Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Matproduksjon står for nærmere en tredjedel av de globale klimautslippene, i tillegg til forurensning, avskoging, utarming av matjord og overforbruk av ressurser som fosfor. Hvordan skal vi produsere nok mat til en voksende befolkning og samtidig holde oss innenfor planetens tålegrenser?

Tema

Bærekraftig mat

Matproduksjon står for nærmere en tredjedel av de globale klimautslippene, i tillegg til forurensning, avskoging, utarming av matjord og overforbruk av ressurser som fosfor. Hvordan skal vi produsere nok mat til en voksende befolkning og samtidig holde oss innenfor planetens tålegrenser?

 
Klima- og miljøutfordringene krever mer produksjon av plantebasert mat.

Kjøtt
Kjøtt har et stort klimaavtrykk, krever enorme ressurser og arealer. I Norge har vi også overproduksjon av kjøtt. Vi jobber for å minske avtrykket til kjøttindustrien, redusere kjøttforbruket og øke produksjonen av norsk, plantebasert mat.

Produksjon av kjøtt og melk krever import av store mengder soya og andre fôrråvarer

Soya og fôrråvarer
Norske husdyr og oppdrettsfisk spiser store mengder kraftfôr. Vi jobber med å avdekke utfordringene til fôrråvarer som soya fra Brasil, samt presentere bærekraftige fôralternativer, øke antallet dyr på beite og bedre dyrevelferden.

Maten er for verdifull til å kastes.

Matsvinn
Vi kaster en tredjedel av all maten som produseres. Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn én million mennesker. Vi jobber for gode løsninger som kutter matsvinn i hele verdikjeden: I det offentlige, i næringslivet, og hjemme hos deg og meg.

For bærekraftig produksjon av mat med det beste for mennesker og miljø i sentrum

Norge og verden
Norsk matproduksjon er vevd inn i det globale. Forurensning, dårlig ressursbruk, tap av biodiversitet og uforsvarlige arbeidsforhold er utfordringer i matsystemet globalt. Vi jobber for et bærekraftig matsystem, med mennesker og miljø i sentrum.

 
Les videre
 

Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?

Nordmenns matvaner blir stadig mindre bærekraftige. Hvert år kaster vi mer enn 454.000 tonn spiselig mat. Vi spiser mer av det som har aller høyest klimaavtrykk: Siden 1990 har kjøttforbruket vårt økt med 50 %. Matproduksjonen står ovenfor en rekke miljøutfordringer, som forurensning og tap av biodiversitet.

Bønder og fiskere sitter igjen med en stadig mindre del av verdiene i matproduksjonen, mens eierne av dagligvarekjedene blir milliardærer. Vi importerer over halvparten av maten vi spiser, og store deler av fôrråvarene til oppdrettsfisk og husdyr. Et mer bærekraftig matsystem er nødvendig.

 
1

Spis mer plantebasert. Kjøtt- og meieriproduksjon står for høye klimagassutslipp og krever mer ressurser og areal enn plantebasert mat. En av de viktigste tingene du kan gjøre for klimaet, er å spise mer lokale grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Test en vegetaroppskrift denne uka – og få deg noen nye hverdagsfavoritter! Les mer

2

Spis mindre og bedre kjøtt. Spar kjøttet til helg og fest! Velg kjøtt fra norske kvalitetsprodusenter hvor dyrene har gått på beite eller spist bærekraftig fôr og hvor dyrevelferden er god. Økologiske produsenter bruker mer lokalt fôr og har strengere krav til dyrevelferd. Velger du høne eller sau reduserer du også matsvinnet. Les mer

3

Gjør bevisste valg av fisk og sjømat. Spis mer villfisk og sjømat fra bærekraftige bestander som sei, hyse, sild og torsk. Ikke spis oppdrettsfisk for ofte. Industrien har flere utfordringer på miljø og etikk som må løses før den kan kalle seg bærekraftig: blant annet problematiske fôrråvarer, forurensning og sykdom. Les mer

4

Velg mer økologisk. Økologisk mat er produsert uten syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel, og tar derfor mer hensyn til naturen, biologisk mangfold, biene og en levende matjord. Økologisk jordbruk skal være sirkulært og i samspill med det lokale ressursgrunnlaget. Det er også strengere krav til lokalt fôr og dyrevelferd. Les mer

5

Kjøp mer fra din lokale bonde. Kjøper du direkte fra lokale bønder, som på REKO-ring eller Bondens marked, får bonden en rettferdig pris for varene og du støtter den viktige jobben bonden gjør. Når du kjøper lokalt blir det mindre unødvendig transport, du kan velge varer som er i sesong, får ferskere råvarer og kan slik unngå matsvinn. Les mer

6

Spis opp! En tredjedel av all maten som produseres, blir kastet. Matsvinn skjer gjennom hele verdikjeden, også på kjøkkenbenken vår. Planlegg innkjøpene dine – for eksempel ved å lage ukesmeny. Husk å legge inn en restedag, stol på egne sanser og ha en boks i kjøleskapet med maten som må brukes opp først. Les mer

 
 

Utvalgt rapport

Retningsløs til havs — Norske penger i global sjømat

 

Økonomiske virkemidler i norsk jordbruk for å oppnå lavere utslipp av klimagasser, redusert kjøttforbruk, stabil matproduksjon og jordbruk over hele landet

Last ned Flere rapporter

Fagpersoner som jobber med mat hos oss

Ingrid Kleiva Møller
Ingrid Kleiva Møller
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Jobber med kjøttkutt, matsvinn, bærekraftig jordbruk. PressebilderFormat: Zip, jpg (49 mb) Kreditering pressebilde - Foto: Knut Neerland
Liv Thoring
Liv Thoring
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Liv er utreder i Framtiden i våre hender og jobber med forbruk og bærekraftig mat. Hun er historiker med master fra Universitetet i Oslo.
Elisabeth Riise Jenssen
Elisabeth Riise Jenssen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Elisabeth jobber med matsvinn, forbruk og skole.
 

Vegetarskrekk [2:35 min]

Sulten bjørn møter ninjasau [1:48 min]

 
 

Slik jobber vi for mer bærekraftig mat

Vi sprer kunnskap

Vi sprer kunnskap

Vi jobber målrettet med å øke kunnskapen om bærekraftig mat gjennom media. Vi skriver rapporter, er i tett kontakt med bondenæringen og matindustrien, arrangerer frokostmøter og seminarer. Vi bruker våre egne kanaler for å nå ut med informasjon om hvordan du kan bidra til et mer bærekraftig matsystem.

Vi finner løsninger

Fokus på løsninger

Vi gir tips til hvordan man kan spise mer bærekraftig, og informerer om gode alternativer til problematiske mattyper. Det bidrar til å øke presset på produsentene som bruker lite bærekraftige metoder og for å påvirke politikere og bondeorganisasjonene til å jobbe for en mer bærekraftig matproduksjon.

Vi påvirker

Vi påvirker

Vi møter politikere, næringsliv og interesseorganisasjoner for å fortelle om de bærekraftige løsningene. Vi deltar i debatter om landbruk og matproduksjon og følger myndighetenes arbeid. Vi samarbeider med organisasjoner i Europa for å få større påvirkningskraft i reguleringsarbeid i EU.