Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Hvorfor pakkes ikke druer i pappemballasje?

Publisert 08. mars 2022
Spørsmål Innsendt av Maria

Vi har en sønn på 8 år som er opptatt av miljø og nå snakker han mye om søppel og plastikk. I går var han ganske sint da han så 3 pakker med druer alle i hvert sitt plastbeger. Han spurte meg da om hvorfor de ikke var pakket i papp, og jeg måtte svare at det vet jeg ikke. Men jeg skal prøve å finne ut av det for han, også tenkte jeg kanskje dere vet?

Vårt svar

Hei, Maria.

Emballasje på ferskvarer som frukt og grønt har to viktige funksjoner. Det er å beskytte under transport og å forhindre matsvinn ved å øke holdbarheten til maten. Her er plast et veldig godt emballasjeprodukt for mat som kommer langveis fra, som druer. Dette er fordi druer er sårbare for slagskader og tørker ut, blir dvaske eller råtner. Hvis dette skjer, blir de som regel kastet. Slik er plastemballasje med på å redusere matsvinn.

Frukt.no skriver mye bra om hvordan frukt, bær og grønnsaker holder seg lengre om de er emballert i plast. Spesifikt på druer skriver de: «Svinn i butikk på druer lå på 10-15 % når det solgtes i løsvekt og har sunket til 1-2 % når det selges i beger.» I beger bevares druenes fuktighet, beskyttes de mot trykkskader og beskyttes også mot eventuelle bakterier. Det viktigste med emballasjen, etter den har gjort sin viktige jobb for å redusere matsvinn, er at den blir kildesortert riktig slik at plasten kan bli gjenvunnet. Les mer om hvordan du skal kildesortere i din kommune på sortere.no.

Vi som forbrukere kan legge press på at den nødvendige plastemballasjen blir designet og produsert for gjenvinning. Gjennomsiktig og hard plast er den som er lettest å resirkulere, samtidig blir ikke emballasje rundt druer like skitten som for eksempel en nugatti-boks og har dermed større sjanse for å bli gjenvunnet til ny plast. Videre kan vi legge press på at plast i større grad blir produsert av gjenvunnet plast. Det skjer mye forskning på hva som er optimal emballasje for enkeltprodukter slik at det skal være lettere å minimere plastemballasje og matsvinn på en og samme tid.

Ellers kan man gjerne kontakt matbutikken selv og still spørsmål ved deres valg av emballasje, eller sende spørsmål direkte til hovedkontoret. Andre løsninger kan være å se etter kortreist mat og sesongbaserte produkter, gjerne med Nyt Norge merket. Da sparer du miljøet for utslippene ved transportering av maten og du har bedre kontroll på forholdene til arbeiderne som har produsert maten.

Plast-produkter er ikke alltid skurken. Den kan være svært nyttig for å redusere et av verdens store problemer, matsvinn. Kildesorter plastemballasjen slik at den ikke havner på avveie, og vær stolt av at sønnen din stiller viktige spørsmål slik at vi kan legge til rette for hans bærekraftige fremtid.