-
Miljøgifter
Hvordan unngår jeg miljøgifter på kjøkkenet?
Etter å ha blitt mor har eg blitt veldig bevisst på hvor mye miljøgifter vi omgås og eg forsøker å endre livstil så langt det går. Jeg har lest om miljøgifter i blant annet stekepanner og kjeler, og forsøker å erstatte alle kjøkkenredskaper med miljøvennelege alternativ. I butikkene blir jeg forvirret av at det er så lite informasjon fra produsentene. Er produktene uten problematiske stoffer når de opplyser om at det er 0 % PFOA? Hva er de riktige valgene for miljø og mennesker?
Hei, Tone.
Det er nettopp gjennom maten vi får i oss mest problematiske stoffer, så å vurdere hva en kan gjøre på kjøkkenet er fornuftig. Maten vår kan komme i kontakt med problemstoffer som fluorkarboner (PFAS), melamin, tilsetningsstoffer i all plasten vi omgir oss med, tungmetaller og mye mer. Maten vår kan også inneholde små rester av syntetiske sprøytegifter og mye annet. Rengjøringmidler brukt i kjøkkenet kan i tillegg være trøblete for både naturen og oss, i tillegg til midler for vedlikehold av benkeplater og annet. Den kombinerte effekten av ulike stoffer over lang tid kan være problematisk.
Den enkleste måten å unngå problematiske stoffer på er å velge kjøkkenutstyr laget av tre, keramikk, stål, jern, aluminium, kork, naturstein, linoleum og naturmaterialer generelt når det er mulig. Hvis vi trenger enkelte ting av plast så ville vi forsøkt å holde oss til ren silikon fra kjente produsenter, og bare når vi sliter med å finne alternativer.
Vi ville likevel beholdt og tatt godt vare på kjøkkenustyret vi har uavhengig av hva det er laget av. Mye av natur- og helseskaden til tingene våre skjer generelt sett i forbindelse med selve produksjonen av dem, under oppbevaring i butikk og under den første tiden i bruk, så skaden har allerede skjedd. I tillegg vil nye ting også ha et miljø- og klimafotavtrykk som kan være høyt.
Når det kommer til maten vår ville vi vasket grønnsaker og frukt godt, og laget mat fra bunnen av når vi kan. Vi ville valgt norske matvarer når det lar seg gjøre og utnyttet det som er tilgjengelig i sesongene. Å velge økologiske produkter kan være bra for både naturen, artsmangfoldet og så kan det bidra til at vi tar bedre vare på matjorda. Les gjerne våre seks beste råd for å unngå miljøgifter gjennom blant annet maten vår her.
En trenger som oftest ikke et arsenal av forskjellige kjemiske rengjøringsmidler for å holde kjøkkenet rent. Velg rengjøringsmidler med Svanemerket og rengjør miljøsmart med bakepulver, sitron eller eddik, etter hva oppgaven er. Her finner du våre beste rengjøringstips.
Stekepanner, kjeler og annet med såkalt "non-stick"-belegg laget av fluorkarbon-plasten PTFE eller Teflon som det ofte markedsføres med kan fint være fritt for fluorkarbonstoffet PFOA. Nå er det svært mange flere fluorkarbonstoffer enn PFOA, så å velge produkter som er garantert fri for alle PFAS (eller "PFC" som brukes mye på engelsk) er bedre. Problemet med teflon og PTFE er at det er selve produksjonen av plasten som kan avgi helse- og miljøskadelige fluorkarboner, så vi ville unngått dette materialet. Det lages stekepanner med keramisk belegg som er fritt for fluorkarboner, men det kan ofte være uklart hva disse sammensatte produktene ellers er laget av. Keramiske belegg tåler olje med høy temperatur svært dårlig, og erfaringen vår er at levetiden er begrenset.
Klassiske jernpanner og stekepanner i karbonstål kan også bli "non-stick" om de forbehandles riktig før de tas i bruk og vedlikeholdes jevnlig for å beholde en overflate der maten ikke sitter bom fast. Nettsiden Ta vare på det du har gir rådene en trenger for behandling og vedlikehold av stekepanner og gryter i jern. Ingen alternativ slår dem på levetid.