Hopp til hovedinnhold
 • Mat

Din grønne grillguide

Publisert 29. mai 2024

Hva skal du ha på grillen når du vil ha mer enkel, sunn og bærekraftig plantemat? Her er våre beste grilltips.

Grønnsaker og ting til grillen

 • Lag grillspyd! Kutt for eksempel løk, paprika, sopp, kål, squash, knutekål eller aubergine i store biter, tre dem på grillspydet og pensle med olje, salg og pepper. Eventuelt legg grønnsakene i en salt, søt eller syrlig marinade. Det meste kan grilles, men husk at de hardere grønnsakene som gulrot, kålrot og lignende trenger mer tid på grillen enn de myke. Server med poteter, ris, couscous, quinoa eller en salat. Når grønnsakene er ferdig grillet kan du helle over for eksempel en pesto, chimichurri eller dip.
 • Tofu er nydelig på grillen og enkelt og mettende. Prøv for eksempel denne asiatiske vrien.
 • Burger! Grill tykke aubergineskiver og server som burger, med burgerbrød, dressing (for eksempel tzatziki som i denne oppskriften) og de grønnsakene du liker. Eller mariner og grill store soppbiter, som portebellosopp, til burgeren, som i denne oppskriften. Sjekk flere veggisburgertips her.
 • Fylte grønnsaker! Fyll sopp med blåmuggost og smør, eller creme fraiche, hvitløk og urter. Eller fyll en paprika med ost og grønnsaker, som denne med bønner og ris. DU kan også dele en aubergine eller squash på langs og skrap ut litt av innholdet for å lage en slags skål. Grill! Etter den er grillet, kan du fylle den med en oppkuttet blanding av for eksempel paprika, tomat, løk, valnøtter, fetaost og litt sitron/eddik.
 • Grill mais! Maiskobler er klassisk grillmat, prøv denne meksikanske varianten, eller gå for klassikeren som serveres med smør og salt.
 • Halloumi – osten som kan grilles! Halloumi er en nydelig og salt fastost som er perfekt til å dele i skiver og grille (bare husk aluminiumsfolie under, for den væsker endel), og kan brukes i burgere, sammen med grilltilbehør eller oppstykket i en salat.
 • Grill hel fisk! Hvit fisk egner seg god til grilling, men vær forsiktig mer varmen og bruk gjerne bare litt salt, pepper og skvis litt sitron eller en saus over etter grilling. Her er noen grilltips for fisk.
 • Ferdige vegetarprodukter! For late dager kan man selvfølgelig også bare slenge en ferdiglaget vegetarburger eller vegetarpølse på grillen!

Mettende salater og sideretter!

Gode dipper og sauser!

Grillhyllene er fulle av gode marinader og dipper som passer godt til grillmaten, som BBQ-saus, aioli, pesto eller hummus. Her er et par til som du kan kjøpe eller lage selv: 

 • Tzatziki: Raspet agurk, presset hvitløk og yoghurt – enklere blir det ikke!
 • Chimichurri: Enkel søramerikansk dip som passer ypperlig til å ha over grillet mat. 
 • Green goddess: Verdens beste grønne dip, perfekt til grilling eller til å dyppe chips eller oppkuttede grønnsaker i. Kan også konverteres til denne viral Tiktok-salaten
 • Pisket feta-dip er også blant våre favoritter: Fetaost blandet med yoghurt, sitron og urter. 
 • Muhammara – en fantastisk blanding av grillet paprika og valnøtter.

En søt avslutning

Det er ingen grunn til at ikke også desserten kan nytes varm fra grillen. Her er noen av våre favoritter: Grillet fersken eller nektarin med honning og yoghurt er også nydelig! Grillet ananas med salt og chili! Vannmelon – enten grillet alene, eller f.eks som en siderett med fetaost og tomater. Eller hvorfor ikke lage en grillet dessertpizza med kremost og sommerbær? Her er noen mer avanserte varianter for den som vil slå på stortromma.