Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Sikkerhetsavtalen har i løpet av fem år gjort at over 2 millioner tekstilarbeidere ved mer enn 1600 tekstilfabrikker i Bangladesh går til langt sikrere arbeidsplasser. Denne uken beslutter landets høyesterett om hvorvidt sikkerhetsavtalens kontor i Bangladesh skal lukkes eller ikke. Hvis de som driver kontrollene blir kastet ut av landet, er det stor fare for at for at fabrikkene igjen blir utrygge.  

Faktisk.no har her skrevet et debattinnlegg, og ikke foretatt en faktasjekk av våre utregninger om at det går fem måltider menneskemat inn i oppdrettslaksen og ett måltid ut igjen. De har forelagt noen eksperter en påstand vi ikke kommer med, og deretter konkludert med at vår utregning er feil eller overdrevet.

Fôret til norsk laks er langt unna å være bærekraftig. (Foto: Tom Haga)

De som selger oppdrettslaks må stille langt tøffere krav om bærekraftig fôr, viser ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender.

Gjennom sitt soyaforbruk legg oppdrettsnæringa og landbruket beslag på store areal i Brasil. Områdene er så store at dei potensielt sett kunne ha blitt småbruk for nesten ti tusen fattige familiar.

OIjefondet og fleire norske banker bidrar til å finansiere ein omstridt soyaprodusent i Brasil. Den brasilianske produsenten av soya til norsk fôr, Selecta, har gjennom sine underleverandørar vore involvera i ulovleg avskoging, valdelege landkonflikter og illegal sprøytemiddelbruk.

Den siste uka har vi hisset på oss en del aktører i oppdrettsnæringen. De synes det er rart at vi kritiserer dem, vi som så lenge har sagt at folk må spise mindre kjøtt. Da bør jo fisk være et godt alternativ? Ja, norsk laks har potensial til å bli et godt og bærekraftig alternativ. Men det ER det ikke i dag.

 Alexander Solstad Ringheim (t.v.) grunnla i 2015 larveselskapet Invertapro.

Oppdrettsnæringen fôrer laksen med klima- og miljøfiendtlig soya fra Brasil. To unge gründere mener de har løsningen: larver og alger fra Norge.

Fem måltider går inn i produksjonen av én laksefilet

Vi øker ikke verdens matproduksjon ved å fø opp fisk på mat som mennesker kunne spist direkte.

Skal vi ha en sjanse til å redde klimaet, må det skje nå. Foto: Monica Løvdahl

Regjeringens forslag til statsbudsjett sender Norge og verden inn i krise. Skal vi ha en sjanse til å redde klimaet, må det skje nå. Derfor har Framtiden i våre hender tatt initiativ, med støtte fra en rekke organisasjoner, til markeringer hver uke foran stortinget fram til Statsbudsjettet 2019 vedtas.

Dei brasilianske produsentane av soya til norsk laksefôr har vore involvera i ulovleg avskoging, valdelege landkonflikter, ulovleg bruk av urfolksterritorium og slaveliknande arbeidsforhold.

Soyaen i laksefôret må erstattes med bærekraftige alternativer som alger, treflis, matavfall og insekter. Oppdrettsnæringen må etterspørre og bidra til å videreutvikle alternativene. Politikerne må sørge for at bærekraftige fôrråvarer blir tatt i bruk.

Flyavgiften får en “grønn profil”, sa Siv Jensen under framleggingen av årets statsbudsjett. Vi har regnet på klimaeffekten av vridningen. Resultatet: tiltaket har ingen klimaeffekt!