Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Velg tøybleier til barna

Publisert 19. februar 2021

Visste du at et vanlig barn bruker over 5000 engangsbleier i løpet av de første leveårene? Å bytte til tøybleier er enkelt og klimavennlig, og så sparer du miljøet for nærmere ett tonn med plastavfall.

Tøybleier er ikke hva de en gang var. Mange har sikkert hørt skrekkhistoriene fra 70-tallet med brettebleier som måtte bløtlegges i en stinkende bøtte på badet. Heldigvis er det ikke sånn lengre. Dagens moderne tøybleier gjør det enkelt og klimavennlig å velge bort de forurensende plastbleiene – og tøybleiene har derfor fått en aldri så liten renessanse de siste årene.

Nå får du kjøpt tøybleier i et utall farger, mønstre og typer, og de er like enkle å bruke som engangsbleiene. I stedet for å kaste bleia i søpla, kaster du bare den brukte bleie i en egen bleiepose, og når den er full, vrenger du bleieposen over i vaskemaskina. Enkelt og greit!

Dette er fordelene med tøybleier

  • Mer klimavennlig. Ved å bruke tøybleier kan du kutte klimaavtrykket med opptil 60%!
  • Mindre plastavfall. Ofte blir engangsbleier kalt papirbleier, men det er riktigere å kalle dem plastbleier siden de består av store deler plast og kjemikalier. Bare i Oslo kommune forbrennes over 10 000 tonn engangsbleier i året! Det gir et stort klimaavtrykk – og engangsbleiene kan skape store problemer om de havner i naturen.
  • Du kan spare penger. Kjøp 24 tøybleier i stedet for over 5000 engangsbleier! I tillegg kan du får refundert deler av kostnaden, siden en fjerdedel av norske kommuner tilbyr støtte for innkjøp av tøybleier.
  • Lekkasjefrie. Mange opplever at tøybleier gir færre bæsjelekkasjer fordi tøybleia er tjukkere og dermed mer robust mot lekkasjer.
  • Skånsomme mot huden. Tøybleier er mer skånsomme mot sart babyhud (spesielt dersom du velger naturmaterialer som bomull eller bambus) og du unngår den høye eksponeringen for miljøgifter fra engangsbleiene. Dermed er tøybleiene et godt alternativ for babyer med sår stump, eksem- eller allergiplager.

Hvordan komme i gang med tøybleier?

  • Hos Tøybleieforeningen kan man få informasjon om hvordan man bruker tøybleier, og i hvilke kommuner du kan få tilskudd til å kjøpe tøybleier.
  • Facebookgruppen Tøybleiesnakk er et fint sted for å stille spørsmål til andre som bruker tøybleier og dersom du lurer på hvilken type du skal kjøpe. Her går det også an å låne en testpakke med tøybleier dersom du vil teste det i en måned. Podkasten Foreldrerådet har hatt to episoder om bruk av tøybleier - hør den ene her.
  • Nye tøybleier finner du på nettbutikker som Gåsungen, Lillegull og Ecosmil.
  • Tøybleietorget kan du kjøpe brukte tøybleier.