Hopp til hovedinnhold
  • Klima og natur

  • Hjem og hage

Dette kan du gjøre for insektene

Publisert 15. februar 2019

Insektene i Norge og resten av verden sliter med å klare seg. Dette kan du gjøre for å bidra til å redde dem.

Ifølge mange studier er viktige bestander av insekter i ferd med å kollapse over hele planeten. En rekke arter sommerfugler, biller og bier er i ferd med å forsvinne for alltid, også i Norge. Vi tar over leveområdene deres, vi forgifter dem med syntetiske kjemikalier og mange arter insekter sliter med å takle en stadig varmere verden. Insektene er grunnstammen i økosystemene som både vi mennesker og alle andre arter avhenger av. De er mat for mange av våre medarter, de pollinerer mange avlinger og ville vekster, og bidrar til å resirkulere næringsstoffene i naturen med mer.

Du kan bidra til å ta vare på våre viktige små hjelpere:

1. Rot til i hagen. En minimalistisk og overstelt hage gir ikke gode levesteder for insektene. La heller blader få ligge noen steder, for eksempel under hekker og busker. Hvis du fjerner trær, så la en stubbe eller to med røtter få stå igjen. Gjerne noe av stammen også hvis det passer. Dødt trevirke er hjem for mange arter insekter. Bruk også gjerne naturstein og steinheller i hagen. Mange insekter liker seg godt skjult i den fuktige jorda under steinene. Kjøp for all del torvfri hagejord, slik at du ikke bidrar til å ødelegge myrer som mange insekter avhenger av.

2. Lag din egen villblomsteng. Hva med å bytte ut deler av plenen med din egen villblomsteng? Med noe sand blandet i jorda og flerårige villblomstfrø fra gartneriet så er du på vei mot en hage som myldrer av liv.

3. Bruk blomstrende nyttetrær, busker og planter. Rips, bringebær og solbær er forholdvis lett å få til å trives, og bra for både deg og mange insekter. En grønnsakshage krever noe mer innsats, men kan gi mye glede for både store og små. Du kan fint plante bærbusker i potter på balkongen også.

4. Gjør borettslaget ditt villere. Felles uteområder kan også rotes til, og gjerne på større områder enn i en hage. Mange blokker har flate tak som kan bli en livlig blomstereng og gjerne med plass til å dyrke andre vekster også. Store arealer med gressørkener er fantasiløs sløsing med arealer som kan bli så mye mer. Bli med i styret eller foreslå tiltak som kan gi bedre levevilkår for insekter på neste generalforsamling.

5. Dropp syntetiske kjemikalier. Å gå løs på livet i hagen din med kjemisk-syntetiske sprøytegifter er en dårlig idé. Det er mye mulig at du tar livet av og skader mer enn det som var hensikten. Bruk naturlige midler som er biologisk nedbrytbare og luk for hånd.

6. Kjøp økologisk. Sats på økologiske matvarer når du kan. I noen av landene vi får frukt, sjokolade, te, kaffe og andre jordbruksvarer fra er bruken av miljøgiftige syntetiske sprøytegifter dårlig regulert. Noen land bruker verstingmidler som det har vært forbud mot å bruke i Norge i lang tid. Det rammer insekter, dyr og mennesker hardt.

7. Bli en geriljagartner. Byene våre har mange små og større arealer som ikke blir tatt godt vare på og får ligge brakk. Gjør byen grønnere og mer insektvennlig med blomstrende frøbomber, spirer og noe hageutstyr i veska. Hva er bedre enn å få være både rampete og miljøvennlig samtidig? Les gjerne mer på Wikipedia eller få inspirasjon på et utall blogger viet drømmen om en grønn og trivelig byrevolusjon.

8. Reduser klimafotavtrykket ditt. Mange insekter er sårbare for klimaendringer. Gjør det du kan for å redusere klimagassutslippene dine. Reis miljøvennlig, spis mindre kjøtt og bruk pengene dine på lokale opplevelser og aktiviteter i stedet for å kjøpe ting og tang.

9. Stem for mer vern. Tap av leveområder er en stor trussel mot mangfoldet av insekter. Mange arter trenger gammel skog som får stå i fred, våtmark og myrer for å klare seg. Både kommuner og nasjonale myndigheter gjør for lite for å sikre viktige leveområder for artsmangfoldet. Finn partiene som støtter mer vern av norsk natur og et bærekraftig jordbruk, og stem på dem i lokalvalg og stortingsvalg.

10. Støtt en miljøorganisasjon. Du kan få til mye på egenhånd med miljøengasjementet ditt, men for påvirkning av politikere, myndigheter, næringsliv og befolkning over lang tid kreves det organisert miljøarbeid. Organisasjonene har ansatte som arbeider for å få viktige miljøsaker omtalt i mediene, de driver langsiktig påvirkningsarbeid i møte med politikere og næringsliv, de bidrar til å fremme de beste løsningene og har tusenvis av medlemmer i ryggen som gir påvirkningskraft.