Hopp til hovedinnhold
  • Reiser og ferier

Slik reiser du klimavennlig til jobben

Publisert 30. august 2020

Å redusere bilbruken er det viktigste du kan gjøre for å reise klima- og miljøvennlig til jobben. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan gjøre det.

Gå, jogge eller sykle

Du kan kombinere jobbreisen med trening. Når du kommer hjem, er du ferdig trent og slipper å dra ut igjen for å gjøre det. Det er både praktisk og ikke minst familievennlig. En elsykkel vil gjøre sykkelturen til en lek. Her finner du seks helsefordeler ved å sykle, og forskning viser at sykling på elsykkel gir god treningseffekt.

Elsykkel får du kjøpt i de fleste sportsbutikker, men også hos en del billigkjeder. Og kanskje vil en rimeligere sykkel kunne dekke ditt behov. Du kan også prøvekjøre en sykkel i de fleste butikker.

BUA er en nasjonal ideell organisasjon og låner ut gratis sportsutstyr som blant annet elsykler. De har etablert utlånssteder i over 90 kommuner. Skattkammer, Frigo, Turbo og Frilager er noen andre tilsvarende tilbud. I de fleste utstyrsordningene kan alle låne, ikke bare barn, og ordningene eies og drives av kommuner, lag og foreninger.

Flere personer i hver bil

Det er særlig i rushtidene norske biler har mye ledig setekapasitet som ikke blir utnyttet. Samkjøring gjør at antallet biler på veiene kan reduseres og dette reduserer køproblemene og utslippet fra veitrafikken. Her får du tips til samkjøring.

I den norske appen Samme vei kan du finne samkjøringspartnere, enten du vil å ha med én eller flere passasjerer i din bil, eller du ønsker å sitte på. Hvis du i tillegg velger en el-bil, kjører du både mer klimavennlig og kommer raskere frem i kollektivfeltet.

Kollektivt

Jo flere som benytter seg av kollektivtransport, desto større blir tilbudet. Og da blir det flere avganger.

Å reise kollektivt er praktisk av mange grunner. Du kan lese, jobbe, høre podkaster eller andre radioprogrammer, og du kan slappe av med musikk, mat eller rett og slett bare hvile ut etter en krevende morgen eller jobbdag.

Planlegg gjerne din reise med en reiseplanlegger, for eksempel Entur eller Vy sin ruteplanlegger.