Hopp til hovedinnhold
  • Plast

  • Mat

Tips til plastfri middag

Publisert 16. oktober 2019

Å handle plastfritt i en vanlig matbutikk kan virker umulig, fordi de fleste matvarer er pakket i plast. Heldigvis finnes det løsninger.

Skrevet av:
Mona Sprenger

Her er tips til hvordan du kan handle mest mulig plastfritt i matbutikken:

Ha en plan for handleturen. Det lønner seg for både lommeboka og miljøet å ha en plan for handleturen. Da er det lettere å vite hva du trenger for å handle mest mulig plastfritt.

Ta med deg tøyposer. Oppbevar tøyposer i veska di eller et sted hvor de er lett tilgjengelige og så du ikke glemmer dem. Nettingposer egner seg godt til frukt og grønt, og innholdet er lett synlig for de som sitter i kassen. Tette bomullsposer passer til tørrvarer som pasta, linser og korn. Når du kommer hjem, kan du legge tørrvarene i (gjenbrukte) glasskrukker.

Gjenbruksbokser til kjøtt og fisk. Ta med deg oppbevaringsbokser til kjøtt/fisk. Be de bak disken om å veie oppbevaringsboksen først, da slipper du å betale for vekten.

Velg løsvekt. Forsøk å velge frukt og grønt i løsvekt. I mange matbutikker kan du kjøpe tomater, poteter, avokado, epler, pærer, appelsiner, hvitløk/løk, sitrusfrukter og sopp uten emballasje. Ofte kan du også velge mellom epler ferdigpakket i plast eller epler i løsvekt. Da er valget enkelt!

Gjenbruk gamle putetrekk eller tøyposer til å handle brød eller rundstykker hos bakeren. Noen bakerier tilbyr papirposer med plastvindu. Da kan du si: Nei, takk!

Ost uten plast? Å kjøpe ost plastfritt er vanskelig. Et tips kan være å oppsøke utenlandske grønnsaksbutikker og kjøpe fetaost og oliven i medbrakt beholder. På større matbutikker med ostedisk, kan du be dem om å skjære til et stykke og plassere osten i din medbrakte beholder.

Oppsøk riktig butikk. Hvis du har flere matbutikker i området, velg gjerne den som har et større utvalg av frukt og grønt i løsvekt. Hvis du har tid og tilgang, kan du oppsøke butikker som har en klar 'zero waste'-profil.

Kjøp kortreist av lokale produsenter. På Reko-ringens facebookside kan du forhåndsbestille matvarer fra lokale produsenter. Her kan du få kjøpt alt fra grønnsaker, meieriprodukter til fisk og kjøtt. Hvis du har muligheten til å lagre grønnsakene i en kjeller o.l lønner det seg å handle inn i større kvanta plastfritt.