Hopp til hovedinnhold
  • Klær

  • Miljøgifter

Merkene uten miljøgifter

Publisert 22. mai 2020

Sjekk vår liste over hvilke merkevarer som bruker og ikke bruker miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i klærne og skoene.

Klær og sko som skal være vanntette og smussavstøtende kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i både overflateimpregnering, vanntette membranlag og glidelås.

I naturen og blodet ditt

De største utslippene av disse verstingstoffene skjer under produksjon, noe som kan true helsen til tekstilarbeidere og andre der produktene blir laget. Vi sprer også stoffene når vi bruker skoene og klærne, ved at de damper av til luft og frigjøres ved slitasje. Miljøgiftene kan være skadelig for alt liv i naturen og vi finner også stoffene igjen i oss selv.

Les mer om hvordan du kan unngå fluorkarboner

Klærne du allerede har

Dine brukte klær og sko med membran og impregnering bør du fortsette å bruke så lenge du kan og ta godt vare på dem. Mesteparten av utslippene har allerede skjedd under produksjon, lagring i butikk og den første tiden de ble brukt. Det skal ikke være noe helsefare knyttet til å bruke klærne og skoene du har. Hvis det er behov for å impregnere klærne og skoene på nytt, så bruk for all del sprayimpregnering uten flourkarboner, for eksempel fra Nikwax, Zebla og Toko.

Velg bort fluorkarboner

Vi forbrukere kan bidra til å kutte utslipp av fluorkarboner ved å velge produktene der de ikke er i bruk og si i fra at vi ikke ønsker miljøgifter i klærne våre. Det finnes mange gode og funksjonelle alternativer. I dag finnes det ingen unnskyldninger som rettferdiggjør å utsette livet i naturen og mennesker for miljøgiftige fluorkarboner (PFAS). Produsentene har kjent til miljøproblemene med disse verstingstoffene i mange år.

Noter:
* Framtiden i våre hender har kontaktet merkevaren for informasjon knyttet til bruk av PFAS. 1. Adidas har faset ut PFAS mesteparten av sine produkter, men bruker fremdeles membran av polytetrafluoroethylene (PTFE) i blant annet noen skomodeller.
2. Didriksons bruker ikke PFAS i sine produkter ifølge dem selv, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
3. Isbjörn of Sweden opplyser at de ikke bruker PFAS i sine produkter, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
4. Houdini sine nye kolleksjoner fra og med 2018 vil være uten PFAS, men produkter fra tidligere kolleksjoner som fremdeles er i salg kan inneholde PFAS.
5. Fra 2019 har Klättermusen faset ut bruk av PFAS i alle nye produkter.
6. Polarn O. Pyret oppgir at de ikke bruker PFAS til oss, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
7. Reima har faset ut bruk av PFAS i alle klær, men ikke i barnesko.
8. KappAhl oppgir at de ikke bruker PFAS til oss, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
9. H&M har faset ut bruk av PFAS i sin egen produksjon og ved utgangen av 2020 skal også fabrikkene H&M gir oppdrag til ha faset ut all bruk av PFAS. I kosmetikk arbeider H&M fremdeles med å fase ut PFAS, til tross for at de skulle hatt et totalforbud fra 2013.
10. Stormberg bruker ikke PFAS i klær produsert fra og med 2019.

Kilder: Respektive nettsider til merkevare/kleskjeder/merkevare-eiere, direkte forespørsel til merkevareprodusent, FIVHs policyundersøkelse om bruk av PFAS, Greenpeace 2016, Greenpeace 2017, Fluor: Praktisch, langlebig und giftig - Bund, 2015

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 07-03-2018