Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Miljøbevisst rengjøring

Publisert 23. september 2019

Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken. Det er sjelden nødvendig. Her får du tips om bedre alternativer.

1. Bruk naturlige vaskemidler. Eddik, natron (bakepulver) og sitron kan brukes effektivt til rengjøring. Utvannet hvit eddik kan også få vinduene dine skinnende rene. Like deler av natron og vann er effektivt for å fjerne flekker på kjøkkenoverflater, i vasken, kasseroller og stekepanner med mer. Sitron tar knekken på muggsopp og løser opp fett.

2. Problemer med kalkavleiring? Sitronsyre eller eddik fungerer fint som avkalkningsmiddel til porselen og fliser. Skyll med rent vann etter bruk.

3. Naturlig rens av stekeovn. Bakepulver kan også brukes som stekeovnsrens. Fukt innsiden på stekeovnen, påfør bakepulver, sett ovnen på 50 grader og la det stå noen timer, gjerne over natten, før du tørker av med en fuktig klut.

4. Velg plastfritt. Bruk kluter av bomull eller andre cellulosebaserte materialer, eller enda bedre, bruk utslitte klær i stedet for kluter laget av fossil plast. Oppvaskhansker i naturgummi (latex) er et godt valg når en trenger ekstra beskyttelse og til skurejobben finnes det gode produkter laget av fibre fra skallet til kokosnøtter. Til håndoppvasken kan stålull bruker på kasseroller og panner av stål. Slitesterke svamper med god oppsugingsevne laget av cellulose er det også mulig å få tak i.

5. Velg svanemerket og parfymefritt. Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet. De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer. Se etter parfymefrie alternativer. Du kan også se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier, er garantert parfymefrie, og oppfyller en rekke helsekrav.

6. Unngå spesialvaskemidler. Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

7. Unngå klor. Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det kan dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor*. Et alternativ er vaskemidler med hydrogenperoksid, for eksempel Domestos Fresh. Det desinfiserer omtrent like bra som klorholdige vaskemidler, og er mindre problematisk for innelufta.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 22-01-2015