Hopp til hovedinnhold
  • Plast

Slik kan du redusere engangsplasten

Publisert 29. mai 2019

Det enorme forbruket av plast har skapt et av vår tids største miljøproblemer. Her er noen tips til hvordan du kan redusere plastforbruket.

Flere produkter av plast er blitt forbudt, men det er fremdeles mye unødvendig plastbruk. Her finner du miljøvennlige alternativer til vanlige produkter i engangsplast og samtidig bidrar du til å redusere plastforbruk som ikke er regulert av myndighetene enda.

Bruk olivenolje i stedet for Q-tips. I følge Hold Norge rent kaster 10 % av Norges befolkning Q-tips i do, og mange av disse ender opp i havet og rundt omkring på strender. Det beste for både kroppen og miljøet er å droppe Q-tips, og heller for eksempel dryppe et par dråper olivenolje i øret. Dette mykner opp ørevoksen og gjør det lettere å få det ut. Men hvis man fortsatt ønsker å bruke Q-tips finnes det alternativer. Orkla, for eksempel, gikk i 2017 over til å produsere bomullspinner av papir som løser seg opp.

Velg spiselig servise! Visste du at det finnes spiselig bestikk og tallerkener?! Biotrem er blant noen som produserer tallerkener og bestikk av hvetekli som brytes ned i løpet av 30 dager. De smaker kanskje ikke like godt som kaka, men det gir helt klart en morsom avslutning på festen! Det finnes også servise laget av palmeblader, som for eksempel Naturesse sine Svanemerkede palmebladsprodukter. Disse kan du få kjøpt hos både Staples og Greenway.

Bruk metallskje. Rørepinner er et godt eksempel på unødvendig bruk av plast og er lett å bytte ut med mer bærekraftige produkter. Metallskjeer er et åpenbart valg, men det finnes også andre alternativer. For eksempel har Nature’s Choice rørepinner av bambus som kan kastes i matavfall etter bruk.

Pynt festen med annet enn ballonger. Et alternativ til ballonger kan være hjemmelagede pongponger. Det finnes flere videoer og oppskrifter på nett om hvordan du kan lage egne, både av garn og papir. For barnas del kan det være vel så morsomt med såpebobler i stedet for ballonger. Oppskrift på hjemmelagde såpebobler finner du blant annet her.

Velg sugerør av stål eller glass. Grønnlivsstil er blant noen aktører som selger sugerør i bambus. Sugerør i glass og rustfritt stål, for eksempel tilgjengelig hos Epla, og Beeorganic, er også veldig gode alternativer da de kan gjenbrukes og er relativt enkle å rengjøre. Eller hva med sugerør laget av hvetestrå?

Bruk gjenbrukskopp. Å bruke gjenbrukskopp framfor take-away kopp kan bidra mye til å redusere engangsplast. Har du en gjenbrukskopp liggende i vesken eller sekken så har du den lett tilgjengelig når du måtte ha behov for en kaffe i farta. Er du redd koppen skal lekke etter bruk kan et godt tips være å pakke den inn i bivokspapir. Eksempler på miljøvennlige gjenbrukskopper er Joco og Kleen Kanteen. Flere og flere kafeer som gir nå reduksjon i pris for medbrakt kopp, blant annet Kaffebrenneriet og Baker Hansen.

Bruk gjenbruksservise. Plastbestikk kan erstattes med vanlig bestikk av metall. Trenger du noe som er enklere å pakke med kan for eksempel en såkalt «spork» være et godt alternativ. Denne sporken fra FATogFE er laget av bambus og er både lett og stilig. Man trenger heller ikke slutte å kjøpe take-away mat for å minimere avfallet fra engangsemballasje: Neste gang kan du ta med deg en egen boks av for eksempel rustfritt stål og be om å få maten i denne i stedet for. Du tenker kanskje at det er litt rart, men det er fordi det ikke har blitt vanlig enda. Husk at det ikke er lenge siden både vegetarmat og gjenbrukskopper også ble sett på som annerledes, mens nå er det både kult og vanlig. Med dine aktive valg i hverdagen kan du være med på å sette nye og mer bærekraftige trender!