Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Hvilke planter liker biene og humlene best?

Publisert 27. juli 2020
Spørsmål Innsendt av Gerd

Hei! Jeg er lurer på hvilke blomster og andre vekster biene og humlene liker best. Har dere noen råd?

Vårt svar

Hei, Gerd.

De viktige pollinatorene våre liker jo ville blomster godt. Så har du mulighet til å la villblomstene i hagen få være i fred, så er det en god begynnelse. Å sette av en del av hagen eller balkongen til villblomster er veldig bra. Du kan sanke inn frø fra området der du bor gjennom sommeren eller kjøpe frøblandinger med villblomster. Frøene kan sås hele sommersesongen.

Villblomstene liker karrig mineraljord som ikke har blitt gjødslet. Så frøene på bar jord og vann regelmessig. Marianøkleblom, korsknapp, karve, skogkløver, blåklokker, gullris og prestekrager er blant hundrevis av pollen- og nektarrike villplanter som pollinatorene liker. Norsk botanisk forening har gode tips til hvordan du kan få villblomstene til å trives.

Bærbusker er bra for både deg og pollinatorene. Stikkelsbær, solbær og bringebær er gode valg. Frukttrær er også et godt valg. Blomsterende eple-, kirsebær-, pære- og plommetrær er snop for humler og bier. Flere trær i hagen gir også mer fugleliv.

Hvis du har selje, rogn, eller hagtorn i hagen, så la dem få stå. Seljen blomstrer tidlig på sommeren, noe som bra for pollinatorene.