
Matproduksjon står for nærmere en tredjedel av de globale klimautslippene, i tillegg til forurensning, avskoging, utarming av matjord og overforbruk av ressurser som fosfor. Hvordan skal vi produsere nok mat til en voksende befolkning og samtidig holde oss innenfor planetens tålegrenser?
Tema
Bærekraftig mat
Matproduksjon står for nærmere en tredjedel av de globale klimautslippene, i tillegg til forurensning, avskoging, utarming av matjord og overforbruk av ressurser som fosfor. Hvordan skal vi produsere nok mat til en voksende befolkning og samtidig holde oss innenfor planetens tålegrenser?

Kjøtt
Kjøtt har et stort klimaavtrykk, krever enorme ressurser og arealer. I Norge har vi også overproduksjon av kjøtt. Vi jobber for å minske avtrykket til kjøttindustrien, redusere kjøttforbruket og øke produksjonen av norsk, plantebasert mat.

Soya og fôrråvarer
Norske husdyr og oppdrettsfisk spiser store mengder kraftfôr. Vi jobber med å avdekke utfordringene til fôrråvarer som soya fra Brasil, samt presentere bærekraftige fôralternativer, øke antallet dyr på beite og bedre dyrevelferden.

Matsvinn
Vi kaster en tredjedel av all maten som produseres. Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn én million mennesker. Vi jobber for gode løsninger som kutter matsvinn i hele verdikjeden: I det offentlige, i næringslivet, og hjemme hos deg og meg.

Norge og verden
Norsk matproduksjon er vevd inn i det globale. Forurensning, dårlig ressursbruk, tap av biodiversitet og uforsvarlige arbeidsforhold er utfordringer i matsystemet globalt. Vi jobber for et bærekraftig matsystem, med mennesker og miljø i sentrum.
Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?
Nordmenns matvaner blir stadig mindre bærekraftige. Hvert år kaster vi mer enn 454.000 tonn spiselig mat. Vi spiser mer av det som har aller høyest klimaavtrykk: Siden 1990 har kjøttforbruket vårt økt med 50 %. Matproduksjonen står ovenfor en rekke miljøutfordringer, som forurensning og tap av biodiversitet.
Bønder og fiskere sitter igjen med en stadig mindre del av verdiene i matproduksjonen, mens eierne av dagligvarekjedene blir milliardærer. Vi importerer over halvparten av maten vi spiser, og store deler av fôrråvarene til oppdrettsfisk og husdyr. Et mer bærekraftig matsystem er nødvendig.
Spis mer plantebasert. Kjøtt- og meieriproduksjon står for høye klimagassutslipp og krever mer ressurser og areal enn plantebasert mat. En av de viktigste tingene du kan gjøre for klimaet, er å spise mer lokale grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Test en vegetaroppskrift denne uka – og få deg noen nye hverdagsfavoritter! Les mer
Spis mindre og bedre kjøtt. Spar kjøttet til helg og fest! Velg kjøtt fra norske kvalitetsprodusenter hvor dyrene har gått på beite eller spist bærekraftig fôr og hvor dyrevelferden er god. Økologiske produsenter bruker mer lokalt fôr og har strengere krav til dyrevelferd. Velger du høne eller sau reduserer du også matsvinnet. Les mer
Gjør bevisste valg av fisk og sjømat. Spis mer villfisk og sjømat fra bærekraftige bestander som sei, hyse, sild og torsk. Ikke spis oppdrettsfisk for ofte. Industrien har flere utfordringer på miljø og etikk som må løses før den kan kalle seg bærekraftig: blant annet problematiske fôrråvarer, forurensning og sykdom. Les mer
Velg mer økologisk. Økologisk mat er produsert uten syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel, og tar derfor mer hensyn til naturen, biologisk mangfold, biene og en levende matjord. Økologisk jordbruk skal være sirkulært og i samspill med det lokale ressursgrunnlaget. Det er også strengere krav til lokalt fôr og dyrevelferd. Les mer
Kjøp mer fra din lokale bonde. Kjøper du direkte fra lokale bønder, som på REKO-ring eller Bondens marked, får bonden en rettferdig pris for varene og du støtter den viktige jobben bonden gjør. Når du kjøper lokalt blir det mindre unødvendig transport, du kan velge varer som er i sesong, får ferskere råvarer og kan slik unngå matsvinn. Les mer
Spis opp! En tredjedel av all maten som produseres, blir kastet. Matsvinn skjer gjennom hele verdikjeden, også på kjøkkenbenken vår. Planlegg innkjøpene dine – for eksempel ved å lage ukesmeny. Husk å legge inn en restedag, stol på egne sanser og ha en boks i kjøleskapet med maten som må brukes opp først. Les mer
Utvalgt rapport
Økonomiske virkemidler i norsk jordbruk for å oppnå lavere utslipp av klimagasser, redusert kjøttforbruk, stabil matproduksjon og jordbruk over hele landet
Last ned Flere rapporterFagpersoner som jobber med mat hos oss



Vegetarskrekk [2:35 min]
Sulten bjørn møter ninjasau [1:48 min]
Slik jobber vi for mer bærekraftig mat

Vi sprer kunnskap
Vi jobber målrettet med å øke kunnskapen om bærekraftig mat gjennom media. Vi skriver rapporter, er i tett kontakt med bondenæringen og matindustrien, arrangerer frokostmøter og seminarer. Vi bruker våre egne kanaler for å nå ut med informasjon om hvordan du kan bidra til et mer bærekraftig matsystem.

Fokus på løsninger
Vi gir tips til hvordan man kan spise mer bærekraftig, og informerer om gode alternativer til problematiske mattyper. Det bidrar til å øke presset på produsentene som bruker lite bærekraftige metoder og for å påvirke politikere og bondeorganisasjonene til å jobbe for en mer bærekraftig matproduksjon.

Vi påvirker
Vi møter politikere, næringsliv og interesseorganisasjoner for å fortelle om de bærekraftige løsningene. Vi deltar i debatter om landbruk og matproduksjon og følger myndighetenes arbeid. Vi samarbeider med organisasjoner i Europa for å få større påvirkningskraft i reguleringsarbeid i EU.