
Slik unngår du produkter med miljøgifter
Mange hverdagsprodukter inneholder miljøgifter. Her kan du lese om hvordan du kan unngå de fleste av dem.

Mange hverdagsprodukter inneholder miljøgifter. Her kan du lese om hvordan du kan unngå de fleste av dem.
Miljøgifter kan finnes i mange produkter vi omgir oss med i hverdagen. I noen produkter, for eksempel elektronikk, er miljøgiftene stort sett bundet til produktene. Det betyr at miljøgiftene først og fremst er et problem under produksjon, blant annet for arbeiderne som lager dem, og når de blir avfall.
I andre produkter, blant annet klær og tekstiler, kan stoffene lekke ut under bruk. Allværstøy som er impregnert med miljøgiftige fluorkarboner, for eksempel, vil dampe av til lufta.
Hverdagsprodukter kan inneholde miljøgifter. Heldigvis fins det i de fleste kategorier alternativer. Noen generelle anbefalinger først:
- Se etter svanemerket. Svanen er det offisielle nordiske miljømerket, og er en garanti for at produkter ikke inneholder farlige miljøgifter. Du finner blant annet svanemerket sjampo, fuktighetskrem, rengjøringsmidler, klær og byggevarer i mange butikker.
- Spør i butikken. Ofte er det umulig å se på et produkt om det inneholder miljøgifter eller ikke. Men de som jobber i butikken, har plikt til å vite det. Hvis de ikke kan svare der og da, har de plikt til å sjekke det opp og gi deg svar senere.
- Kast ting på riktig sted. Kaster du miljøfarlig avfall i restavfallet, havner det fort i naturen. Elektriske avfall kan leveres til butikker som selger tilsvarende produkter, mens maling, lakk og annet farlig avfall kan leveres på avfallsmottak. Sjekk www.sortere.no for oversikt over avfallsmottak der du bor.
- Les testene på nettsiden vår. Her finner du miljøgifttestene vi har gjennomført, massevis av tips om til hvordan du kan unngå produkter med miljøgifter. Se lenkene under hver kategori i teksten under.
Klær, turutstyr og impregnering:
Problem: Ytterklær, og turutstyr som sekker og telt, kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner. Stoffene er tilsatt for å gjøre tekstilene vann- og smussavstøtende.
Løsning: Det fins fluorfrie alternativer i alle kategorier. For impregnering er Nikwax et fluorfritt impregneringsalternativ. Få tips om flere fluorkarbon-frie merker her.
Babyutstyr og –tekstiler:
Problem: Parkdresser, votter, bukser, jakker, smekker, vogntrekk og andre tekstiler til baby kan være tilsatt miljøgiftige fluorkarboner, for å gjøre produktene mer vann- og smussavstøtende.
Løsning: Kjøp produkter fra leverandører som ikke bruker fluorkarboner. Reima sluttet å bruke fluorkarboner i ytterklærne sine i 2017. Les vår test her.
Leketøy til barn:
Problem: Leketøy til barn kan inneholde en rekke miljøgifter. Men regelverket for leketøy er strengt. Blant annet er det krav om at leker ikke skal inneholde farlige kjemikalier i en slik mengde at de kan skade barnet under normal eller forventet bruk.
Løsning: Kjøp færre leker. Kjøp fra seriøse forhandlere. Unngå å bestille leketøy fra utlandet på nett. Eldre, brukte leker kan inneholder mer og flere miljøgifter enn nye.
Kosmetikk og hudpleie:
Problem: Sminke, fuktighetskremer, sjampo og deodoranter kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner, siloksaner og triklosan.
Løsning: Velg svanemerket kosmetikk og hudpleie, sjekk våre tester av deodoranter og solkrem, eller les innholdsdeklarasjonen, og unngå disse stoffene:
- Cyclopentasiloxane
- Cyclohexasiloxane
- Cyclomethicone
- Triclosan
- Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate
- Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate
- Polyperfluoromethylisopropyl ether
- Perfluorononyl dimethicone
- Polytef (PTFE)
Skismøring:
Problem: Skismøring kan inneholde fluorkarboner, som kan skade miljøet. De kan også være helseskadelige for smørere som puster inn dampen fra dem.
Løsning: Velg fluorfri smøring. Tradisjonell skismøring som blå, rød og grønn Swix er fluorfri. Det fins også fluorfri glider, blant annet Swix sin CH-serie. Spør i butikken hvis du er usikker. Les mer om skismøring her
Elektronikk:
Problem: Elektriske produkter kan inneholde en rekke miljøgifter. De avgis i liten grad når produktene er i bruk, men kan slippe ut til miljøet når de blir avfall.
Løsning: Kjøp kvalitetsprodukter med lengst mulig levetid. Sørg for å kaste produktene på riktig sted når de blir avfall. Alt elektrisk avfall kan leveres tilbake til butikker som selger tilsvarende produkter. De kan også leveres på kommunens avfallsmottak. Sjekk www.sortere.no for oversikt over avfallsmottak der du bor.
Sykkelolje:
Problem: Mange oljer og andre kjemikalier til sykkelen inneholder mikroplast av teflon (PTFE) og kan inneholde andre problematiske stoffer.
Løsning: Bruk produkter som er biologisk nedbrytbare. Spør i butikken!
Skriv under for en giftfri hverdag!
Krev strengere regulering av miljøgifter og at næringslivet slutter å bruke dem i forbrukerprodukter! Les mer.