Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Tre grunner til å spise høna

Publisert 11. mars 2014

Hvert år blir millioner av høner destruert. Det er det ingen grunn til. Her er tre gode grunner til å heller spise høna.

Skrevet av:
Håkon Fossmark

Det er hønene som produserer eggene og kyllingene vi spiser. Men hva skjer etter at høna har avtjent et drøyt år som eggprodusent? Jo, da blir de gasset i hjel, destruert, brent. Eller «tatt ut av tjeneste», som stjernekokk Andreas Viestad skriver i Dagbladet. Vi kaster tre millioner høner i søppelet i året, blant annet fordi nordmenn heller vil ha kyllingfilet enn høne.

Det er helt unødvendig, for det er mange gode grunner å heller spise høna i stedet for å gasse den i hjel. Se bare her:

1. Høne er godt

Hvis du har ei høne, har du mange muligheter. Det er mye kraft bak skinn og bein. Og det er bra mat. Enkel mat, som krever litt tid, men ikke så mye annet.

Coc au vin og hønsfrikasse er to fantastiske retter du kan lage av høns. Høna er enkel å tilberede, men den må kokes en stund. Til gjengjeld får du en helt annen smak enn du gjør ved å spise kylling fra oppdrettet.

Her er noen gode hønseoppskrifter:
Coc au vin
Hønsefrikassé
Slik koker du høne

2. Høne er bærekraftig

Det sier seg jo selv: Det er mer smartere og mer bærekraftig å spise høner enn å kaste dem i søppelet. Som Yngve Ekern skriver, dette en dyretragedie bare du og jeg kan hindre. Og det gjør vi ved å etterspør og kjøpe høner.

Det være vanskelig å få tak i høne, men det nytter om du spør i din butikk. Et eksempel: Som en respons på alle skriveriene om kasting av mat, besluttet butikkjeden Meny å kjøre en ukes kampanje på verpehøner. De ventet å selge rundt 4,5 tonn, men endte opp med å selge mer enn 17.

3. Høne er billig

Høne får du kjøpt forholdsvis billig når den er å få tak i.

Vil du ha mer hønestoff? Sjekk ut «Opplysningskontoret for høne» på Facebook.