-
Mat
Sjekk hvilken mat som er best for miljøet
Maten utgjør nesten 30 prosent av klimagassutslippene fra det private forbruket til oss nordmenn. I tabellen under ser du anslåtte klimaavtrykk til ulike matvarer, og anslag på hvor mye vann og areal de ulike råvarene krever i produksjonen.
Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal enn det kjøttproduksjonen gjør.
→ Få nye tips til å leve grønnere i hverdagen på e-post her!
Det er likevel viktig å huske på at bærekraft ikke kan reduseres til klimahensyn alene. I tillegg til klimautslippene, har matproduksjonen utfordringer som forurensning, avskoging, utarming av matjord, tap av biologisk mangfold – og dårlige arbeidsvilkår for bønder.
I tabellen under kan du søke og sortere deg fram (trykk på kolonneoverskriftene) til de matvarene du vil ha informasjon om.
Dette betyr kolonnene i tabellen:
- Vare: Type mat/drikkevare.
- Kategori: Varekategori, for eksempel kjøtt, frukt og grønt, fisk og skalldyr.
- CO2/kg: Klimafotavtrykket til matvarene, målt i kilo CO2-ekvivalenter (alle klimagasser "omregnet" til CO2) per kilo produsert vare.
- CO2/1000 kcal: Klimafotavtrykket til matvarene, målt i CO2-ekvivalenter per 1000 kilokalorier.
- Vann: Antall liter blått vann som trengs for å produsere en kilo av den aktuelle varen. Blått vann er vann i vassdrag og elver, og inkluderer da ikke nedbør (grønt vann).
- Areal: Antall kvadratmeter jordbruksareal som trengs for å produsere en kilo av en aktuelle varen.
Kilder
- Sustainability Assessment of Foods and Diets (SAFAD) for Sverige, Sveriges lantbruksuniversitet, versjon 1.228 (2024-09-13).
- Offentlige innkjøp som klimapolitisk virkemiddel: potensialet for å kutte utslipp i matsystemet, Cicero 2021.
- Matvaretabellen (Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo, 2017). Inneholder data om energi- og næringsinnhold i forskjellige mat- og drikkevarer.
- Mat, miljö och hållbarhet, SLU - 2024.
Noter
1. Alle utslippstall er oppgitt i CO2-ekvivalenter, det vil si at alle klimagassutslipp er omregnet til et tilsvarende utslipp av karbondioksid.
2. Med verdien null i tabellen menes "ikke anvendbar" eller "ikke tilgjengelig", av rent praktiske årsaker (Tekst og tall i samme kolonne påvirker sorteringen i tabellen).
3. Alle miljøtall oppgitt er estimater basert på tilgjengelige kilder og snittverdier. Tall for miljøpåvirkning er fram til butikk- eller lagerhylle (netthandel, storkjøkken med mer). Produksjon, prosessering, energibruk, transport og pakking er tatt med i beregningene. Alle tall for vann og areal er tatt fra databasen Sustainability Assessment of Foods and Diets (SAFAD) fra Sveriges lantbruksuniversitet, bortsett fra behov for vanning i innendørs sopproduksjon (Østerssopp - Pleurotus ostreatus) hvor vi har brukt tall fra Darr etal., 2021. Klimatall på kjøtt og mer er tatt fra Cicero-rapporten Offentlige innkjøp som klimapolitisk virkemiddel. Enkelte utslippstall på importert grønt og frukt er tatt fra SAFAD, her anser vi svenske tall for å gi gode nok estimater relevante for oss her i landet. SAFAD har også regnet med utslipp knyttet til endringer i arealbruk, noe kilden fra Cicero ikke har gjort. For utslipp per kilogram vare utgjør dette svært lite, i motsetning til enkelte beregninger på landskapsnivå.
4. I november 2025 ble det kjent at norske myndigheter har rapportert inn for høye utslipp av metan fra sau, og justert utslippene ned fra 13,00 kg metan per sau, til 9,57 kg. I kilden vi har brukt er klimagassutslippet fra sau per kg vare basert på flere ulike livsløpsanalyser, der utslipp fra alle ledd i produksjonen blir tatt med. Fordelingen av klimagassutslipp omregnet til CO2 for sau er 17,28 kg CO2-e fra metan, 12,10 kg CO2-e fra N2O og 4,50 kg CO2, ifølge klimaforsker Bob van Oort ved Cicero. Hvis vi antar at metanutslippene er overestimert også i disse utregningene, så vil et kg fårekjøtt gi et samlet klimagassutslipp på 29,04 kg CO2. Det blir kutt i utslipp på 14,29 % eller 4,84 kg CO2-e per kg fårekjøtt. Vi vil oppdatere tallene når det blir utgitt flere nye livsløpsanalyser for sau.
Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 31-05-2017.