Hopp til hovedinnhold

Miljøgifter

Framtiden i våre hender arbeider for at bruken av miljøgifter i forbrukerprodukter blir forbudt, vi informerer om miljøvennlige alternativer og utfordrer produsenter til å fase ut bruken.

Miljøgifter kort fortalt av Professor Kjetil Hylland

Miljøgiftene i hverdagen

Mange av tingene vi omgir oss med og bruker i hverdagen fører til store utslipp av miljøgiftige stoffer både i produksjon og bruk.

Klær og sko: Hundrevis av kjemikalier brukes for å lage klærne, tekstilene og skoene våre. Dyrking og behandling av materialer, farging, garving og impregnering kan innebære bruk av miljøgiftige tungmetaller, plastmykneren ftalat (DEHP), klorparafiner og fluorkarboner (PFAS). Vask av klær kan frigjøre miljøgiftige og andre problematiske stoffer.

Kosmetikk og hudpleie: Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder, deodoranter, solkrem, sjampo og såpe. Blant stoffene finner vi miljøgiftene D4, D5, D6, L3, L4, L5, fluorkarboner (PFAS) og syntetiske luktstoffer. Tungmetaller som sink kan skade livet i naturen. 

Elektronikk: De elektriske dingsene våre bidrar til utslipp av miljøskadelige stoffer fra gruvedrift, produksjon og når de kastes. Bromerte flammehemmere i plastdeksler og kretskort finner vi igjen i husstøv. Mobildeksler og annen plast kan inneholde verstingstoffene ftalater og klorparafiner.

Tur- og sportsutstyr: Forskjellige typer smøring for ski og brett kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner (PFAS), og det kan også telt, ryggsekker, soveposer og klatretau gjøre. Enkelte sykkelkjemikalier kan inneholde fluorkarboner.

Mat: Miljøgiftene kan oppkonsentreres i næringskjeden og kan lagres i fettvev, lever, nyrer og kjøtt i dyr. Enkelte importerte matvarer utsetter natur, arbeidere og lokalbefolkning for høye verdier av syntetiske sprøytegifter.

Leker: Tester av leker viser at de kan inneholde mange problematiske og ulovlige mengder av regulerte kjemikalier, til tross for streng regulering. Hormonhermende ftalater, klorparafiner, tungmetaller, dimethylformamid, flammehemmere med mer blir funnet regelmessig i leker i Europa.