Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Vedlikeholdet i hjemmet du lett kan ta selv

Publisert 30. august 2020

Nordmenns oppussing bidrar klimagassutslipp som tilsvarer 3,5 millioner tonn CO2 og lager 450 000 tonn avfall i året. Mye av det som skiftes ut og kastes er fullt brukbare ting. Forleng levetiden til alt i hjemmet ditt med våre enkle tips.

Vedlikehold er enklere enn du tror og litt er mye bedre enn ingenting. Sjekk våre enkle tips til hvordan du kan vedlikeholde boligen og utsette behovet for en stor og ressurskrevende oppussing.

Er det råttent?

Ofte er det bare malingsslitt. Bruk en spiss kniv og stikk forsiktig inn i treverket. Om kniven bare går noen millimeter inn, er planken ikke råtten og behøver ikke skiftes ut. Puss av malingen, la det tørke og mal på nytt. Om det er begynnende råteangrep, kan det stoppes. Fjern tilgang på fuktighet, så stopper utviklingen.

Gi terrassen omsorg

For å unngå å skifte terrassegulvet er det viktig å behandle overflaten. Skur gulvet med såpevann og skyll over med rent vann hver vår. Når det er rent og tørt kan du beise eller olje gulvet. Gjør gjerne dette minst hvert tredje år, da varer det lenger. Kulda gjør at spikre kan heve seg. Se over plattinger, terrassebord, trappetrinn og panelbord, bruk hammeren, slå inn spikerne eller skru inn skruene. For å unngå stygge hammermerker, bruk en egnet dor for å slå dem litt ned i treverket.

Tetningslister

En vanlig grunn til at det trekker fra dører og vinduer, er at tetningslistene mangler eller er ødelagte. Det ingen kunst å sette på nye. Hovedregelen er at tetningslisten skal sitte på den varme siden. Hvis døra ikke klemmer godt inntil kan du justere låsen, som i denne videoen.

Døra subber

Over tid vil tyngdekraften sørge for at døra subber nederst på låsesiden. Det kan du fikse ved å løfte av døra, skru av den nederste hengsla på karmen og legge mellom 1 mm tynn finer eller hard kartong. Deretter skrur du fast hengsla igjen og hekter på døra. Nå vil den passe i karmen.

Hvis hele døra subber nederst, kan det tyde på at hengsleringene er slitt. Hekt av døra og sett på nye hengsleringer. Dette gjelder kun gamle hengsler med tapp.

Vinduet lukker ikke helt

Når det trekker fra vinduer, kan det være haspene som ikke drar vinduet tett nok inntil karmen. Bruk og tyngdekraften kan gjøre at skruene i det øverste hengslet er løsnet. Se her hvordan du kan rette opp dette.

Vindusruta er løs

En annen grunn til at vinduet trekker, kan være at ruta er løs. Været sliter på vinduene og særlig på sørveggen er det behov for vedlikehold. Moderne ruter er festet med lister, fest dem med spiker eller skruer. På eldre er det kitt. Se hvordan du kan kitte opp vinduer her.

Flekker og skrammer

Hus skal brukes, og da blir det flekker og skrammer på vegger, gulv, innredning og møbler. Et alternativ til full overhaling er å gå løs på skadene. Mange flekker kan du ta med ditt eget vaskemiddel. Bland eddik, lunkent vann, natron og noen dråper salmiakk. Bruk en ren klut og gni på flekken til den er borte. Vask over med rent vann. Les mer om dette her. Har du riktig farge, kan du male flekkvis over skader.

Hakk i gulv og bord

Slitasje på olja eller lakka flater kan repareres å gni over en valnøttkjerne. I denne videoen får du flere tips. For at olja bordplater og benkeplater skal holde seg pene og være smussavstøtende, er det viktig å olje dem ca en gang i året. Det finnes både spesialoljer for forskjellige treslag, og universelle oljer.

En ødelagt flis

Om en av flisene er sprukket behøver du ikke å skifte hele gulvet eller veggen. Slå forsiktig løs den ødelagte flisen, fjern alt gammelt lim og fugemasse før du fester den nye flisa.

Moderne skapdører

Kjøkken og moderne skap har hengslesystemer som er enkle å justere. Henger dørene litt på skrå, kan du rette dem opp ved å stramme skruer og justere hengslene. Om festet for hengslene har løsnet, her har Naturvernforbundet en oppskrift på hvordan du fester dem igjen.

Stram opp møblene

Moderne møbler er satt sammen med skruer og plugger. Disse skruene vil etterhvert løsne. Hvis du med jevne mellomrom strammer til skruene på stoler og bord, holder de lenger. Håndtak og knotter på skuffer og skapdører vil også bli løse. Disse er gjerne festet med skruer fra innsiden. En gang iblant er det lurt å se over dette og skru dem til.

Treige skuffer

Skuffene i gamle kommoder, har lett for å gå litt tregt. Ofte kan mye gjøres ved å gni inn glideflaten med stearinlys. Glir skuffene på skinner med hjul, kan en dråpe olje på hjulene hjelpe godt.