Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Grønn feiring

Publisert 14. mai 2019

Festlige begivenheter trenger ikke bety høyt forbruk. Her er en bærekraftig festguide.

Det er mange områder du lett kan gjøre en positiv forskjell for å minske fotavtrykket. Her er noen tips til en grønn feiring.

Dropp ballonger og annet unødvendig plast.

Heliumsballonger svever ofte til værs og havner i naturen. Hvis du er glad i ballonger, fyll dem med vanlig luft, sørg for at de ikke havner i naturen og velg ballonger av naturgummi/latex. Plastkonfetti kan du erstatte med blomster og blader som du plukker selv.

Lag dine egne dekorasjoner.

Blomsterkranser eller buketter i stedet for plastpynt og ballonger er både billig, vakkert og lukter godt! Man kan også lage egne vimpler enten av tøy eller papir (eller kjøpe ferdiglagde på for eksempel Beeco). Hjemmelagde pongponger i garn eller papir er også fint å pynte med. Det finnes mange kreative ideer på nett: Søstrene Grene har for eksempel flere sjablonger til nedlastning som du kan bruke til å lage diverse dekorasjoner av.

Velg flerbrukbestikk eller spis serviset.

Lurer du på hva du skal servere maten på? Flerbruksservise og bestikk er absolutt best. Hvis du skal ha feiring ute og ikke har noe som passer, kan det være verdt å investere i noen lette små tallerkener som en ikke er så redd for? Hvis det ikke passer, hva med et spiselig engangsservise? Det er et godt alternativ til unødvendig engangsplast å bytte ut tallerkener og bestikk med for eksempel Bioterm sitt servise laget av hvetekli. Velg deretter papp og svanemerket foran engangsplast. Norgesgruppen har nå også startet salget av engangsbestikk i tre.

Grill smart.

Det selges over 1 million engangsgriller i Norge hvert år. I tillegg til å være miljøbelastende i produksjon utgjør det et stort avfallsproblem. Det beste er dermed å droppe engangsgrillen og heller tilberede maten på andre måter. Ønsker du å grille hjemme er kullgrill et greit alternativ ifølge Svanemerket, så lenge du husker å sjekke at kullet har FSC-merket.

Mer grønt og mindre matsvinn.

Å redusere kjøttforbruket er en av de enkleste måtene enkeltpersoner kan bidra til å redusere sitt fotavtrykk. Vær kreativ, tilby flere vegetaralternativer! Her er noen tips til grønn grillmat. Det er fint å ha rikelig med mat når det er fest, men sørg for at den ikke havner i søpla. Hvis det blir mye restemat igjen kan du spørre gjestene om de vil ha med seg litt kake eller mat i en boks.

Velg gift- og plastfri sminke.

Her er noen tips til mer miljøvennlig kosmetikk. Har du lyst å bruke glitter på festen er det fint å unngå glitter med mikroplast.

Kle deg miljøvennlig.

Vi kjøper rundt 70.000 tonn nye klær i Norge hvert år, og fest er for mange ensbetydende med shopping. Det er fullt mulig å redusere sitt fotavtrykk og samtidig stille fresh på festen! Det aller beste er å gjenbruke noe du allerede har. Ønsker du noe «nytt» kan man finne masse fine bruktklær på for eksempel Fretex eller finn.no. Velg gjerne naturfiber og unngå syntetiske materialer hvis du kan. Kanskje kan du redesigne et eller flere av plaggene du allerede har? Eller hva med å byttelåne klær med en venn eller et familiemedlem?