Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Slik kjøper du miljømerket strøm

Publisert 25. februar 2021

Å kjøpe strøm med fornybargaranti er et rimelig og enkelt bidrag i kampen mot klimaforandringene. Ditt grønne forbrukervalg kan bidra til produksjon av mer ny fornybar kraft i Europa og finansiere oppgraderinger på eksisterende vannkraftverk her i landet.

Kjøper du strøm med fornybargaranti vil ditt kraftforbruk bli dekket inn av en tilsvarende produksjon av fornybar energi. Hvis etterspørselen fra forbrukerne er stor nok kan dette påvirke og dreie produksjonen av strøm i Europa over på fornybare kilder. Å kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti er også den eneste måten vi forbrukere kan velge bort ikke-fornybare energikilder som atomkraft, kullkraft og gasskraft.

Rimelig miljøbidrag

Prisen på miljømerket strøm varierer noe mellom de ulike kraftselskapene. Selskapet Tussa har for eksempel et fast årlig pristillegg uansett forbruk for ren strøm og andre tar et tillegg per kilowattime. Strømmen du fysisk får i stikkontakten din vil være den samme med eller uten fornybargaranti, men du er sikret at pengene går direkte til produsenten av fornybar energi og at ditt forbruk er dekket av en tilsvarende produksjon av fornybar energi i Europa.

Slik kjøper du fornybar kraft

For å kjøpe strøm med fornybargaranti må du ha strømavtale med et kraftleverandør som tilbyr dette. Hvis du ikke finner din kraftleverandør i listen så kontakt dem og spør om de kan tilby strøm med opprinnelsesgaranti. Hvis ikke, så bytt til en av leverandørene som tilbyr ren strøm. Du kan kjøpe strømmen din av hvilken som helst kraftleverandør.

Et utvalg kraftprodusenter som tilbyr strømavtaler med opprinnelsesgaranti:

På sammenligningstjenesten Elskling.no kan du finne flere leverandører som lever fornybar kraft.

Importerer skitten strøm

Norge importerer i perioder strøm fra atom-, kull- og gasskraftverk. I rekordåret 2010 importerte vi strøm som tilsvarer årsproduksjonen til 18 Alta-kraftverk. Størsteparten av ditt strømforbruk vil likevel dekkes av norsk vannkraftproduksjon. Det europeiske markedet for opprinnelsesgarantier på strøm gjør at bedrifter og privatpersoner i Europa kan kjøpe fornybargarantier og få miljøgevinsten til norsk vannkraft. Dette markedet er uavhengig av strømmen du faktisk får i stikkontakten, fordi strømmen av elektroner ikke kan merkes med hvor de kommer fra. Dette betyr at privatpersoner og bedrifter som ikke har fornybargaranti – på papiret - får 58 prosent av strømmen fra kull- og gasskraft, 33 prosent kjernekraft og bare 9 prosent fra fornybare kilder, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)(2018).

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 01-11-2013