med. Hva er det hun tenker på? Hva tenker du på? Jeg tenkte ikke på noe! Hva skal jeg tenke om det? Det er ikke sant! Du kommer i gang med å tenke. Hun tenker. Hva tenker hun på nå? Hva foregår mellom oss? Det går fortere enn når du snakker. Og det er rikere enn vi prøver å gjøre det til. Eller jeg ser to prikker eller flekker i gardinet bli til øyne, som så lener seg over til venstre og gir meg en følelse av hastighet og bevegelse, før de forsvinner. Se hvordan den store tykksaken i det gule mønstret plager det lille grønne vesenet der i gardinet! Det kommer til meg, bang! og plutselig kommer en nese til syne. En form for utveksling, som bare fortsetter. Utrolig rikt. Og det går fort. Du tenker kanskje at inntrykkene er noe jeg skaper. Men jeg føler meg passiv og kan bare glede meg over alt jeg tar inn over meg. Opplevelsen er en form for aktivitet. Men det er ikke noe jeg får til. Det er noe som er der.

8. Tyngdepunkt

Kjenn etter om du er ordentlig tilstede der du er. Med tyngdepunkt i deg selv.

– Her kan du snakke om å være deg selv nok – i den forstand at du har nok i deg til å gjøre opplevelsen helt din. Du må ha tillit til at du har fått sånne muligheter som menneske at det er nesten grenseløst hva du kan bli deg bevisst. Og du må lære deg til å bli ved det. Du faller i staver over noe – da er det ikke noe annet du ’egentlig’ skulle vært oppmerksom på.

9. Sammenligning

Klarer du å betrakte livet ditt ut fra deg selv – uten å sammenligne med andre?

– Ditt beste utgangspunkt for fremtiden er å være tilstede i nåtiden, uansett situasjon, uansett hvor du er. Du er tilstede i mangfoldet og alt det rare som er der. Selv om det bare er du som ser det akkurat sånn. Du eier det på en måte og kan ikke miste det til andre.

10. Stillhet

Skaff deg stillhet. Hvordan kjennes det?

– Jeg er vant til stillhet. For andre kan det være nytt. Hva hvis noen putter meg i en fengselscelle, uten stimuli slik det var før i tiden, og jeg må være der i ett år? Så vil jeg se etter noen merker eller noe småtteri i veggen som kan bli en rikdom. Jeg kan rette sansene mot hjørnene og gjøre dem levende. Jeg kan lukke øynene og se noe, jeg kan åpne øynene og lukke dem igjen og se noe annet. Jeg kan se mer og mer. Jeg kan gjøre steder jeg har vært levende og lage et stort mangfold av innvendige bilder. Jeg kan myse med øynene, knipe øynene sammen til en liten sprekk og få forskjellige striper av lys med utallige variasjoner. Plutselig er det glitrende punkter i et sterkt mørke. Fantastisk hva du ser – selv om du ser ingenting. Dette kan komme til gode hvis man får en sykdom og blir henvist til å se med øynene lukket. Et rikt liv er ikke avhengig av mange utvendige inntrykk. Det indre livet kan alltid komme til sin rett uavhengig av det ytre livet.

Vil du lese mer av og om Arne Næss - dypøkologen og Framtiden i våre henders første styreformann? Teksten over er utdrag fra boken «Livsviktig: Arne Næss og dialogen». Sjekk også boken «Dyp glede». Takk til Flux forlag for utdraget.