Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Slik unngår du å kjøpe nye ting

Publisert 29. august 2020

Mange prøver å få oss til å kjøpe mest mulig, og det kan være vanskelig å skille hva man trenger og ikke. Det er lov å like fine ting. Vi trenger bare ikke så mange av dem for å ha det bra.

Det krever en liten omstilling til å begynne med, men blir lettere og lettere med tiden. Det er lurt å lage seg en liten strategi for hvordan man skal unngå alle fellene som finnes i form av innbydende butikkvinduer på vei til jobb, supertilbud, og inspirerende blogginnlegg med annonsørinnhold.

Jo færre ting du har, desto mindre tid må du bruke på rydding og vedlikehold. Forbrukspause betyr altså å ta en pause fra å kjøpe nye ting, som klær, møbler, kjøkkenutstyr, friluftsutstyr og fritidsartikler, elektronikk, verktøy og hvitevarer.

Reparer og «bruk opp»

Å ta godt vare på tingene våre, og sørge for at de brukes «helt opp» før vi kjøper nytt, vil gi en enorm miljøgevinst. Dersom alle i Europa beholdt sin mobiltelefon bare ett år lenger før de kjøpte ny ville vi for eksempel kunne spare klimagassutslipp tilsvarende én million fossilbiler.

Oversikt og tips: På Naturvernforbundets Ta vare på det du har finnes mange gode tips om hvordan du kan fikse tingene dine selv, samt oversikt over nærmeste skredder, skomaker eller reparatør i nærheten.

Fiksefest: Dra på fiksefest med for eksempel Restarters Norway og lær deg å fikse elektronikken din selv.

Lappekveld: Still med nål, tråd og symaskin, og inviter vennene dine på besøk til en god gammeldags syklubb hvor dere lapper og reparerer tøy som har gått i stykker.

Kurs: Arranger eller delta på kurs i redesign av klær, eller møbler. Det ligger også mange gode instruksjonsvideoer på nett som viser hvordan man kan sy om tøy.

Fornye: Finn nye formål for tingene dine, eller fornye dem med enkle grep, som maling eller lignende. På forum som Pinterest bugner det av inspirasjon.

Giftfritt: Svanemerkede eller økologiske vedlikeholdsprodukter unngår eksponering for miljøgifter.

Bytte, dele og leie

Mange ting trenger vi kun en kort tidsperiode, og det å ha tilgang til å bruke det når vi trenger det er viktigere enn å eie det selv. Å låne er en god mulighet til å bli kjent med folk, og man slipper overfylte skap hjemme.

Låne ting: Lån ting av naboene med Nabohjelp, eller andre plattformer nabolaget eller borettslaget kan bruke. Trenger du verktøy og oppussingsutstyr, bøker og leker, eller iskremmaskin og diskokule? Det er garantert noen som har.

Leie ting: Lei verktøy på Clas Ohlson, Tooler eller Finn, eller sjekk om biblioteket ditt har verktøysutlån.

Sports- og friluftsutstyr: Lån det gratis hos BUA. Har de ikke det du trenger i din lokale BUA, er det også mange som leier ut utstyr privat på Finn og andre plattformer.

Byttefest: Arranger byttefest med venner, eller delta på en i regi av Framtiden i våre henders lokallag.

Dele bil: Lei, eller lei ut din egen bil med Nabobil, eller meld deg inn i ditt lokale bilkollektiv.

Dele båt: Flere steder i landet har de også opprettet, eller er i ferd med å opprette båtkollektiver. Sjekk for eksempel ut elbåt-kollektivet Kruser.

Klær og selskapskjoler: Lei alt fra hverdagsklær til festantrekk hos Fjong. De har gratis frakt. Du kan også tjene penger på å leie ut dine egne klær igjennom Fjong.

Barneklær og utstyr: Hos Waior kan du leie klær for en fast månedspris, eller kjøpe brukt tøy. Du kan også selge klær til Saleabl, etter hvert som barna vokser fra dem.

Leie møbler: Good tilbyr for eksempel møbelpakker til stue, barnerom, kjøkken osv. De bidrar også med interiørrådgivning med ombruk inkludert.

Handle brukt

Alt kan handles brukt. Har du ikke selv kompetanse til å vurdere tilstanden til produktet, kan det være lurt å kjøpe av en forhandler som har overhalt produktet og selger det videre med garanti. Grønmobil og Greenphones selger brukte mobiltelefoner med garanti.

Verdens største gjenbruks-kjøpesenter ReTuna ble startet opp i Sverige i 2015. Her blir gamle ting restaurert og videresolgt. Flere panlegger lignende konsepter i Norge. På Hamar åpnet nylig Resirkula. Over hele landet finnes brukthandlere for det meste av klær, møbler, elektronikk og hvitevarer. Bor du i Oslo kan Vollebekk fabrikker være verdt et besøk, eller det store brukt-senteret ME Second Hand.

Rydd og gi videre

Nesten like viktig som å ikke handle nye ting er det å sørge for at tingene du har, men ikke lenger trenger, kan bli brukt videre, og dermed forhindre nyinnkjøp hos andre. Rydd og selg eller gi det bort. Du kan også leie eller låne det bort privat, eller gjennom selskaper som Fjong og Good.

Husk også å levere mobiltelefoner og annen elektronikk som ikke virker lenger til din lokale gjenbruksstasjon. I disse finnes det verdifulle materialer som gull, sølv, og kobber, i tillegg til en rekke andre viktige og sjeldne metaller som kan gjenbrukes og bli til nye produkter.

Forventninger til gaver

Snakk om gaver med venner og familie, barnehager og skoler. Det er fullt mulig å si at du helst vil droppe gaver til jul og bursdag. Eller at du vil gi og få brukte gaver og opplevelser sammen – heller enn ting. Å bli enig om en felles gavepraksis hvor man gir én samlet gave og ikke mange smågaver i barnehagen eller på skolen, oppleves som positivt for mange barneforeldre.