Hopp til hovedinnhold
  • Klær

  • Miljøgifter

Velg impregnering uten miljøgifter

Publisert 04. april 2018

Unngå å impregnere sko, klær og turutstyr med miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) som truer livet i naturen og kan påvirke helsen din.

Å fornye impregneringen er et miljøsmart valg som forlenger levetiden, beskytter og opprettholder egenskapene til klær, sko, turutstyr og tekstiler. Å bruke vann- og smussavstøtende fluorkarboner (PFAS) på spray og pumpeflaske er et svært dårlig valg både for deg og naturen. Fluorkarboner forgifter livet i naturen og kan være helseskadelige å puste inn. Studier på dyr viser at stoffene blant annet kan gi økt risiko for skade på immunforsvar, nedsatt fruktbarhet, lav fødselsvekt og kreft.

Sjekk hvilke impregneringer som er fri for miljøgifter her

Oversikten er basert på laboratorietester utført for Framtiden i våre hender (2018), laboratorietester utført for Tænk - det danske forbrukerrådet (2018), tester utført for Svenskt Vatten (2016) og informasjon fra produsentene. Vi tar forbehold om at informasjonen gitt av produsentene er riktig.

På grunn av generelt høye nivåer av forurensning så kan visse nivåer av PFAS finnes i produkter uten at de er tilsatt produktet med hensikt.

Fluorkarboner er erstattet med forskjellige typer silikon i flere av produktene. Generelt reagerer ikke silikonplast lett biologisk, noe som er bra, men de brytes heller ikke lett ned i naturen. Den aller mest miljøvennlige impregneringen til klær og sko er laget av naturlige og biologisk nedbrytbare ingredienser som for eksempel fett, tjære, linolje og bivoks. Velg produkter som kan bruke slik impregnering når du kan og de oppfyller kravene du har til funksjonalitet, som lærsko uten vanntett membran og klær av bomull eller bomull blandet med polyester.