Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Matvettreglene

Publisert 12. august 2013

Ni enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten din.

Her er våre ni gode matvettregler:

1. Legg ikke ut på handletur uten handleliste. Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe.

2. Gå ikke på handletur på tom mage. Når du er sulten handler du ofte mer mat enn du trenger.

3. Hold orden i kjøleskap og skap. Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid.

4. Vis respekt for hygiene og temperatur. Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest.

5. Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter. Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig.

6. Lytt til erfarne restebrukere. Det finnes mange, gode resteoppskrifter på www.matvett.no.

7. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar. Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato.

8. Spar på restene og frys dem ned om nødvendig.

9. Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner. Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger.

Framtiden i våre hender har i samarbeid med Coop utarbeidet matvettregler, etter inspirasjon fra fjellvettreglene.