Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Krutonger med krutt

Publisert 24. april 2019

Vi kaster ikke brød, nei. Av gammelt brød fyrer vi heller av noen smaksbomber av noen krutonger.

Ok, det var ikke du som fant opp krutongen. Men etter å ha sett og prøvd disse variantene her kan du si at du var der da det smalt.

Og ok igjen - det er ikke sant at vi ikke kaster brød. For svært mange av oss kaster veldig mange av dem. Men vi kaster mindre brød nå enn før! Kampanjene mot kasting av mat virker.

For bare tre-fire år siden kastet vi anslagsvis 180 000 brød - hver eneste dag. I noen av dagens mest positive anslag er vi kommet ned mot 100 000 per dag. Det er fremdeles rundt 35 millioner brød i året. Så vi har enda et stykke å gå, for å si det sånn.

Folk med brød i hodet, altså med klare tanker om hvordan vi kan bringe matsvinnet av bakervarer enda mange hakk ned mot null, gir oss en rekke gode råd:

  • Skjær brød i skiver og frys det. Slik kan du ta ut det du trenger til tining, eller til toasting.
  • Pakk nykjøpt brød i et tøystykke av bomull eller lin. Det er mye bedre enn plastpose.
  • Er brødet først blitt litt gammelt og tørt, så pakk det inn i et fuktig kjøkkenhåndkle og varm det ti minutter i ovn på 100 grader. Vipps - så er det helt fint igjen.

Svinnet må forsvinne, for gåent brød er også gangbart. Her er tips om hvordan du tenner lunta til et smell av smaker altså lager krutonger!

Krutonger er like godt i salater som i supper, fordi de gir en kontrast i tekstur, som det heter - de gir altså noe sprøtt å tygge på i ellers myk mat.

Skjær brødet i skiver og så i terninger, velg selv om du vil beholde skorpen. Vend dem så lett i en krydderblanding. Disse er blant mine favoritter:

  • Chili. Bruk chilipulver, eller smør på bittelitt chilisaus. Bruker du hakket chili må du steke det litt i smør først.
  • Honning og timian. Smør på litt honning og vend terningene i finhakkde timianblader.
  • Pesto. Fra glass eller din egen. Ferdig-pesto kan med fordel sprites opp med et ekstra fedd hvitløk, grundig most.

Disse må stekes i ovn på bakepapir, på 180 grader i opp mot et kvarter. Vend litt på den en gang underveis.

Krutonger uten slike tilsetninger kan du steke i vanlig panne, mens du rister og vender på dem, til de får den fine fargen.

Lagt i en tett boks holder disse smakssatte krutongene over en uke i kjøleskap. De som bare er stekt i tørr panne holder seg i opp mot en måned i vanlig kjøkkenskap. Men regn egentlig med at snackset blir spist opp på null komma null!