Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Kjøp mer fra din lokale bonde

Publisert 21. februar 2020

Stadig flere bruker REKO-ringer eller kjøper maten direkte fra sine lokale bønder. Da kan du være sikker på at bonden får en rettferdig pris for varene sine – og støtter opp under den livsviktige jobben bøndene våre gjør.

Her er derfor en guide til hvordan du enkelt kan kjøpe mer fra bøndene i ditt nærområde:

Bli med i en REKO-ring

REKO står for REttferdig KOnsum og er en enkel måte å kjøpe mer mat fra dine lokale bønder. En REKO-ring er en facebookgruppe hvor bønder selger varene sine direkte til lokale kunder, uten mellomledd. Man henter varene på et fastsatt tidspunkt, og det er ingen videre forpliktelser, kun enkeltkjøp. Siden dette konseptet kom til Norge for to år siden, har over 400 000 nordmenn blitt medlem.

Kjøp fra en markedshage

Markedshager er små, effektive grønnsaksgårder som selger direkte til forbrukeren. I Norge er dette en mulighet for en ny generasjon småbrukere å overleve på å selge lokalt og beholde hele salgsprisen selv. Eksempler på dette er Sofia Maria Elm Bang som tjener til livets opphold ved å selge lokale grønnsaker fra 2,5 dekar jord på Lesja, 600 meter over havet. Eller Maria Berg Hestad som har tatt permisjon fra jobben som sivilingeniør for å dyrke og selge grønnsaker fra hagen i Molde. Se oversikt over norske markedshager i artikkelen som det er lenket til i avsnittstittelen.

Bli med i et kooperativ

Oslo kooperativ er en medlemsorganisasjon hvor du som medlem annenhver uke kan kjøpe en pose full av sesongens grønnsaker og frukt – og noen ganger mel, honning, urter og egg. Modellen er basert på det amerikanske konseptet CSA (Community Supported Agriculture). Kooperativet samarbeider med lokale, økologiske bønder og kjøper sesongråvarer hvor bonden får hele salgssummen. Oslo kooperativ har søsterorganisasjoner i Trondheim, Halden og Ås.

Bli andelsbonde

Andelslandbruk er gårder hvor man som forbruker kjøper en andel av avlingen for ett år av gangen. Slik får bonden et tryggere inntektsgrunnlag, og du som forbruker får oppleve matproduksjon på tett hold. Noen av andelsgårdene er drevet på dugnad og det er forventet at du som andelsbonde deltar i dyrkingen, men du kan også velge å kun kjøpe råvarene.

Dra på Bondens marked

Bondens marked arrangeres 20 byer rundt omkring i Norge og har i nærmere 20 år vært en viktig møteplass mellom bønder og forbrukerne. Her kan du rusle rundt og kjøpe alt fra sesonggrønnsaker, spekemat, honning, bakverk, syltetøy og chilisaus - og ta deg en prat med bonden i samme slengen.