Hopp til hovedinnhold
  • Miljøgifter

Slik unngår du miljøgiftige fluorkarboner

Publisert 07. august 2022

Miljøgiftige og helsefarlige fluorkarboner (PFAS) finnes i alt fra turtøy og skismøring, til sykkeloljer og kosmetikk. Her er tipsene til deg som ikke vil bidra til å spre fluorkarboner i naturen.

Fluorkarboner er sterkt vann- og smussavstøtende syntetiske kjemikalier som brukes i mange forbrukerprodukter. Dessverre kan disse stoffene være svært miljø- og helseskadelige. Studier på dyr har vist at noen typer fluorkarboner gir skader på lever og foster, de kan være kreftfremkallende og påvirke immunforsvaret. I tillegg er stoffene generelt ikke biologisk nedbrytbare og kan hope seg opp i næringskjeder.

Når vi bruker produkter med fluorkarboner bidrar vi til å spre stoffene. Norge og EU har innført forbud mot enkelte fluorkarboner, men andre er fremdeles i bruk. Inntil produsenter og myndigheter har klart å fjerne bruken av miljøgiftige fluorkarboner er det god grunn til at vi forbrukere gjør en innsats for å unngå produktene. Heldigvis finnes det gode og miljøvennlige alternativer.

1. Kjøp klær, turtøy, sko, telt og ryggsekker uten fluorkarboner. Sko og klær med vanntett membran eller vannavstøtende overflate er ofte behandlet med fluorkarboner. Vær ekstra oppmerksom når klærne er merket med DWR (Durable water repellent), da det ofte betyr at plagget inneholder fluorstoffer. Impregneringsbehandlingene Ecorepel, Purtex WR og Bionic-Finish Eco inneholder ikke fluorstoffer. Se etter yttertøy med disse behandlingene.

Utvalgte merker som ikke bruker fluorkarboner*:

Oversikt over merker med og uten miljøgift

2. Bruk fluorkarbonfri etterimpregnering. Har du behov for å etterimpregnere yttertøy, sko og turutstyr, så unngå for all del sprayimpregnering med fluorkarboner. Flekkbeskyttelse for sofa og tepper kan inneholde fluorkarboner. Generelt vil impregnering som reklamerer med å være spesielt motstandsdyktig mot smuss, olje og fettstoffer ofte inneholde fluorkarboner. Nikwax er blant produsentene som har forskjellige sprayimpregneringer uten fluorkarboner.

Les om hvordan du finner giftfri impregnering

3. Velg miljøvennlige sykkeloljer og -fett. Mange oljer og andre kjemikalier til sykkelen inneholder mikroplasten teflon (PTFE) som er et fluorkarbonstoff. Bruk produkter som er biologisk nedbrytbare. Velg et sykkelverksted som har et godt miljøfokus på kjemikalier. Spør gjerne verkstedet om de bruker fluorkarbonholdige kjemikalier og om de tar miljøhensyn ellers også.

Les om hvordan du blir en mer miljøvennlig syklist

4. Miljøvennlig smøring av ski og snøbrett. En rekke smøreprodukter inneholder miljøgiftige fluorkarboner, og på tur sprer du stoffene der de absolutt ikke hører hjemme. Velg vanlig fast skismøring basert på parafin og spør gjerne om miljøvennlige alternativer i sportsbutikken. Kanskje ski med feller passer for ditt bruk eller smørefrie ski?

5. Unngå miljøgiftig kosmetikk. I Sverige er det påvist høyfluorerte miljøgifter i pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge fra kjente produsenter. For å unngå høyfluorerte miljøgifter i blant annet pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge: Se etter ingredienser som inneholder «PTFE», «perfluor[…]» eller «poly[...]fluor». Stoffene funnet i innholdsdeklarasjonen på produkter i Sverige er:

  • Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate
  • Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate
  • Polyperfluoromethylisopropyl ether
  • Perfluorononyl dimethicone
  • Polytef (PTFE)

Les mer om miljøvennlig kosmetikk