Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Den mest miljøvennlige kosmetikken

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Visste du at neglelakk kan inneholde stoffer som er forbudt i maling og lim, eller at Mattilsynet har en liste med kjemikalier i kosmetikk som gravide bør unngå? I Sverige er det påvist høyfluorerte miljøgifter i pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge fra kjente produsenter. Det er dårlig nytt for livet i havet der miljøgiftene ender opp når du vasker deg.

- Annonse -

1. Kjøp kosmetikk i EU og Norge. Vi er blant de strengeste i verden på å regulere hvilke stoffer som lovlig kan brukes i kosmetikk og har rimelig gode grenseverdier på hvor mye av problematiske kjemikalier som kan brukes i kosmetikk. Unngå nettbutikker utenfor EU og ikke kjøp kosmetikk på reise utenfor EU. Velg produkter laget i EU/EØS. USA er blant landene med svært svak regulering av kjemikalier i kosmetikk. I asiatiske land finnes det for eksempel mye brukte produkter som inneholder de svært miljø- og helseskadelige tungmetallene kvikksølv og bly.

2. Unngå verstingstoffene. For å unngå høyfluorerte miljøgifter i blant annet pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge: Se etter ingredienser som inneholder «PTFE», «perfluor[…]» eller «poly[...]fluor». Stoffene funnet i innholdsdeklarasjonen på produkter i Sverige er: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, og Polytef (PTFE).

Les mer om miljøgifter i fuktighetskremer.

3. Unngå produsentene som tester ferdige produkter eller ingredienser på dyr. Selv om EU har forbud mot dyreforsøk i kosmetikkindustrien, er det fortsatt fritt frem for dyretesting av kosmetikken i andre land. Se liste over produsenter som ikke kan garantere at produktene eller ingrediensene som brukes ikke er testet på dyr hos Dyrevernalliansen.

4. Se etter miljømerker. Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelige ingredienser, spesielt på hudpleieprodukter. Ecocert garanterer at råvarene er økologisk dyrket, mens kaninen (Go Cruelty Free-merket) garanterer at verken råvarer, ingredienser eller ferdig produkt er testet på dyr.

5. Bruk kosmetikk uten mikroplast. Når du vasker deg så havner mikroplasten fra hudpleieproduktene i avløpet og etter hvert i sjøen. Sjekk produktoversikten til Beat the microbead.

6. Velg de mest miljøvennlige og etiske produktene. En rekke produsenter har kosmetikk der ingrediensene skal være utvalgt med hensyn til det som er best for både miljøet og deg. Ingrediensene kan for eksempel komme fra planter som er økologisk dyrket og fra fairtrade-sertifiserte leverandører. Her er et lite utvalg av dem:

Dr. Hauschka
har et bredt utvalg produkter laget av naturlige, sertifisert økologiske og biodynamisk dyrkede ingredienser. De har også en vegansk produktserie der alle stoffer garantert kommer fra planteriket. Produktene fås hos Life, Vita og Sunkost, i tillegg til enkelte apoteker.
Optima
har miljøvennlige produkter for både mennesker og dyr. Blant annet brukes stoffer utvunnet av tang og tare, naturlige organiske syrer og aroma fra stikkelsbær som ikke gir allergiske reaksjoner. Produktene er tilgjengelig i nettbutikk.
Charlottes Urtekosmetikk
fremstiller og selger økologiske hud- og hårprodukter basert på gammel kunnskap om planter og deres helende virkning, kombinert med nyere forskning. Råvarene kommer blant annet fra egen økologisk urtehage og ville planter fra Askerskogene.
Eco Cosmetics
har et bredt sortiment av ansikt, hår, kropp og tannpleieprodukter, samt en baby og barneserie. Alle produktene er 100% naturlige og økologisk sertifisert av ECO CERT. Fås kjøpt i helsekostbutikker og på Soalive.
Maria Åkerberg
selger økologisk hudpleie for kvinner og menn.
Green Spirit
selger økologisk hudpleie, hårpleie, makeup og deodoranter. Alle produktene har til felles at de er økologisk sertifisert, er dyrevennlige og verner huden og planeten vår på beste mulig måte.
I+M Naturkosmetik
er et økologisk naturkosmetikkmerke med hudpleieprodukter til hele kroppen. Alle produkter består av 100 prosent veganske ingredienser. i+m tester ikke på dyr, og produktene er frie for mineraloljer, PEG, SLS, parabener og andre syntetiske konserveringsmidler og silikoner. Tilbyr også en parfymefri serie.
Lykkelig som liten
tilbyr naturlige og økologiske hudpleieprodukter for store og små - uten kortison, parabener eller miljøbelastende stoffer.
Fructus Naturae
selger kosmetikk og hudpleie av kun naturlige vegetabilske og økologisk sertifiserte ingredienser. Dette er produkter uten parabener, SLS, PEG eller silikon.
blog comments powered by Disqus