Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Soya har vært en del av kostholdet til mange på planeten i tusenvis av år. Men er det miljøvennlig og sunt? (Illustrasjon: Adobe stock)
Soya har vært en del av kostholdet til mange på planeten i tusenvis av år. Men er det miljøvennlig og sunt?

Bør jeg unngå å spise soya?Hei! Hvis soya i dyrefôr bidrar til avskoging og ikke er bærekraftig, bør jeg da unngå å spise vegetarprodukter laget av soya og edamame-bønner? Er soya bra og sunn mat for oss mennesker?

Hilsen Nora Kristine

 Hei, Nora Kristine!

Du kan spise soya med god miljøsamvittighet. Det er det enorme forbruket av soya fra Brasil som går til å fôre laks, storfe, gris og kylling som er problematisk. I Brasil dyrkes soyaen på store plantasjer som kan fortrenge urfolk, true arter og bidra til avskoging. Hvert år importeres mange hundre tusen tonn problematisk soya som brukes til dyrefôr her i landet. Bruken av soya til dyrefôr bør erstattes med mer bærekraftige alternativer, som for eksempel alger, insekter, slakteavfall og treflis.

Soyaen som brukes til menneskemat dyrkes stort sett i Nord-Amerika og Europa. Oumph!, Alpro og Anamma opplyser at de ikke bruker regnskogsoya i sine produkter og generelt unngår mange av produsentene også genmodifisert soya. Uansett er det svært ressurssløsende å bruke menneskemat til dyrefôr. Norsk oppdrettslaks spiser fem ganger mer menneskemat enn den gir oss. For storfe blir forskjellen enda større. Som menneskemat er soya miljøvennlig og har et svært lavt klimafotavtrykk.

Soya er veldig næringsrik mat for oss. Soya inneholder mye protein i tillegg til fiber, jern, folsyre, en rekke vitaminer og andre mineraler vi trenger. I Øst-Asia har soyabønner blitt dyrket i over 8000 år og var svært viktig i vekselbruk på grunn av sine jordforbedrende egenskaper.

Med grønn hilsen,