Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Framtiden i våre hender har satt søkelys på arbeidsforhold i tekstilbransjen siden 2004. Flere og flere organisasjoner kjemper nå sammen for at de som syr klærne våre skal få en levelønn.

Luselønn og elendige arbeidsforhold. 300.000 kambodsjanske arbeidere betaler en høy pris for merkevaregigantenes profittjakt og for at du og jeg skal få stadig billigere klær. Dette er historien om det globale fashioneventyrets skyggeside.
Hedres for sitt engasjement for bedre arbeidsforhold i klesindustrien. Prisutdelingen skjer under en seremoni  på Oslo Kongressenter, Youngstorget, kl 10.00 torsdag 14. juni.
- Jeg har hatt stor nytte av dokumentasjonen fra Framtiden i våre hender om tekstilarbeidernes vilkår og bruker deler av dette i boken min «Verdensredderne», sier Simon Stranger. Forfatteren var invitert til å snakke om sin bok, sitt forfatterskap og engasjement for en mer rettferdig verden på Framtiden i våre henders 1. mai-frokost.
Somyot Prueksakasemsuk, menneskerettighetsforkjemper og redaktør for Voice of the Oppressed (Voice of Taksin), har sittet i arrest i nesten et år. Han er anklaget for publisering av artikler som angivelig stiller landets monark i et kritisk søkelys etter myndighetenes undertrykkelse av demonstranter.

International Federation of Journalists (IFJ), som representerer mer enn 600.000 journalister i 134 land, oppfordrer nå myndighetene i Thailand til å løslate Somyot.

Somyot bak galler 260Det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har startet en underskriftskampanje for løslatelse av Somyot. Du kan bidra til at Somyot settes fri.

Skriv under på appellen!


«Vi er dypt bekymret for velværen til vår kollega som har blitt holdt i arrest i nesten et år, til tross for lidelse dårlig helse», sier IFJs leder, Jim Boumelha. «Somyot er uskyldig inntil bevist skyldig, og utgjør ingen risiko for den offentlige orden. Det er rett og slett ikke rimelig grunnlag for å nekte ham kausjon slik at han kan søke behandling.»

Somyot er arrestert etter at han skrev to artikler som, ifølge myndighetene, fornærmet landets monark. Han har blitt beskyldt for brudd på «lese-majesté»-loven - en forbrytelse som kan straffes med opp til 30 års fengsel - og han har gjentatte ganger blitt nektet kausjon.

Rettssaken mot ham ble åpnet i november i fjor, har pågått i domstoler i provinser langt utenfor Bangkok. Han har angivelig klaget over hvordan han har blitt behandlet i fengselet og for å ha vært nødt til å stå under transport, i lastebil, til de ulike rettsmøtene. Dette til tross for at han lider av gikt og andre helseproblemer, melder IFJ på sin hjemmeside.

FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, Frank La Rue, som sist oktober krevde at den omstridte  loven må endres, bemerket at «trusselen om en lang fengselsstraff og uklare signaler om av hva slags uttalelser som betraktes som ærekrenkelse, fornærmelse, eller trussel mot monarkiet, oppfordrer til selvsensur og kveler viktige debatter om saker av offentlig interesse, og setter dermed i fare retten til fri meninger».

Spesialrapportørens kritikk av loven og håndhevelsen av den føyer seg inn i rekken av stemmer som ønsker en reformer av Thailands lovsystem for å sikre en av de viktigste menneskerettighetene – ytringsfriheten.

Tidligere artikkel om samme sak:
12.12.2011 Rettssak mot thailansk menneskerettsaktivist
Den lovbestemte minstelønnen i en rekke land er ofte så lav at det ikke går an å leve av den. Vi mener at ansatte hos leverandører i lav- og mellominntektsland og som produserer for det norske og andre markeder skal ha en lønn å leve av, en levelønn.
H&M og andre kleskjeder må umiddelbart forbedre de elendige lønningene til arbeiderne som syr selskapenes klær. Det har en folkedomstol slått fast i Phnom Penh i Kambodsja.
Somyot Prueksakasemsuk, vår partner gjennom Clean Clothes Campaign-nettverket og kjent thailandsk menneskerettighetsaktivist og redaktør, er stilt for retten. Han er anklaget for majestetsfornærmelse, mer kjent som «lèse majesté», og risikerer inntil 30 års fengsel.
Se for deg at du kjøper denne t-skjorten til 149 kroner i en norsk butikk. Da går fem øre til arbeideren som plukket bomull og 48 øre til den som sydde skjorten.
Å gå med slitte dongeribukser blir stadig mer populært. Men visste du at så langt har 52 tyrkiske arbeidere omkommet fordi de har sandblåst bukser? Det forteller Yesim Yasin, talsperson for solidaritetskomiteen for sandblåsere.
I disse dager sprettes champagnekorkene på London Fashion Week. Det handler om glitter, glamour og mye penger. For alle utenom arbeiderne i India, Bangladesh og Kina.
Sommeren 2010 ble det gjennomført massive demonstrasjoner i Bangladesh. Tekstilarbeidere gikk ut på gatene og krevde en lønn å leve av. Flere fabrikkeiere, fra kjente selskaper som H&M, Walmart og Carrefour, klaget de streikende arbeiderne og deres fagforeningsledere inn for retten, angivelig på falsk grunnlag. 
Rettssaken mot advokaten og menneskerettighetsaktivisten Charles Hector i Malaysia nærmer seg raskt. Ingen av de involverte aktørene, merkevareselskapet Hitatchi og andre gigantselskaper, har gjort nok for å beskytte ham.
Vi trenger din støtte for å kreve umiddelbar løslatelse av den thailandske menneskerettighetsaktivisten og journalist Somyot Pruksakasemsuk. Han ble arrestert 30. april etter anklager om “lese majesté” - en lov som brukes mot dem som "fornærmer kongen". Anklagen er alvorlig og kan mange år i fengsel.
I mars ble Charles Hector, menneskerettighetsforkjemper, advokat og blogger i Malaysia, saksøkt for ærekrenkelse av det japanskeide elektronikkselskapet Asahi Kosei Sdn Bhd etter at han skrev en blogg om trusler om utsendelse av 31 burmesiske arbeidere ansatt i selskapet.