Hopp til hovedinnhold
  • Klima og natur

Tips til litt mer miljøvennlige foreldre

Publisert 23. februar 2021

Forskning har vist at barn og unge er mest bekymret for klimakrisen. Her viser vi hvordan du som ungdom kan påvirke foreldre- og besteforeldrene dine til å bry seg litt mer.

Himla bestefar med øynene da du foreslo bønner til tacoen? Ristet mamma på hodet da du hintet til å la bilen stå? Har du fått nok av foreldre og besteforeldre som henger igjen i forrige århundre? Frykt ikke, for her er våre tips om hvordan du kan overtale foreldre- og besteforeldrene dine til å bry seg litt mer om miljøet.

1. Forsiktig manipulasjon til sviende kommentarer. Klarer ikke foreldrene dine å løsrive seg fra bilen, selv om de bare skal et lite stykke til butikken? Dette kan du gjøre noe med. Her er det lurt å tenke forsiktig manipulasjon. Start med små hint til sykkelens mange helsefordeler. For eksempel at man får sterkere immunforsvar, får i seg frisk luft, og blir både smartere og lykkeligere. Hvis dette ikke nytter kan du ty til mer drastiske tiltak, som å legge til en sviende helsekommentar. Kanskje faren din begynner å få litt ølmage, eller den buksa så litt stram ut på moren din?

2. Sosial påvirkning. Du kan normalisere klesforbruket til mamma eller pappa gjennom å overtale dem om at brukt er inn. Her er alderen din en fordel; siden du er ung stoler de på deg når det kommer til de siste trendene. Kom også gjerne med konkrete eksempler på andres foreldre/besteforeldre som du har sett handle på bruktbutikken istedenfor på Cubus i det siste.

3. Et politisk nudge. Hvilket parti tenker bestefar å stemme på i september? Har pappa tenkt på at det er du som må leve med valgene hans om noen tiår? Har du ikke fortjent at de voksne tenker på deg og din fremtid? Vil de at barnabarna dine skal vokse opp i et dystopisk framtidshelvete? Minn dem på at stortingsvalget 2021 er et klimavalg, og noe av det viktigste de kan gjøre er å stemme på et parti som tar klima og miljø på alvor.

4. Visuelle virkemidler. Foreslå filmkveld med en klimafokusert film eller dokumentar. Aktuelle dokumentarer er A Life on Our Planet, The 11th Hour, Greta eller Chasing Coral. Hvis det er mer stemning for actionfilm er den post-apokalyptiske Waterworld et godt alternativ, eller den inspirerende og rørende historien til Erin Brockovitch. Under filmen kan du stille familien noen kritiske spørsmål; Vil de at barnebarna deres skal vokse opp i en verden uten regnskog? En verden uten korallrev? Ville de gjort som Erin Brockovitch, og saksøkt et selskap som forurenset drikkevannet til barna deres?

5. Vær et forbilde. Møter du motstand fra besteforeldre når du foreslår bønnetaco? I dette tilfelle kan du selv lage og servere en digg vegetarmiddag. Vis tradisjonsglade besteforeldre at vegetarmat ikke er skummelt, men både enkelt og godt. Gjerne si noen betryggende ord om at man ikke trenger å kutte ut kjøttmåltidene helt, men at bare det å halvere kjøttforbruket har en rekke positive miljø- og helseeffekter.