Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Den mest miljøvennlige kosmetikken

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Vi utsetter naturen og oss selv for flere hundre kjemikalier som finnes i kremer, neglelakk, øyeskygge, parfyme, pudder og deodoranter. Bli vakker og grønt velduftende med våre kosmetikktips.

Kosmetikken din kan forgifte livet i naturen, spre mikroplast, ha ingredienser gravd fram av barnehender og bidra til resistente bakterier.

1. Kjøp kosmetikk i EU og Norge. Vi er blant de strengeste i verden på å regulere hvilke stoffer som lovlig kan brukes i kosmetikk og har rimelig gode grenseverdier på hvor mye av problematiske kjemikalier som kan brukes i kosmetikk. Unngå nettbutikker utenfor EU og ikke kjøp kosmetikk på reise utenfor EU. Velg produkter laget i EU/EØS. USA er blant landene med svært svak regulering av kjemikalier i kosmetikk. I asiatiske land brukes for eksempel de svært miljø- og helseskadelige tungmetallene kvikksølv og bly i kremer som bleker huden.

2. Unngå fluorkarboner. For å unngå miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i blant annet pudder, underlagskremer, kremer, øyeblyant og øyeskygge se etter ingrediensene:

 • PTFE
 • Polytef
 • perfluor[…]
 • poly[…]fluor

Vi har testet kosmetikk og fant PFAS i kjente merker

3. Styr unna siloksaner. Deodoranter, hudkrem, solkrem og flere andre kosmetikkprodukter kan inneholde miljøfarlige siloksaner. De brytes langsomt ned i miljøet, og er blant annet påvist i fisk, fugl og sel. Fra februar 2020 blir det i EU forbudt å bruke siloksanene D4 og D5 i hud- og hårpleieprodukter i støtte mengder enn 0,1 prosent, men foreløpig er stoffene tillatt å bruke. Se etter disse ingrediensene:

 • Cyclomethicone, D4, Cyclotetrasiloxane
 • Tetracyclomethicone, Oktametylsyklotetrasiloksan, D5, Cyclopentasiloxane
 • Pentacyclomethicone, Dekametylsyklopentasiloksan, D6, Cyclohexasiloxane

4. Se etter miljømerker. Svanemerket og NAAF-merket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelige ingredienser, spesielt på hudpleieprodukter. Det danske kosmetikkmerket Miild er Svanemerket, og inneholder ikke miljøgifter. Produktene fra Miild kan kjøpes fra Vita i Norge.

5. Bruk kosmetikk uten mikroplast. Når du vasker deg så havner mikroplasten fra kosmetikk- og hudpleieproduktene i avløpet, og noe kan havne i havet. Unngå produkter med ingrediensene:

 • Nylon (PA)
 • Polyethylene (PE)
 • Polypropylene (PP)
 • Polyethylene terephthalate (PET)
Sjekk Beat the microbead for mer informasjon.

6. Miljøvennlig glitter. Unngå glitter i kosmetikk som er laget av plast eller kråkesølv (mica). Utvinning av kråkesølv er miljø- og klimabelastende, og omfattende bruk av barnearbeid er avdekket i indiske gruver. Plastglitteret havner gjerne i avløpet (i tillegg til alle andre steder...), og til slutt i havet hvor det brytes ned til miljøskadelig mikroplast. Velg derfor glitter laget av biologisk nedbrytbar cellulose.

7. Unngå sminkeprodukter laget for barn. Tester har vist at barnesminke kan inneholde allgerifremkallende parfymestoffer og hormonforstyrrende stoffer. Barn er ekstra sårbare for disse stoffene, så styr unna og velg heller produkter uten parfymestoffer og som er godkjent av miljømerket Svanen eller Asthma Allergy Nordic.