Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Den mest miljøvennlige kosmetikken

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Visste du at neglelakk kan inneholde stoffer som er forbudt i maling og lim, eller at Mattilsynet har en liste med kjemikalier i kosmetikk som gravide bør unngå? I Sverige er det påvist høyfluorerte miljøgifter i pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge fra kjente produsenter. Det er dårlig nytt for livet i havet der miljøgiftene ender opp når du vasker deg.

1. Kjøp kosmetikk i EU og Norge. Vi er blant de strengeste i verden på å regulere hvilke stoffer som lovlig kan brukes i kosmetikk og har rimelig gode grenseverdier på hvor mye av problematiske kjemikalier som kan brukes i kosmetikk. Unngå nettbutikker utenfor EU og ikke kjøp kosmetikk på reise utenfor EU. Velg produkter laget i EU/EØS. USA er blant landene med svært svak regulering av kjemikalier i kosmetikk. I asiatiske land finnes det for eksempel mye brukte produkter som inneholder de svært miljø- og helseskadelige tungmetallene kvikksølv og bly.

2. Unngå verstingstoffene. For å unngå høyfluorerte miljøgifter i blant annet pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge: Se etter ingredienser som inneholder «PTFE», «perfluor[…]» eller «poly[...]fluor». Stoffene funnet i innholdsdeklarasjonen på produkter i Sverige er: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, og Polytef (PTFE).

Les mer om miljøgifter i fuktighetskremer.

3. Unngå produsentene som tester ferdige produkter eller ingredienser på dyr. Selv om EU har forbud mot dyreforsøk i kosmetikkindustrien, er det fortsatt fritt frem for dyretesting av kosmetikken i andre land. Se liste over produsenter som ikke kan garantere at produktene eller ingrediensene som brukes ikke er testet på dyr hos Dyrevernalliansen.

4. Se etter miljømerker. Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelige ingredienser, spesielt på hudpleieprodukter. Ecocert garanterer at råvarene er økologisk dyrket, mens kaninen (Go Cruelty Free-merket) garanterer at verken råvarer, ingredienser eller ferdig produkt er testet på dyr.

5. Bruk kosmetikk uten mikroplast. Når du vasker deg så havner mikroplasten fra hudpleieproduktene i avløpet og etter hvert i sjøen. Sjekk produktoversikten til Beat the microbead.

6. Velg de mest miljøvennlige og etiske produktene. Noen produsenter har kosmetikk der ingrediensene skal være utvalgt med hensyn til det som er best for både miljøet og deg. Ingrediensene kan for eksempel komme fra planter som er økologisk dyrket og fra fairtrade-sertifiserte leverandører. Se etter sertifiseringsmerker for økologisk og etisk handel. Vær kritisk til udokumenterte påstander om hvor naturlig og miljøvennlig produktene er.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de 27.000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler