Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Slik dumpster-diver du

Publisert 25. august 2023

Dumpster diving er å hente mat fra konteinerne bak matbutikker, bakerier og andre steder som selger mat. Her er vår definitive guide til denne formen for miljøsmart redding av mat.

Dagligvarebutikkene i Norge kaster hver eneste dag enormt mye mat som burde blitt spist. Faktisk kaster de over 170 tonn daglig, noe som tilsvarer over 11 000 fulle handleposer. Derfor har vi laget en guide til hvordan du kan dumpstre best mulig.

Litt ansvarsfraskrivelse fra oss før vi hopper i det. Søppelslang er strengt tatt ulovlig i Norge*, men vi vet ikke om noen som noengang har fått bot for det heller da. Dette er bare en sammenstilling av erfaringer og tips fra folk som driver med søppelslag, og ikke en oppfordring. All søppelslang og spising av maten som hentes skjer på ditt eget ansvar.

Før du reiser av gårde:

  • Planlegg gjerne å dra flere sammen. Det er både hyggeligere og tryggere.
  • Kartlegg gjerne hvilke butikker som er gode å dumpstre hos. På dagtid kan du se etter om butikken har låste søppelrom eller om kontainerne står ute ulåst. Du kan også spørre de butikkansatte om tillatelse til å dumpstre.
  • Dette burde du ha med deg:
    • Klær som tåler å bli skitne
    • Gummihansker
    • Hodelykt (selv om det ikke alltid er veldig mørkt ute når man dumpstrer, er det fint å kunne se godt ned i kontainerne for å vurdere matvarene)
    • Bæreposer
  • Sjekk listen over matvarer som har blitt tilbaketrukket på grunn av helsefare, som blir oppdatert av Mattilsynet. Denne maten kan du ikke spise.

Mens du dumpstrer:

  • Vent til stengetid før du drar på slang. Da er det som er i kontaineren ofte dagsferskt, og du forstyrrer ikke butikken og de ansatte.
  • Vær ryddig, og ikke bryt deg inn i låste rom eller kontainere. Det at aksepten for dumpster diving øker forutsetter at man ikke skitner til eller skaper merarbeid for de butikkansatte.
  • Bruk sansene når du vurderer om maten er spiselig. Se, lukt og kjenn på den. Gjør en god første sortering her, slik at du kun tar med deg det som virker bra. Overraskende ofte ser maten i kontaineren like fersk og fin ut som den du finner i butikkhyllene.
  • Husk forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»: «Best før» sier hvor lenge matvaren vil smake aller best og ha høyest kvalitet, men den er ofte trygg å spise og har god kvalitet etter denne datoen. Det er til og med lov til å selge varer etter datoutløp om de er markert «best før». «Siste forbruksdag» brukes på lettbedervelige varer som fort blir helsefarlige, og man burde derfor forholde seg til disse og ikke spise maten om den er utgått på dato.
  • Ikke ta med deg mer enn det du får brukt.

Etter du har dumpstret:

  • Når du er hjemme igjen burde du sortere maten igjen og vaske alt.
    • Vask alle matvarene du har hentet, gjerne i en 1-til-1-blanding av eddik og vann. Det rengjør ofte bedre enn kun vann. Det er veldig viktig å vaske matvarene godt, for selv om de ofte er trygge å spise etter utgått «best før»-dato, så er ikke søppelkontainerne et rent miljø og det er alltid en risiko for at matvarene har blitt forurenset siden de ble kastet.
    • I lyset inne er det lettere å vurdere matvarene ordentlig. Bruk sansene igjen, både se, lukt, kjenn og kanskje en liten smak.

* Lover som er relevant for søppelslang:Paragraf 323 i straffeloven om mindre tyveri blir ofte pekt på som den relevante lovgivningen for henting av mat fra søppelkassene til matbutikker, da søppelet fortsatt teller som privat eiendom. Allikevel er det generelt stor aksept for praksisen så lenge man ikke roter det til ved søpplekassene eller bryter seg inn i låste rom eller kontainere. Vær ryddig og høflig. Det har så langt ikke vært noe kjent tilfelle i Norge av at noen har blitt bøtelagt eller anmeldt for dumpstring. Flere spør butikkansatte om lov før første gang de dumpstrer i den butikken, og får en uformell tillatelse til dette.