Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Matskribentenes beste veggistips

Publisert 08. september 2020

Lyst til å finne noen nye kjøttfrie middagsfavoritter? Her er matskribentenes beste tips til hverdagsvegetarmiddager!

Bytt ut kjøttdeigen med bønner

Linda Marie Stuhaug, matblogger: Eg har mange gode tips til korleis ein kan ete fleire kjøttfrie kvardagsmiddager, men eit enkelt og veldig godt tips er å bytte ut karbonadedeig/kjøttdeig med samme mengde svarte bønner eller kidneybønner i oppskrifter. Det kan vere i alt fra taco til pizza, lasagne, gratenger og gryter. Bønner er svært anvendelig og passer til det meste, og ved å gjere dette enkle byttetrikset får ein plutselig ein kjøttfri middag. Sunt, godt, enkelt og godt for miljøet!

Bare spis mer grønnsaker

Andreas Viestad, matskribent: Det enkleste svaret er rett og slett: Spis mer grønnsaker. Mange har en tendens til å behandle grønnsaker som tilbehør som lengter etter kjøtt eller fisk, men hvis man bare bruker halvparten så mye energi på å få til skikkelig bruning på en aubergine - salte først, pensle med olje, steke på ganske høy varme – eller å bake rødbeter og andre rotgrønnsaker, får du maksimert smakene. Og kanskje det er banne i veggiskjerka, men jeg tenker også at det er viktig å nevne hva kjøttetere bør gjøre for å redusere kjøttforbruket uten å kutte det, og det handler litt om teknikk: Hvis du skal lage en pastasaus med kjøttdeig, sett i gang dagen i forveien. Brun godt og kok med masse tomat og andre grønnsaker over natta på 90 grader. Det får fram masse smak. Det betyr at du kan få mer smak med mye mindre kjøtt.

Prøv "The Stew"

Julie Ilona Balas, matblogger: Dette er en versjon av Alison Romans "The Stew" som tok helt av på Instagram for et par år siden. Min variant er litt fornorsket og superenkel å lage. Den har vært i fast middagsrotasjon både til hverdager og på middagsselskap siden jeg først laget den. Tror nesten alle som har laget "The Stew" har elsket den. Både fordi den smaker skikkelig digg, men også fordi den består av få og rimelige råvarer. Restene blir dessuten bare enda bedre, så her går ingen mat til spille. Man savner absolutt ikke kjøtt når man spiser denne retter, for den er skikkelig mettende og full av smak!

Test det øst-asiatiske kjøkkenet

Pia Skevik, matvrak og NRK-programleder: For noen år siden hadde familien min en vegansk måned – rett og slett for å sjekke om vi klarte det. Det var overveldende å gå fra et relativt tankeløst kosthold, til ikke å kunne lage vafler på slump. Men etter måneden var ferdig hadde vi alle nærmest sluttet å tenke på kjøtt i hverdagen, og nå tror jeg vi spiser det en eller to ganger i året. Mitt beste tips til noen som ikke vil gå så drastisk til verks, er å ta utgangspunkt i det øst-asiatiske kjøkkenet – som thailandsk, vietnamesisk eller kinesisk: Det er smaker de fleste liker, og kombinert med ingredienser som chili, hvitløk, ingefær, sesamolje, soyasaus eller alle de titalls smakstilsatte asiatiske sausene man får kjøpt kan man lage utallige varianter veganske retter og servere med for eksempel ris. Jeg serverer en slik vegansk buffet til vennene mine på vår faste middag 21. desember – og da er det alltid noen som kommenterer at de ikke tenkte over at måltidet var veganske når vi har spist oss igjennom de forskjellige skålene med digge grønnsaker i alle varianter.