Hopp til hovedinnhold
  • Miljøgifter

Seks tips for en giftfri hverdag

Publisert 22. september 2020

Miljøgifter i tingene dine kan skade både livet i naturen og deg.

Mange av tingene vi omgir oss med og bruker i hverdagen fører til store utslipp av miljøgiftige stoffer både i produksjon og bruk. Det er alvorlig fordi stoffene kan gi alt fra hjerneskader til redusert fruktbarhet.

Med litt omtanke kan vi redusere belastningen til miljøgiftige stoffer både for livet i naturen og oss selv.

Å ta vare på det du har og redusere kjøp av nye ting er et viktig første skritt mot en giftfri hverdag.

1. Sørg for godt renhold. Studier viser at støv kan inneholde mange problematiske stoffer, spesielt der vi har mye elektronikk.

Miljøbevisst rengjøring

2. Velg svanemerkede produkter når det er mulig. Spesielt når det gjelder klær, hudpleie, kosmetikk og rengjøringsprodukter. Spør om produktet kan inneholde miljøgifter i (nett)butikken hvis du er usikker og du ikke finner miljømerkede alternativer.

Her finner du miljømerkede klær
Finn den mest miljøvennlige kosmetikken
Solkremene uten miljøgifter

3. Dropp fluorkarboner i klær. Unngå å kjøpe nye vanntette og pustende ytterklær med miljøgiftige og helsefarlige fluorkarboner (PFAS). Stormberg, Lundhags, Fjällräven, og Houdini er blant merkene som har giftfrie klær.

Her finner du oversikt over flere merker uten miljøgiftige fluorkarboner (PFAS)

4. Velg impregnering, smøreoljer og skismøring som er biologisk nedbrytbart i naturen. Unngå produkter som er merket farlig for liv i vann eller har et miljøgift-faresymbol.

Disse impregneringene er giftfrie
Bli en grønnere syklist

5. Unngå unødvendig plast, for eksempel i klær, leker, drikkeflasker, matbokser, redskaper og til oppbevaring av mat. Flasker i glass, klær i naturmaterialer, ting i stål, tre, keramikk, kork er bedre valg. Ulike typer plast kan inneholde mange forskjellige problematiske stoffer.

Slik unngår du klær av plast
Ti ting du kan gjøre for å redusere bruken av plast

6. Spis mer kortreiste grønnsaker og frukt, og velg økologiske produkter når du kan. Dyrking av enkelte importerte avlinger fra land med dårlig regulering av farlige stoffer, kan utsette arbeidere og de som bor i området rundt plantasjene for helsefare. Enkelte sprøytegifter kan også være svært giftig for insekter og vannlevende organismer. Følg helsedirektoratets kostråd, og unngå fiskelever og fisk fra havner, fjorder og innsjøer som har eller har hatt industri.

Kjøp mer fra din lokale bonde
Sju grunner til å spise mer økologisk