Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Hvor får jeg tak i klær av norsk ull?

Publisert 28. november 2023
Spørsmål Innsendt av Halvor

Blir det laget klær av norsk ull? Vi har en samtale her rundt hvor sårbare vi er i Norge med hensyn til selvforskyning, og at vi ligger på bunn i Europa på å klare oss selv.

Vårt svar

Hei, Halvor.

Det er fremdeles noen ullvarefabrikker igjen her i landet som lager garn av den beste ulla fra Norsk kvit sau (NKS) og noen andre raser. Å velge tekstiler av denne ulla er et veldig godt valg av mange grunner.

Fiberne i den norske ulla er tykkere og dermed mer slitesterk enn importert merinoull. Strikket er den norske ullen mer spenstig, noe som også gjør den svært godt egnet til klær og tekstiler. Dyrevelferden er også generelt veldig mye bedre for sauene her i landet og strengere regulert, sammenlignet med utfordringene land som Australia og New Zealand har med merinofe knyttet til blant annet fôrmangel i tørkeperioder, dyretransport og infeksjoner. Klimafotavtrykket til ull fra sau her i landet er også svært mye lavere enn for merinofe, fordi metanutslippene gjerne fordeles etter økonomisk verdi mellom kjøttet og ulla. Da kommer ull fra kjøttfe mye bedre ut av det enn rene ullferaser som merino.

Flere klesmerker har ullgensere laget av norsk ull, men utvalget og tilgjengelighet varier gjerne fra år til år. Tilgjengeligheten ville nok økt hvis vi forbrukere ble mer bevisst på å velge norsk ull. Vær oppmerksom på at disse klesmerkene også kan ha produkter av merinoull, så sjekk at det oppgis at produktet er laget av 100 prosent norsk ull. Her er i alle fall et utvalg klesmerker hvor sjansen er størst til å finne produkter av slitesterk norsk ull:

Det er også mulig å kjøpe garn av norsk ull fra Sandnes Garn, Rauma garn og Hillesvåg ullvarefabrikk. Vadmel laget av norsk ull blir laget av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, om du vil ha et syprosjekt. Røros tweed har pledd, puter og sitteunderlag av norsk ull. Pledd av norsk ull får du også tak i hos Spinnerigården. Enkelte norske designere lager også andre mer eksklusive plagg enn gensere av norsk ull, sjekk for eksempel ESP og Oleanna.

Les gjerne mer om norsk ull og egenskapene hos Norilia og SIFO.