Hopp til hovedinnhold
  • Miljøgifter

Den aller grønneste skituren

Publisert 02. mars 2021

Skiturer i fjell og skog byr på uforglemmelige naturopplevelser. Pass på å ikke takk for turen ved å spre miljøgifter som kan true livet i naturen i hundrevis av år.

Skiutstyr og -klær, smøring og impregnering kan bidra til å spre mange forskjellige miljø- og helsefarlige kjemikalier i naturen. Vi finner giftstoffene overalt - fra Arktis til Holmenkollen, i blodet til fugler og dyr, og i oss selv også. Her er våre seks beste tips til hvordan en kan ta vare på naturen samtidig som en kan ta med seg mektigte opplevelser hjem.

1. Klar deg med det du har. Unngår du innkjøp av nye ski, sko, klær og utstyr reduserer du mengden problematiske kjemikalier brukt i produksjon og som frigjøres under bruk den første tiden, og ikke minst fossil energibruk. På tur kan det jo være greit å ikke se ut som man har snublet ut av nærmeste sportsbutikk. Sjansen for at det du allerede har vil oppfylle alle tenkelige behov for dagsturer på ski er stor for de fleste av oss. Bruk tid og energi på å faktisk komme deg ut i naturen, ikke på unødvendig shopping.

Mer om hvordan en kan unngå å kjøpe nye ting

2. Velg giftfri skismøring. Flere skismøringer fra «Holmenkol» er Svanemerket, og da kan du sikkert vite at en uavhengig tredjepart har vurdert hvor miljøvennlig produktet er. Voksbasert skismøring og tradisjonell klister er det tryggeste valget for å unngå miljø- og helsefarlige stoffer. Spør i (nett)butikken om du er usikker. Unngå alt av produkter og behandling som inneholder fluorkarboner (fluor, PFAS, teflon og PTFE).

Les mer om miljøvennlig smøring

3. Bruk grønn impregnering. Skifeller, klær og utstyr bør impregneres for optimal funksjonalitet. Impregnering kan også redusere slitasje, bidra til mindre mikroplast på avveie og forlenge levetid. Velg for all del impregnering uten miljøgiftige fluorkarboner (PFAS). Nikwax og Colltex har felleimpregnering uten miljøgifter. For turklær og -sko, og turutstyr som telt, sekker, klatretau, finnes det mange giftfrie alternativer fra Nikwax og flere andre leverandører.

Sjekk vår liste med giftfri impregnering

4. Unngå karbonfiber. Hvis du på død og liv ikke trenger å spare inn noen gram på skistaver og annet utstyr, så styrer du unna karbonfiber. Produktene er oftest laget av syntetisk harpiks med hormonforstyrrende bisfenoler mellom tynne lag med karbonfiber. Utslipp kan skje i produksjon og ved nedbrytning av harpiksen. Velg heller skistaver og annet utstyr i aluminium eller rett og slett bambus. I motsetning til karbonfiber kan aluminium og bambus lettere repareres med enkle hjelpemidler om uhell skulle skje på tur. Aluminium kan også resirkuleres og gjenbrukes, i motsetning til karbonfiber.

5. Velg svanemerket solkrem. Å smøre seg med krem som kan være hormonforstyrrende og dårlig for livet i naturen høres vel ikke spesielt fristende ut.

Sjekk vår oversikt med miljøvennlig solkrem.

6. Kjøp brukt når du kan. Loppemarkeder, Fretex og Finn bugner av vintersportutstyr og turklær som trenger en ny bruker. Ved å kjøpe brukt bidrar du til å redusere klimafotavtrykk fra energikrevende produksjon av nytt utstyr og sparer planeten for store mengder miljøskadelige kjemikalier.

7. Lei eller lån. Hvis du ikke bruker ski og spesialisert vinterutstyr så ofte, så sparer du både oppbevaringsplass og trolig penger på å leie eller låne både utstyr og klær. Ved mange utfartssteder i vinterfjellet er det utlån av ski og annet utstyr. Spør venner og kjente om de kan låne deg det du trenger, bor du i et borettslag med gruppe på sosiale medier så spør der. Noen merkevarer har utlån av turklær, for eksempel Bergans og Houdini. At vinterutstyr og klær blir brukt så ofte som mulig er bra, og kan bidra til å redusere natur- og helseskadelig ny poduksjon.