Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Grønn skoleguide

Publisert 02. april 2019

Ikke bare er det nødvendig å tenke miljøbevisst i skolesammenheng, det kan også være gøy! Vi har samlet et knippe grønne tips til enkle, sosiale og miljøvennlige alternativer du kan gjøre med barna i en travel skoleuke.

Skolen er i full sving igjen, og det er også markedskreftene. Med tilbud på klær, skolesaker og stæsj kan det være vanskelig som forelder å ta miljøbevisste valg. I den anledning har vi samlet et knippe grønne tips og råd til hvordan du kan bidra til å gjøre skolegangen litt mer miljøvennlig for barnet ditt.

Bytt, kjøp brukt eller lån

Gå igjennom hva barnet ditt trenger før du går til nye innkjøp, og kjøp aller helst brukt. Dette er gunstig for miljøet bla. fordi brukte klær inneholder mindre miljøgifter enn nye klær. Barna synes ofte det er morsomt å kunne byttelåne, så hvorfor ikke arrangere en byttedag? Sko, sykler, sekker og klær er ting som kan vare i flere år, men som ofte må byttes ut pga. vekst. På vinteren blir det ofte arrangert diverse aktiviteter med SFO eller fritidsordningen slik som skøyte- og skidager. I den anledning finnes det organisasjoner slik som BUA, Frigo, Skattekammeret (samt enkelte kommuner) som leier ut utstyr til barn, helt gratis, slik at man slipper å kjøpe alt selv! Dette er svært gunstig for både miljøet og lommeboka.

Miljøvennlig bokbind

Bøkene blir som regel kun brukt ett år av gangen, så om man skal bytte bokbind hvert år blir det mye bruk og kast. Det er derfor bedre å bruke gammelt avispapir, gå til innkjøp av miljøvennlige bokbind eller og sy ditt eget!

Gå med barna til skolen eller samkjør

Det aller beste, hvis det er mulig, er å gå eller sykle med barnet ditt til skolen. Ikke bare er det bedre for miljøet, men det er også bedre for helsa. Om dere har lang reisevei, velg kollektivt fremfor bil. Hvis siste mulighet er å kjøre bil- prøv å samkjør med andre foreldre. Og husk; ikke la bilen stå på tomgang på parkeringsplassen mens du venter på barnet ditt.

Velg gjenbrukbart og kjemikaliefritt

De siste årene har det blitt gjort flere funn av miljø og helseskadelige stoffer i skolesaker til barn. Dette gjelder spesielt billige og masseproduserte skolesaker og ransler. For å unngå at barnet får i seg disse stoffene kan du se etter produkter som er svanemerket.

Dropp plastikkposene, og invester heller i gjenbrukbare matbokser som er fri for miljøstoffer. Slik som disse fra ECOlunchbox som er 100% kjemikaliefri. Gå også for en gjenbrukbar vannflaske. Rustfritt stål er alltid et godt alternativ, da du ikke trenger å bekymre deg for giftstoffer fra en plastflaske som siver inn i vannet. Dessuten har enkelte skoler vannstasjoner hvor barna kan fylle opp vannflasken hele dagen for å holde dem hydrert. Vannet i kroppen fører oksygen til cellene, fjerner avfallsrester og beskytter leddene og organene.

Kast mindre mat

Det er ikke nødvendig å sende med barnet mer mat enn det hun eller han klarer å spise opp. Send heller med barnet en passelig porsjon mat. Om dere har igjen middagsrester fra dagen før, passer dette også ypperlig som matpakke! Slik kan vi bidra til å redusere matsvinn. Om barnet ditt ender opp med å ha mat til overs allikevel, så er dette en flott mulighet til å lære barnet om hvordan man resirkulerer eller komposterer avfallet.

Bli Miljøagent

Miljøagentene er barnas miljøorganisasjon. Alle barn i Norge kan bli miljøagenter og jobbe sammen for at alle skal bli flinkere til å ta vare på jordkloden vår. Her lærer barna å bli bevisste rundt miljøvern, klima og naturen. Samtidig jobber Miljøagentene for at barn skal ha troen på seg selv, på framtiden, og at det nytter å gjøre noe. Meld inn barnet ditt her!

Gå foran som et godt eksempel

Selv om det er viktig for foreldrene å gjøre noe for å hjelpe barna til å bli mer miljøvennlige, er det like viktig for barna å utvikle sine egne miljøvennlige vaner. Gå foran som et godt eksempel, og la barna vite hvorfor du gjør som du gjør. Lær barna viktigheten av å være bærekraftig, ta grønne valg og gjøre det som er bra for miljøet. Slik kan vi skape en grønn fremtid for våre små!