Hopp til hovedinnhold
  • Plast

Ti ting du kan gjøre for å kutte plastforbruket

Publisert 27. november 2018

Gode råd til deg som vil bidra til å redde hvalen og verden fra plasten.

Skrevet av:
Håkon Lindahl

1. Velg kvalitet. Produkter med god kvalitet, tidløs design og lang levetid er best for miljøet - og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også. Stol på din egen smak – den forandrer seg neppe like fort som motene.

2. Kjøp og selg brukt. Ting som allerede er laget, bør brukes lengst mulig. Det gjelder også ting av plast. Kjøper du brukt framfor nytt, bidrar du til at plastproduksjonen i verden går ned.

3. Reparer. Alle produkter, fra klær til sykler til elektronikk, kan inneholde plast. Hvis du reparerer framfor å kjøpe nytt, bruker du mindre plast.

4. Unngå engangsting. Styr unna plastkrus, plasttallerkener og andre engangsprodukter. Ta med handlenett på butikken. Mange nettbutikker selger nett til frukt og grønt, som du kan bruke i stedet for de tynne plastposene du får i butikken.

5. Velg plastfritt på kjøkkenet. Skjærefjøler i tre er bedre miljøvalg enn skjærefjøler i plast. Velg bestikk og kjøkkenredskaper og servise i metall, tre og keramikk/porselen.

6. Kjør mindre bil. Slitasje fra bildekk er den suverent største kilden til utslipp av mikroplast til havet. Mikroplast kan skade dyre- og planteliv. Hver gang du erstatter en biltur med kollektivtransport, sykkel eller gange, reduserer du utslippene av mikroplast.

7. Mal med miljøvett. Maling kan inneholde blant annet akryl. På avveie blir det til mikroplast. Ikke skyll ned malingrester fra vask av utstyr i avløpet. Lever malingrester, malingsspann og brukt utstyr til gjenvinningsstasjoner i kommunen din. Sørg for at kluter og annet med mindre malingrester havner i restavfallet slik at det blir destruert. Gjør skikkelig arbeid, så det blir lengst mulig til å du trenger å male neste gang.

8. Slutt å kjøpe syntetiske klær. De avgir mikroplast under bruk. Velg heller klær av naturmaterialer som lin, norsk ull og økologisk bomull. Bruk de syntetiske klærne du har til de er utslitt, men kjøp en vaskepose som fanger opp mikroplasten før den havner i avløpet. Slike vaskeposer får du blant annet kjøpt hos Kid og Norrøna.

9. Plukk litt plast hver dag. Hvis hver femte nordmann plukker fem søppelting fra bakken hver dag, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen hver eneste dag. Mesteparten av søpla er plast.

10. Kast plast på riktig sted. Det er nesten umulig å unngå all plast i hverdagen, men plast er først og fremst et problem når det havner på avveie. Ta med deg søpla hjem når du er ute i naturen. Bruk utplasserte søppeldukter, med mindre de er overfylt.