Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Det finnes kule alternativer til engangsgrillen når vi vil kose oss med varm matlaging ute.
 Det finnes kule alternativer til engangsgrillen når vi vil kose oss med varm matlaging ute.

Engangsgrill er helvetes ild

Røyken fra engangsgriler er nok snart regnet som like sosialt stigmatiserende som røyk fra sigaretter. Det finnes kule alternativer når vi vil kose oss med varm matlaging ute.
Røyken fra engangsgriler er nok snart regnet som like sosialt stigmatiserende som røyk fra sigaretter. Det finnes kule alternativer når vi vil kose oss med varm matlaging ute.

«Det kan ikke være sant!» Dette utbryter barna mine når jeg forteller dem at for en generasjon siden, da jeg var ung, så var det lov å røyke tobakk på fly og tog. Ja, vi dampa til og med på Oslo-trikken, men bare på bakerste vogn, da.

Matskribent Yngve Ekern guider oss på veien til mer bærekraftig mat i hverdagen.

Yngve Ekern

Mitt mål er at når mine barn forteller sine egne barn at det var vanlig å fyre opp engangsgriller av metallfolie over alt i byparkene, pluss inn- og utmark, og gjerne la dem bli stående som både brannfarlig og miljøødeleggende søppel - så vil de møte den samme vantroen hos sitt eget avkom.

Framtiden i våre hender har kjempet i over to tiår for at vi skal forby dem. Og det går den rette veien.

For et tiår siden var Norge overlegent det landet i verden som hadde flest engangriller osende ute i det fri. På det meste ble det solgt innpå 1,2 millioner av dem på en sommer, mens for eksempel svenskene nøyde seg med rundt 400 tusen. I Oslos parker ble det på det verste samlet inn mellom 30 og 50 tonn brukte engangsgriller gjennom sesongen.

På høyden av engangshysteriet solgte mange butikker også en såkalt «grillkit», en stor pose med selve grillen påplusset fire plastglass, papptallerkener, plastbestikk, fyrstikker og våtservietter. Det manglet bare plastpakkede grillpølser, men pytt, våtserviettene var sikkert like gode som dem på smak.

Noen kjedebutikker har nå sluttet å tilby metallsøppelet, og i våres har tørke og brannfare ført til midlertidig forbud flere steder - men det er ennå en lang vei å gå.

En vei å gå, ja. Når vi er ute på tur er det heldigvis flere bærekraftige alternativer vi heller kan bære med oss.

1. Turwok

Tur-wok
(Foto: Eagle products)
  • Denne herlige løsningen har jeg selv hatt stor glede av i flere år. Den sammenleggbare søtingen er altså en liten wok av rustfritt stål, og veier kun en halv kilo med beskyttende pakkepose. Med messingbelegg i bunnen blir det skikkelig varm med en gang du setter den over gassblusset. Jeg pleier å finne noen passende steiner å sette rundt selve blusset, slik at pannen står fritt og stødig.
  • Med en sånn for hånden er det bare å snitte grønnsaker, eventuelt litt kjøtt eller fisk, lege det i en boks med passende marinade, og så deise det hele i woken når sulten melder seg.
  • Du får slike turwoker i de fleste sportsbutikker for rundt 300 kroner, og en brenner for omtrent det samme.

2. Stormkjøkken

Stormkjøkken
(Foto: Trangia)
  • Klassikeren, den gode og gamle. Her er den svenske originalen Trangia med både kokekjeler og panne, kaffekjele får du også.
  • I 70 år har et slikt sett vært friluftsmenneskers beste venn. Alle deler stables inni hverandre til en kompakt pakke. Det finnes flere merker som likner, men det lar seg vanskelig gjøre å lage et stormkjøkken som utfordrer originalens posisjon, særlig siden den stadig oppdateres med slippbelegg og annet.
  • Så godt som ingen utfordringer er for krevende. Med denne kan du lage god mat «fra bunnen av» der du er. Gassblusset på bildet kan også brukes til turwoken. Regn med å bruke rundt 700 kroner for et sett.

3. Bærbar flerbruksgrill

Flerbruksgrill
(Foto: BarbIQ)
  • De finnes, og en som er solid og like liten som en Ipad er til og med utviklet av en norsk pensjonist som ble dritlei av å plukke opp engangsgriller når han var på tur.
  • I den utbrettbare grillen med navnet BarbiQ kan du bruke grillkull, grillbriketter, kokosbriketter, gassbrenner og spritbrenner eller rett og slett ved du finner på stedet.
  • Etter bruk avkjøles den raskt. Størrelsen gjør at den som vil også kan stappe den i oppvaskmaskin. Prisen ligger på runt 700 kroner i butikker med utstyr for friluftsliv.

 

Rett på grillen

Sommerkål, også kjent som nykål og tidligkål, seiler så fint avgårde på grillen om du skjærer den i grove båter og sørger for din egen grillolje.

Sommerkål - Foto: Yngve Ekern

Slik gjør du det

Bruk en olje som tåler høy temperatur, for eksempel solsikkeolje, og velg noen krydder du liker. Rosmarin er særlig godt når du griller halve småløk. På nykålen her er strimler av tørket chili en styrke på laget.

Noe av det fineste er å legge klaser av små tomater rett på grillen, med det grønne og alt. I en klase for seg, kan du si. Aubergine og squash blir lekkert i lange skiver. Rootfrukter likeså.

Det er oftest lurt å legge større biter av friske grønnsaker litt på indirekte varme først, ikke rett over de heiteste glørne, og så heller steke dem hardere mot slutten.

 

I folie

Ja, sånn er det, aluminiumsfolie må til når det er smakk om å legge oppskjærte grønnsaker på en grillrist. Men om man bretter pent går det av å skylle folien til snarlig gjenbruk.

I folie - Foto: Yngve Ekern

Slik gjør du det

Pakkede grønnsaker er særlig fint for å få barn med på selve grillingen. Da kan de lage sine egne spesialpakker og passe på dem uten altfor strengt oppsyn.

Ofte er det lurt å grille grønnsaker på et flatt stykke alufolie oppå risten, og så pakke sammen folien og legge pakken rett ned i glørne.

En svett olje hører med i grønnsakspakkene, da gjerne med rikelig friske urter i sesong.

 

Tempura-fritert

Den som har stormkjøkken i sekken, kan trylle med fritering også. Tempura heter trikset som gir høy temperatur på smaken av allskens grønnsaker, her med brokkoli.

Tempura ost - Foto: Yngve Ekern

Slik gjør du det

Prinsippet er enkelt. Det er bare å mikse sammen en røre med eggehvite og mel, bakepulver og krydder, vende grønnsakene nedi røren og fritere raskt i olje. Tempura-miks kan også kjøpes ferdig på pose.)

Min erfaring er denne: Med tempura får grønnsaker som ellers har sett sine beste dager nederst i kjøleskapet en ny oppvåkning med japansk soloppgang. Ingenting går i søpla, alt går rett ned i gapet på oss!