Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Merkene uten miljøgifter

Sjekk vår liste over hvilke merkevarer som bruker og ikke bruker miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i klærne og skoene.

Sjekk vår liste over hvilke merkevarer som bruker og ikke bruker miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i klærne og skoene.

Klær og sko som skal være vanntette og smussavstøtende kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i både overflateimpregnering, vanntette membranlag og glidelås.

I naturen og blodet ditt

De største utslippene av disse verstingstoffene skjer under produksjon, noe som kan true helsen til tekstilarbeidere og andre der produktene blir laget. Vi sprer også stoffene når vi bruker skoene og klærne, ved at de damper av til luft og frigjøres ved slitasje. Miljøgiftene kan være skadelig for alt liv i naturen og vi finner også stoffene igjen i oss selv.

Les mer om hvordan du kan unngå fluorkarboner

Klærne du allerede har

Dine brukte klær og sko med membran og impregnering bør du fortsette å bruke så lenge du kan og ta godt vare på dem. Mesteparten av utslippene har allerede skjedd under produksjon, lagring i butikk og den første tiden de ble brukt. Det skal ikke være noe helsefare knyttet til å bruke klærne og skoene du har. Hvis det er behov for å impregnere klærne og skoene på nytt, så bruk for all del sprayimpregnering uten flourkarboner, for eksempel fra Nikwax, Zebla og Toko.

Velg bort fluorkarboner

Vi forbrukere kan bidra til å kutte utslipp av fluorkarboner ved å velge produktene der de ikke er i bruk og si i fra at vi ikke ønsker miljøgifter i klærne våre. Det finnes mange gode og funksjonelle alternativer. I dag finnes det ingen unnskyldninger som rettferdiggjør å utsette livet i naturen og mennesker for miljøgiftige fluorkarboner (PFAS). Produsentene har kjent til miljøproblemene med disse verstingstoffene i mange år.

Med PFAS Uten PFAS
Adidas1 Benetton
Arc'teryx Dannah
Bergans* Didrikssons2
Berghaus Fjällräven
Black diamond G-star raw
Ecco H&M9
Gore wear Houdini4
Haglöfs KappAhl8
Hanwag Howies
Helly Hansen* Isbjörn of Sweden3
Hestra* Lundhags*
Mammut Molo*
Marmot Name-it
McKinley* Paramo
Merrell Picture organic clothing
Neomondo* Polarn O. Pyret6
Norheim* Pyua
Norrøna R'adys
Patagonia Rotauf
Reima7 Vaude
Salewa Zara
Salomon Jack Wolfskin
Scarpa Klättermusen5
The North face Stormberg10
Timberland Levis
  Lindex
   
   
   

Vil du vite mer om hvordan menneskeskapte miljøgifter truer livet i naturen? Sjekk vår temaside!

Om listen med merkevarer som bruker og ikke bruker PFAS:

  • Listen med merkevareprodusenter og kleskjeder som ikke bruker noen fluorkarboner (PFAS - Per- og polyfluorerte alkylstoffer) er basert på en offentlig tilgjengelig erklæring på nettsiden til merkevaren, kleskjeden eller merkevareeier. Alternativt legges informasjon publisert i offentlig tilgjengelige rapporter til grunn og merkvarenes og informasjon oppgitt i merkevarens "Restricted Substance List (RSL)". Vi tar forbehold som at offentlig oppgitt informasjon er riktig. For enkelte merkevarer har vi tatt kontakt og bedt om avklaringer for deler av produktutvalget. På grunn av generelt høye nivåer av forurensning så kan visse nivåer av PFAS finnes i produkter uten at de er tilsatt produktet med hensikt. Produsentene som har kommet lengst fokuserer nå på at de ikke skal ha produksjon i fabrikker og miljø ellers der PFAS blir brukt, og har også dokumentert miljøfotavtrykket til alternativene de bruker.
  • En rekke av merkevarene som bruker fluorkarboner (PFAS), har alternative produkter uten også. Spør i butikken, eller merkevaren direkte, om PFAS-frie alternativer fra ditt favorittmerke.
  • Merkevarer som oppgir at de ikke bruker bestemte PFAS-stoffer eller mindre grupper av PFAS, som for eksempel PFOA og PFOS (som allerede er lovregulert eller i ferd med å bli lovregulert) kvalifiserer ikke til å være PFAS-fritt.
  • Vær oppmerksom på at impregnering med fluorkarboner (PFAS) også brukes på klær og sko uten vanntett membran, for eksempel til overflatebehandling av bomullsjakker og for å gjøre lær mer smuss- og vannavstøtende.
  • Listen vil bli oppdatert regelmessig. Flere merkevarer har varslet utfasing av PFAS i forbindelse med lovforbud i EU og Norge fra 2020. Forbudet omfatter ikke alle miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).
  • For noen merkevarer har vi og andre gjort laboratorietester for å avklare om enkeltprodukter inneholder PFAS. Sjekk fotnotene ved merkevarenavn for nærmere informasjon.

Noter:
* Framtiden i våre hender har kontaktet merkevaren for informasjon knyttet til bruk av PFAS. 1. Adidas har faset ut PFAS mesteparten av sine produkter, men bruker fremdeles membran av polytetrafluoroethylene (PTFE) i blant annet noen skomodeller.
2. Didriksons bruker ikke PFAS i sine produkter ifølge dem selv, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
3. Isbjörn of Sweden opplyser at de ikke bruker PFAS i sine produkter, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
4. Houdini sine nye kolleksjoner fra og med 2018 vil være uten PFAS, men produkter fra tidligere kolleksjoner som fremdeles er i salg kan inneholde PFAS.
5. Fra 2019 har Klättermusen faset ut bruk av PFAS i alle nye produkter.
6. Polarn O. Pyret oppgir at de ikke bruker PFAS til oss, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
7. Reima har faset ut bruk av PFAS i alle klær, men ikke i barnesko.
8. KappAhl oppgir at de ikke bruker PFAS til oss, men i laboratorietester har vi likevel funnet organiske fluorforbindelser.
9. H&M har faset ut bruk av PFAS i sin egen produksjon og ved utgangen av 2020 skal også fabrikkene H&M gir opdrag ha faset ut all bruk av PFAS. I kosmetikk arbeider H&M fremdeles med å fase ut PFAS, til tross for at de skulle hatt et totalforbud fra 2013.
10. Stormberg bruker ikke PFAS i klær produsert fra og med 2019.

Kilder: Respektive nettsider til merkevare/kleskjeder/merkevare-eiere, direkte forespørsel til merkevareprodusent, FIVHs policyundersøkelse om bruk av PFAS, Greenpeace 2016, Greenpeace 2017, Fluor: Praktisch, langlebig und giftig - Bund, 2015

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 07-03-2018