Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Hoeun Chan ble skutt mens han så på tekstilarbeidere som demonstrerte i Kambodsja. (Foto: Faksimile fra video / Heather Stilwell / Vimeo)

For et år siden sto studenten Hoeun Chan på gata i Phnom Penhs og så på hvordan tekstilarbeiderne ved fabrikken SL Garment demonstrerte mot kutt i lønna og for anstendige arbeidsforhold. Få minutter senere ble han skutt av politiets kuler.

Etikk i offentlige innkjøp: – Norske barnehager kan i dag bruke produkter som er produsert gjennom barnearbeid.

I årevis har mange av kleskjedene bortforklart hvorfor de ikke sikrer tekstilarbeiderne en lønn de kan leve av. Vi har sammen med nettverket Clean Clothes Campaign plukket ut de 10 dårligste unnskyldningene.

 

I dag aksjonerer mer enn 100.000 tekstilarbeidere ved rundt 300 fabrikker i Kambodsja med krav om en økning i minstelønnen til 177 USD (1130 kroner) per måned.

Ingen av Sveriges fire største skokjeder kontrollerer den helse- og miljøskadelige garvingsprosessen av skoene de selger. Selskapene gjennomfører heller ikke konkrete tiltak for å sikre en levelønn for arbeiderne som produserer skoene.

Over 800 000 nordmenn har sett realityserien Sweatshop på Aftenposten.no. Nå blir serien om tre norske ungdommers møte med Kambodsjas tekstilindustri undervisning for norske videregåendelever.

Etter 14 dager i streik har de bangladeshiske arbeiderne fra de fem fabrikkene i Tuba Group omsider fått lønningene de krevde. Men problemene vedvarer. Nå står de uten arbeid.

De streikender arbeiderne krever blant annet å få utbetalt  lønninger for tre måneder Foto: Indrajit Ghosh

Bangladeshisk politi brukte torsdag tåregass og vannkanoner for å fjerne over 1600 streikende arbeidere fra en tekstilfabrikk i Dhaka i Bangladesh. Arbeiderne krever at arbeidsgiveren Tuba Group skal betale utestående lønninger og kostdiett for tre måneder.

Et halvt år etter at politiets kuler tok livet av tekstilarbeidere som demonstrerte for høyere lønninger i Phnom Penhs gater, går gjerningsmennene fortsatt fri. De pårørende fortviler.

Framtiden i våre hender har sendt brev til forbrukerminister Solveig Horne (Frp). I brevet er det en rekke forslag til hva forbrukerministeren kan gjøre for at norske forbrukere skal slippe å kjøpe klær som er produsert under uetiske forhold.

Anniken fra Sweatshop

VIDEO: Se Sweatshop-ungdommene oppfordre folk til å engasjere seg i kampen for at tekstilarbeiderne skal få en lønn det går an å leve av.

"Jeg aner absolutt ikke hva som møter meg", skrev Ludvig Hambro Dybsand (21) da han i januar satt på flyet til Kambodsja for å delta i reality-dokumentaren Sweatshop-Dødsbillig Mote. 

Les hele blogginnlegget hans her:
Indiske tekstilarbeidere markerer 1. mai utenfor Dehli. (Foto: CCC)

Per Bondevik, leder i rådgivingsorganet Initiativ for etisk handel, mer enn antyder i Vårt Land (28.5) at Framtiden i våre hender er så opptatt av målet – levelønn for tekstilarbeidere i fabrikker verden over – at det blir med kampanjer og ”prat”.
Nærmere 200 møtte opp da Framtiden i våre hender invitetre til frokostmøte om arbeidsforholdene i tekstilbransjen.
WebTV-serien «Sweatshop – dødsbillig mote, som Framtiden i våre hender har bidratt til, har fått enorm oppmerksomhet. Nå blir saken tema i Stortinget.