Hopp til hovedinnhold
  • Reiser og ferier

Slik sykler du trygt i byen

Publisert 18. august 2015

Er du en av dem som kvier seg for å sykle i byen fordi det ikke føles trygt? Å gå glipp av noe som er så bra for helsa, miljøet og trivsel er jo ikke bra. Her er våre ti beste tips til å forvandle deg til en selvsikker og trygg bysyklist.

1. Finn ruter du føler deg komfortabel med og ikke nødvendigvis den korteste. Unngå å sykle i gater med mange fotgjengere, dårlig vedlikeholdte gater og strekninger med veiarbeid. Velg gater med sykkelfelt, brede fortau og delte gang- og sykkelstier når du kan.

2. Se og bli sett. Bruk knallfarget refleksvest eller en vindjakke. Gi tydelig tegn når du svinger. Søk blikkontakt med bilister når du nærmer deg kryss.

3. Tilpass farten. Senker du farten får du bedre oversikt, får bedre tid og mer avstand til å reagere, og du vil føle deg generelt tryggere. Å dumpe borti en fotgjenger eller annen syklist er rimelig pinlig. Bygater er ikke det rette stedet å få maksimal treningseffekt av syklingen. Ønsker du høyere puls så trå til litt ekstra når du kommer til en bakke.

4. Lær deg trafikkreglene. Skal du sykle trygt i bytrafikken må du kjenne til vikepliktsreglene, enkelte skilt og reglene som gjelder spesielt for syklister. Les denne flotte, illustrerte guiden fra Statens vegvesen som inneholder det du må vite…

5. Hold sykkelen i stand. Sjekk regelmessig at skruer som holder på plass hjul, styre og sete sitter fast som de skal. Bremsene må være i god stand.

6. Ha påbudt utstyr. Sykkelen skal ha refleks på pedaler og i tillegg rød refleks bak og hvit (eller gul) foran, eller lykt foran og bak. Det er også påbudt at sykkelen har sykkelbjelle, slik at du får varslet når du sykler forbi fotgjengere og andre syklister.

7. Bruk hjelm. Hvis du mener hodet ditt har funksjoner det er verdt å ta vare på, så bruker du hjelm når du sykler. Selv på korte turer. Sjansen for å finne en hjelm du virkelig liker og som passer stilen din er stor. Sjekk hva Google finner her.

8. Finn sykkel som passer deg. For deg som ikke er så sykkelvant er det best med en sykkel du kan sitte rettere i ryggen på (ikke for lavt styre) og som har litt bredere dekk for stabilitet.

9. Ikke hør på musikk når du sykler. Du trenger alle sansene dine for å henge med i bytrafikken.

10. Hold avstand til fortauskanter, fotgjengere og andre potensielle hindringer.