Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

De fem heteste grønne trendene

Publisert 12. februar 2019

Her er de mest populære trendene som er bra for både planeten og deg.

Det har aldri vært både viktigere og enklere å tilpasse livsstilen til de store miljø- og klimautfordringene. De grønneste sosiale trendene i tiden appellerer til stadig flere mennesker. Trendekspertene trekker blant annet fram det enkle, naturlige, sosialt ansvarlige, unike, introspektive og varige som de sterkeste livsstilstrendene globalt. Her er de grønneste trendene vi ser i tiden.

1. Bo mindre og lev stort

"Bo mindre"-bevegelsen har sneket seg inn i stua vår gjennom TV-serier som "Mitt bittelille hjem". Med skrekkblandet fryd ser vi på amerikanere og andre som skalerer drastisk ned på boarealet for å leve et enklere og mer aktivt liv. Klima- og miljøgevinsten ved å klare seg med mindre plass er stor. Energiforbruket blir redusert og med begrenset plass tilpasses forbruket deretter. Bare å flytte fra hus til leilighet reduserer klimafotavtrykket i snitt med to tonn CO2 i året. De pressede boligmarkedene i verdens storbyer har utløst en bølge av smarte og plasseffektive boløsninger. Å klare seg med mindre plass har aldri vært enklere.

2. Ei mindre og lev friere

Vi omgir oss med tusenvis av ting i livene våre som krever lagring, som bidrar til rot, skaper bekymring og uro, og som stjeler tid og oppmerksomhet. Eier tingene våre oss, og ikke omvendt? Filosofen Herbert Marcuse skrev tørt at vi mennesker i det moderne overflodssamfunnet har en tendens til å finne oss selv og sjelen vår i tingene vi omgir oss med. Forfatteren Fumio Sasaki kvittet seg meg 90 prosent av tingene sine og inspirerte unge til å finne en ro og et enklere liv i en minimalistisk livsstil i Japan. Minimalistene fyller livene sine med opplevelser og aktiviteter i stedet for ting. Jaget etter nye ting vi kan omgi oss med har et betydelig klima- og miljøfotavtrykk. Er du klar for en grønn dose japansk minimalisme?

3. Grønne urbane fingre

Det er ingen grunn til å ofre bylivet om en har grønne fingre som klør. Langs Akerselva i Oslo er det funnet både chili og tomater. Hva skjer? Noen har nok laget en liten geriljahage på et ledig fellesområde i byen, og ledige jordflekker som kan tas i bruk til matvekster er det mange av i byene våre. Det er en stille grønn revolusjon på gang i byene. Grønnsaker og urter i bakgårder, balkonger, i vinduskarmer og på tak er en meningsfull bytrend som åpenbart inspirerer oss til å tenke nytt om hva det vil si å bo i en by. Se Senter for bylandbruk, Urbandyrking.no og Nabolagshager for inspirasjon. For byfolk som vil slippe sine grønne fingre fri så finnes det nå også kompakte aeroponiske og hydroponiske dyrkingssystemer til hjemmebruk å få tak i. I tillegg satser selv Ikea på utstyr til innedyrking.

4. Deleånden som går

Den kollektivistiske trenden der alt vi eier får et mer aktivt liv ved å bli leid bort, byttet og delt brer om seg. En rekke nettsider og app’er bidrar til denne deleøkonomien som reduserer behovet for å kjøpe ting som en egentlig bare har bruk for en gang i blant: Bilkollektivet, Airbnb.com, Streetbank, Leieting.no, Nabobil, Gomore.no og Vibytter.no er noen av dem. Å fokusere på å ha tilgang til tingene en trenger istedet for å eie dem er miljøsmart og foreningen mellom felleskap og egennytte inspirerer stadig flere til å tenke nytt. Delebevegelsens ubestridte internasjonale møteplass er Shareable.net.

5. Den grønne matbølgen

Vegetarianismen er i vinden som aldri før. Matprodusentene og butikkjedene kappes om å tilby enkel vegetarisk ferdigmat, de store hurtigmatkjedene satser på vegetarburgere og etterspørselen etter vegetarpølser i kiosker er umettelig. At Verdens helseorganisasjon advarte om sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft skremte altetere over hele verden. Her hjemme har helsemyndighetene nå tatt med det vegetariske kostholdet i sine helseråd. Den grønne matbølgen er veldig godt nytt for miljøet, klimaet og husdyrene.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 02-02-2017