Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Til vanlig rengjøring kommer du langt uten et eneste vaskemiddel. (Illustrasjon: Istockphoto)
Til vanlig rengjøring kommer du langt uten et eneste vaskemiddel. (Illustrasjon: Istockphoto)

Miljøbevisst rengjøring

Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken. Det er sjelden nødvendig. Her får du tips om bedre alternativer.
Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken. Det er sjelden nødvendig. Her får du tips om bedre alternativer.

Mest miljøvennlig av alt: Mikrofiber – og ingen vaskemidler

Mikrofiber løser opp fett – akkurat som såpe. Med mikrofberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

Unngå tøymykner når du vasker mikrofiberkluter. Da vasker de dårligere etterpå.

Vær obs på at noen mikrofiberkluter kan inneholde sølv, som kan være miljøskadelig. Klutene og moppene er i så fall som regel merket med det. Velg sølvfrie alternativer.


Les også:
Tips om miljøbevisst klesvask

Velg svanemerket og parfymefritt

svane naaf
Svanemerket og NAAF-merket stiller strenge helse- og miljøkrav til rengjøringsmidler.

Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet. De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer. Se etter parfymefrie alternativer.

Du kan også se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier, er garantert parfymefrie, og oppfyller en rekke helsekrav.

Unngå spesialmidler

Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

Unngå klor

Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det kan dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor*.

Et alternativ er vaskemidler med hydrogenperoksid, f.eks Domestos Fresh. Det desinfiserer omtrent like bra som klorholdige vaskemidler, og er mindre problematisk for innelufta.

Problemer med kalkavleiring?

Sitronsyre eller eddik fungerer fint som avkalkningsmiddel til porselen og fliser. Skyll med rent vann etter bruk.

Lag dine egne vaskemidler

  • Eddik kan brukes til å rengjøre mange overflater. Les om rengjøring med eddik hos ABC Nyheter (Ekstern lenke)
  • Bakepulver kan brukes til bl.a stekeovnsrens. Fukt innsiden på stekeovnen, påfør bakepulver, sett ovnen på 50 grader og la det stå noen timer, gjerne over natten, før du tørker av med en fuktig klut.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 28.000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler