Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Hva skal jeg ha på brødskiva?

Publisert 07. september 2020

Hva står igjen på frokostbordet når du fjerner skinkeosten og salamien? Her er forslag til noen nye pålegg du kan teste dersom du vil gjøre brødmaten litt mindre kjøttbasert.

1. Paté av valnøtter og soltørkede tomater. Hele valnøtter gjør seg ikke spesielt godt på brødskiva, men kverner du dem opp sammen med soltørkede tomater – og en dæsj salvie – blir de en nydelig patè. Denne enkle hverdagsfavoritten har bare tre ingredienser og kan lages på et par minutter! Men det er en fordel med en god blender eller stavmikser.

2. Avokadotoast. Avokadotoasten er den ukronede påleggskongen på Instagram. Og det er ikke uten grunn. Den kan moses enkelt utover en ristet brødskive med litt salt og pepper, eller utvides i det uendelige, som i disse oppskriftene.

3. Klassisk bønnepostei. Bønner – vegetarianerens beste venn! Her en en enkel oppskrift på en bønnepostei med hvite bønner, kruspersille og hvitløk. Nam!

4. Nøttesmør. Å lage nøttesmør krever en god blender eller kjøkkenmaskin, men utover det er det veldig enkelt. Alle nøtter kan brukes, og også en del frø (som gresskar- eller solsikkefrø). Lag nøttesmør på din favorittnøtt, eller bland sammen ulike nøtterester du finner i kjøkkenskapet. Her er en enkel oppskrift på nøttesmør og en oppskrift på deilig cashewsmør.

5. Hjemmelaget, sunnere nugatti. Nugattien troner høyt blant nordmenns favorittpålegg, og den er helt vegetarisk, men kanskje ikke så sunn. Hvis du har en god blender eller kjøkkenmaskin, prøv deg på dette enkle hasselnøttsmøret som er helt uten sukker og helt nydelig.

6. Pesto. Pesto er frisk og godt, og kan lages av det meste. Kjøp den ferdig eller lag en klassisk pesto med basilikum, pinjekjerner, hvitløk og olivenolje. Er du lei av standardpestoen, test en av disse pestoene med grønnkål, rødbet eller erter.

7. Hummus i alle farger og fasonger. Du har sikkert prøvd hummus som dip eller til middag, men det er også et ypperlig pålegg. Lag en klassisk hummus med kikerter, eller prøv en ertehummus, rødbethummus eller hummus med røde linser.

8. Sandwicher. En dag du har god tid, kan du lese Bon Appetits guide til å lage bedre veggis-sandwicher. Og deretter prøve deg på en av disse fristende sandwichoppskriftene.

9. Enda flere pålegg. Sjekk flere guider til vegetariske pålegg fra Hanne-Lene, Vegetarbloggen, Green Bonanza og Green Kitchen Stories.