Hopp til hovedinnhold
  • Reiser og ferier

  • Klima og natur

Klimagassutslippene til ulike ferievalg

Publisert 10. mars 2023

Vil du reise klimavennlig i sommer? Her har du klimagassutslippet til noen utvalgte feriereiser.

Reiser i ferier og transport ellers i hverdagen står for rundt 25 prosent av klimagassutslippene til oss nordmenn, av et årlig klimafotavtrykk fra forbruket vårt som tilsvarer rundt 11 tonn CO21 i året for hver av oss i snitt. Innen 2030 må vi ned i et klimafotavtrykk på rundt tre tonn CO2 om vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen til halvannen grad celsius, gitt at alle på planeten får slippe ut like mye. Å feriere klimasmart kan kutte godt i klimagassutslippene våre.

Hvis du vil vite klimagassutslippet til drømmeferien din så prøv gjerne feriekalkulatoren Klimatsmart semester, som også tar hensyn til overnattinger. Vi har brukt kalkulatoren til å finne utslippene til feriedestinasjonene under.

Klimagassutslipp i kg CO21 til utvalgte ferievalg inkludert reise og overnattinger (på reisedestinasjon) per person:

Noter:

1. Alle utslippstall er oppgitt i CO2-ekvivalenter, det vil si at alle klimagassutslipp er omregnet til et tilsvarende utslipp av karbondioksid.
2. Utslippstall fra fergen Superspeed 2 mellom Larvik og Hirtshals er tatt fra EUs skipsregister. Tog er for strekningen Oslo-Larvik.
3. Sykkelferie i Lofoten, Vesterålen og Senja. Utslippstall for hurtigbåtruten NEX2 mellom Bodø og Svolvær er hentet fra DNV og passasjertall fra Nordland fylkeskommune. Hvis en bytter ut hurtigbåt med buss sparer en rundt 260 kg CO2. Innregnet overnatting i telt.
4. Vi har antatt klimagassutslipp fra kollektivtransport i Oslo på 200 gram CO2 per dag.