Bærekraftig mat
Framtiden i våre hender jobber for at vi skal spise og produsere mer plantebasert og bærekraftig mat, for å kutte utslipp, bevare natur og redusere matsvinnet.
Slik kan vi løse problemet
✱ Mindre matsvinn
En tredjedel av all maten som produseres kastes. Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn én million mennesker. Vi jobber for en matkastelov som kutter matsvinn i hele verdikjeden: I det offentlige, i næringslivet, og hjemme hos deg og meg. Se også temasiden for matsvinn.
✺Mer grønt, mindre kjøtt
Kjøtt har et stort klimaavtrykk, krever enorme ressurser og arealer. Husdyrene våre står for nærmere 90 % av utslippene fra norsk matproduksjon. Framtiden i våre hender jobber for å øke produksjonen av plantebasert og økologisk mat i Norge, få husdyra mer ut på beite og redusere kjøttforbruket.
✺Mer naturvennlig og økologisk produksjon
Husdyrhold er en av de største årsakene til naturtap globalt. I tillegg har bruk av plantevernmidler i planteproduksjon en negativ effekt på artsmangfoldet. Vi jobber for mer økologisk planteproduksjon og økt bruk av naturvennlige jordbruksmetoder som styrker artsmangfoldet, bidrar til robuste økosystemer og økt karbonlagring i jorda.
Oppdateringer innen bærekraftig mat
Forslag til matkastelov er her!
Regjeringen får utlevert forslag til en matkastelov fra matsvinn-utvalget som Framtiden i våre hender med flere har sittet i. Vi har arbeidet siden 2016 for å få innført en forpliktende matkastelov som skal redusere matsvinnet i matbransjen.
✺ Gjennomslag
Endelig kommer matkasteloven!
Vi må halvere matsvinnet innen 2030. For å få til det trenger vi en matkastelov som en brekkstang inn i søppelkonteinere over hele landet for å redde maten. Og nå skal den endelig utredes!
100 millioner brød har blitt kastet siden Regjeringa lovet en ny matkastelov
100 millioner brød har blitt kastet siden Støre og Vedum skrev under på Hurdalsplattformen, hvor de lovet at vi skulle få en matkastelov.
Norsk oppdrett øker importen av soya
Forbruket av den problematiske råvaren økte med 40 prosent fra 2017 til 2020.
Kritikkverdige forhold bak leverandørene av soya til norsk laks
Rapport avdekker at de brasilianske produsentene av soya til norsk laksefôr har vært involvert i ulovlig avskoging, voldelige landkonflikter, ulovlig bruk av urfolksterritorium og slavelignende arbeidsforhold.
Rapporter
Politikk for grønn matomstilling
Matproduksjon er verdens viktigste næring, men den fører også til store klimagassutslipp. I dettet notatet ser vi på hvilke politiske grep som vil gi oss en grønn matomstilling, samtidig som vi tar vare på landbruket.
Rettighetsbrudd bak norsk tomatimport
Framtiden i våre hender dro derfor til Spania for å undersøke grønnsaksdrivhus i Almería som leverer tomater til de norske grossistene Bama og Coop. Her avdekket vi flere alvorlige rettighetsbrudd.
Underutnytta matressursar
Denne rapporten adresserer at det er eit aukande samfunnsbehov for å ikkje sløse med etande matressursar, av omsyn til klima, natur og ressursknappheit, av omsyn til sjølvforsyning og matsikkerheit, og av omsyn til økonomien - ikkje minst for bonden.
Rapporten er skrevet av Green House i samarbeid med Framtiden i våre hender, Plateful og Nortura
Utredning av forslag til matkastelov
En utredning av forslag til matkastelov fra Advokatfirmaet Schjødt AS på oppdrag fra Framtiden i våre hender
Jordbruk, kjøtt og klima
Nye økonomiske modeller for norsk
jordbruk viser at det er mulig å redusere det norske kjøttforbruket med
30 prosent, som er i tråd med Helsedirektoratets kostholdsråd. Samtidig
kan produksjonen av korn, frukt og grønt øke med opptil 30 prosent.
Rapporten er skrevet av Institutt for rural- og regionalforskning i samarbeid med Framtiden i våre hender
Soya i norsk fôr (2021)
Framtiden i våre hender har i lang tid rettet søkelyset mot de problematiske sidene av den brasilianske soyaindustrien og forbruket av brasiliansk soya i norsk fiske- og husdyrfôr. Dette notatet er en statusoppdatering om soyaforbruket til norsk fôr.
Slik jobber vi for mer bærekraftig mat
- Vi sprer kunnskap
Vi jobber målrettet med å øke kunnskapen om bærekraftig mat gjennom media. Vi skriver rapporter, er i tett kontakt med bondenæringen og matindustrien, arrangerer frokostmøter og seminarer. Vi bruker våre egne kanaler for å nå ut med informasjon om hvordan du kan bidra til et mer bærekraftig matsystem.
- Fokus på løsninger
Vi gir tips til hvordan man kan spise mer bærekraftig, og informerer om gode alternativer til problematiske mattyper. Det bidrar til å øke presset på produsentene som bruker lite bærekraftige metoder og for å påvirke politikere og bondeorganisasjonene til å jobbe for en mer bærekraftig matproduksjon.
- Vi påvirker
Vi møter politikere, næringsliv og interesseorganisasjoner for å fortelle om de bærekraftige løsningene. Vi deltar i debatter om landbruk og matproduksjon og følger myndighetenes arbeid. Vi samarbeider med organisasjoner i Europa for å få større påvirkningskraft i reguleringsarbeid i EU.
Fagfolk som jobber med mat hos oss
Kilder og mer om temaet: Gilde vil ha debatt om fordelene ved å spise kjøtt, Nationen 2024; Kartleggingsrapport for matbransjen og forbrukerleddet, Norsus 2023; Klimagassutslipp fra norsk mat, CICERO 2019; Klimatiltak i Norge mot 2030, Miljødirektoratet 2023; Global Assessment Report on Biodiversity, IPBES 2019;