Hopp til hovedinnhold
  • Transport

  • Reiser og ferier

Ti gode grunner til å velge elsykkel

Publisert 25. september 2014

Har du allerede prøvd en elsykkel trenger du antageligvis ikke å lese dette. Hvis ikke: Her er ti gode grunner til å prøve en.

1. Det er gøy!

Mange synes allerede at det er gøy å sykle, men med en elsykkel blir sykling virkelig en lek. For alle og i alle aldersgrupper. «Det føles som å fly», er en vanlig kommentar fra nye elsyklister. Den nye sykkelgleden inspirerer mange til å sykle litt ekstra langt og litt ekstra ofte. Noen sier at elsykkelen gjør at de oppdager koselige omveier som gir dem den lille ekstra opplevelsen i hverdagen.

2. Det går fort og du kommer deg langt

Det går fortere å sykle i oppoverbakke når man har en liten elektrisk hjelpemotor. Og akselereringen går fort fra full stopp til god hastighet etter hvert veikryss. Dessuten blir de færreste slitne, selv over lange distanser, så det byr ikke på noe problem å holde tempoet oppe. Med elsykkel har du medvind hele veien. Nettopp derfor opplever mange å ende opp med daglige elsykkel-reiser på over 10 kilometer hver vei, mens en gjennomsnittlig sykkelreiser med vanlig sykkel er 4 km. I byene, med rushtidsproblematikk, kan elsyklister også glede seg over at det går raskere enn både bil- og kollektivtrafikk.

3. Bratte bakker er ingen hindring

Den lille elektriske hjelpemotoren hjelper deg opp bakkene. Enkelt og greit.

4. Du sykler mer

«Elsykkel er for meg et godt alternativ til bil. Tre fine ønsker på en gang: mosjon, effektivitet og miljøvennlighet.»

Tina Bogetvedt Deltaker i FIVHs prosjekt for å få flere til å velge elsykkel


Elsyklister sykler mer enn vanlige syklister; hele 70 prosent mer faktisk. Det er antageligvis fordi det er lett, gøy og det går fort. Derfor er det enklere å velge elsykkelen fremfor bilen eller bussen, og det er lett å sykle seg en lang tur.

5. Du blir ikke så svett

Den lille elektriske hjelpemotoren på elsykkelen gjør det lett å sykle, både bortover og oppover, og med 4 melkekartonger og et barn på bagasjebrettet. Du slipper å dusje etter sykkelturen og du kan reise til jobben, på fest eller på jobbintervju ferdig antrukket. Om vinteren må du selvfølgelig kle godt på deg når du sykler, men du slipper å bli kokende varm og svett under alle klærne etter en liten stund.

6. Du kan ta med barna

«Det er rett og slett overraskende enkelt å sykle 27-28 km hver dag! Med elsykkel får jeg superkrefter!»

Maria Cecilie Stivang Deltaker i FIVHs prosjekt for å få flere til å velge elsykkel


Kanskje du pleier å ta bilen til jobb fordi du må levere barna i barnehagen på veien? Det blir ikke tungt å sykle selv om du har flere barn i sykkelvogna når du har en elsykkel. Ivrige sportssyklister forteller oss at etter at kona fikk seg elsykkel så hender det at hun sykler ifra han i oppoverbakkene, selv med sykkelvogna full av barn.

7. Du slipper å kjøre bil, sitte i kø og lete etter parkeringsplass

Elsykkelen kan gjøre det mulig for deg å slippe å ta bilen. Det blir mulig å få levert barna i barnehagen på vei til jobb. Det blir mulig å sykle raskt til jobben selv om avstanden er godt over 10 km og du trenger ikke engang å være svett når du kommer fram. Du slipper å sitte i kø og den stadige frustrasjonen med å lete etter parkeringsplass når du egentlig har dårlig tid. Og du slipper å sitte stille enda mer av dagen enn det du gjør ellers.

8. Det er bra for helsa

Elsykkelen gir deg et lite dytt når du sykler, men den gjør ikke hele jobben for deg. Du må fortsatt trå for at motoren skal virke og du kan justere motoreffekten opp og ned etter behov. Studier viser at elsykling gir tilsvarende treningseffekt som rask gange eller gange i motbakke. 30 minutter fysisk aktivitet i hverdagen er anbefalt av Helsedirektoratet for å forebygge mange sykdommer. Du blir nok ikke særlig svett av elsykling med full motoreffekt på, men du kan godt bli litt andpusten. Hvis elsykkelen er det som får deg ut av bilen eller opp av stolen så har elsykkelen en gunstig effekt på helsa di.

9. Du sparer penger

«Elsyklista e ikkje som andre syklista. Dæm har god tid, dæm smile i oppoverbakkan og dæm tar sæ tid tel å sykle innom små idylla på tur tel og fra jobb selv om det ikkje e kortaste veg.»

Elin Isaksen Deltaker i FIVHs prosjekt for å få flere til å velge elsykkel


Fordi en elsykkel gjør det enkelt å bytte ut bilen og kollektivtrafikken på de daglige reisene, sparer du fort penger på investeringen. Kanskje trenger du ikke lenger månedskortet, men bare noen enkeltbilletter i ny og ne. Eller så er det utgiftene til parkering, bensinforbruk, bompenger og vedlikehold på bilen som reduseres. Hvis elsykkelen bidrar til at du ikke trenger å eie bil, har du spart store summer. Kanskje holder du deg til og med friskere fordi du får en daglig dose frisk luft og litt fysisk aktivitet. Det kan fort lønne seg.

10. Du sparer miljøet

Visste du at hver elsykkel i bruk reduserer ett kg CO2-utslipp hver dag fordi den erstatter bil- og kollektivreiser? Det er sammenlignet med effekten av en vanlig sykkel. En elsykkel har motor og batteri, og produksjonen av sykkelen krever mer ressurser enn for en vanlig sykkel. Derfor er det lurt å velge kvalitet når du først kjøper en slik sykkel. Hvis man sammenligner med en bil eller en passasjerplass på buss utgjør likevel produksjonsbelastningen og strømforbruket minimalt.
Elsykkelen har også andre miljøfordeler som den deler med sykkelen generelt: den skaper ingen støy, ingen lokal luftforurensning, den krever lite areal og den sliter ikke på veiene.