Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Himmelsk grønn grillmat

Publisert 07. april 2014

Bort med usunne, klimaskadelige pølser og koteletter. Velg heller grillede grønnsaker. De får en fantastisk fyldig og god smak. Ved grilling framheves både grønnsakenes farge, smak og saftighet. Du vil garantert bli positivt overrasket og sommerens grillsjef.

Lag gjerne grillspyd, eller grill grønnsakene i skiver eller hele. Stek velsmakende tandoori vegetarburgere, squashburgere eller valnøttburgere og server dem med rykende varme, velduftende pitabrød eller chapati – stekt på grillen. Eller om du vil: en rykende fersk pizza med sprø bunn og favorittgrønnsakene oppå. Bare fantasien setter grenser.

I en travel hverdag kan du også gjerne kjøpe ferdige veggisburgere og veggispølser. De fleste store kjedene har det, og for barna er det en hit. Men ikke undervurder våre håpefulle. Hvis det er vanskelig å få barna til å spise kokte grønnsaker, vil du raskt oppdage at de jubler, når de blir servert grillede lekkerbisker. Tofu - som fåes kjøpt i helsekost- og asiatiske butikker er også vedig godt å grille og inneholder mer proteiner enn kjøtt. Marinér gjerne med en krydret hvitløksolje eller soyasaus.

Du kan legge de fleste grønnsakene rett på grillen.

Her er våre tips:

Paprika
Velg gjerne paprika i forskjellige farger, men den røde er ofte favoritten. Den får en fantastisk søt og fyldig smak, når den grilles. Pensle med litt olje og legg dem på grillen som de er, på direkte varme. Det gjør ikke noe om skinnet blir svidd, det trekkes lett av, når de er møre. Serveres med en blanding av balsamicoeddik, mild olivenolje og en klype sukker. Lag mange, for dette er garantert en favoritt.

Squash og auberginer
Skjær dem i skiver og dryss på litt salt en halv time før grilling. (Dette kan droppes) Tørk av. Skivene pensles så med olje og grilles raskt på hver side. Gratineres med ost, og spises med rød pesto til eller din egen favorittdressing. Legg gjerne på litt fyll av hakket løk, tomater og bladpersille eller frisk coriander eller det du har. Her finner du oppskriften på en type fyll. Det kan være lurt å steke fyllet på forhånd i en panne.

Asparges
Stikk to spyd igjennom dem på tvers, så du ikke risikerer at de faller nedi glørne. Pensle med litt olje. Serveres enkelt med bernaisesaus. Dette smaker av fransk delikatesse.

Purre
Del dem i store biter på 5 - 6 cm, og legg dem rett på grillen uten å skrelle. Etter 20 minutter er de ferdige, og du kan fjerne det ytterste, brente laget. Husk å snu dem et par ganger under steking. Serveres med smør eller kryddersmør.

Poteter
Små poteter kan legges rett på grillen - bare penslet med litt olje. Bruker du store poteter, må de nok pakkes inn i aluminiumsfolie og trenger vanligvis god tid (en time), så start med dem. Serveres med salt, kryddersmør og rømme med hakket rå løk.

Mais
Kortreist er best, så ta gjerne med familien på selvplukk av mais og grill den på stedet. Men nå om våren duger de du får i butikkene helt fint. Grilltid ca. 20 minutter. Ikke ha for sterk varme. Husk å vende dem ofte. Pensle dem med olje først. Serveres med salt og vanlig smør eller kryddersmør.

Løk
Er et must på grillen. Den fyldige, søte smaken, som fremheves ved grilling, er alles favoritt. Små løk kan legges rett på grillen, du kan bare pensle dem med litt olje. Store løk må nok pakkes inn, enten hele eller delt i to, og grilles i en time. Ha gjerne litt smør inni. Serveres med smør og eventuelt litt salt eller kryddersmør.

Fennikel
Den gode lakrissmaken og sprøheten beholdes ved grilling på direkte varme. Del fennikelen i 3-4 skiver og pensle med olje. Steketid ca. 5 minutter på hver side. Prøv med bernaisesaus til.

Grillet blomkål
Dette høres kanskje rart ut, men må prøves. Skjær tynne skiver på tvers av et helt blomkålhode og ha dem i kokende vann i 20 sekunder. Tørk godt av, pensle med en god olje og legg dem på varm grill. Ett minutt på hver side er nok.

Rødbetskiver
Skjær en cm tykke skiver og grill dem møre. Ca. 5 min. på hver siden. Fetaost smaker godt til. Bland i noen salatstrimler og dryss over pinjekjerner og hakket løk. Herlig!

Tomater
Små tomater legges rett på grillen, men tre dem på et spyd, så de ikke faller nedi glørne. Store tomater kan deles i to og fylles med rød eller grønn pesto, eller en blanding av knust eller hakket avocado og rå løk. Ikke ha for sterk varme. Pepper og litt salt eller ditt favorittkrydder.

Sopp
Sjampinjong kan tres på grillspyd, men siden de kan bli litt tørre, er det lurt å tre alle soppene på samme spyd, og heller dele på godbitene etterpå. Pensles. Rød eller grønn pesto smaker veldig godt til.

Avokado
Kan faktisk grilles. Del den i to, ta av skallet og fjern steinen. Pensle med litt olje så den ikke setter seg fast før den legges på grillen. Det kan være lurt å legge litt aluminiumsfolie under. Serveres med rød pesto eller balsamico. Avocadoen smaker også herlig sammen med grillede tomater. Dryss gjerne over litt rå løk, salt og pepper eller annet krydder.

Kastanjer
Disse er lite brukt i Norge, men nytes i Sør-Europa. Du får dem i grønnsaksbutikkene om høsten. Hestekastanjene, som vokser her i landet, er ikke gode å spise. Den herlige, søte nøttesmaken kommer spesielt godt fram ved grilling. Nøttene legges rett på grillen. De kan godt være litt brent utenpå, men husk å snu dem. Skallet knekkes lett med fingrene, når de er ferdige. Serveres med smør og salt.