Hopp til hovedinnhold
  • Reiser og ferier

Bli en grønnere syklist

Publisert 24. juni 2016

Å sykle er et flott og viktig miljøvalg. Ta miljøengasjementet ditt noen pedaltråkk videre med våre grønne sykkeltips.

1. Velg den grønneste sykkelen. Det beste miljøvalget du kan gjøre er å finne sykkelen som best oppfyller dine behov, har en geometri som passer og som du vil bruke mest mulig. Prøv for all del sykkelen før du kjøper og få råd i butikken om hvilken sykkel som passer best til ditt bruk. Sykkel med ramme og utvalgte deler i karbonfiber har høyest klima- og miljøfotavtrykk totalt sett. Karbonfiber er problematisk å resirkulere, i motsetning til aluminium og stål. Lagene med karbonfiber holdes sammen av en hel del epoksy, som kan inneholde miljøgiftige bifenyler.

2. Unngå giftige sykkelklær. Styr unna sykkelklær som markedsføres som antibakterielle og luktfrie. Det er svært vanlig at sykkelklær, sko og hansker tilsettes stoffer som kan gi antibiotikaresistens, noe som er en alvorlig folkehelsetrussel. Produsentene Craft, Stormberg og Helly Hansen bruker ikke antibakterielle stoffer i sine sykkelprodukter. Vanntette og vannavstøtende sykkelklær kan inneholde miljøgiftige fluorkarboner som truer livet i naturen.

3. Velg miljøvennlige kjemikalier. Velg biologisk nedbrytbare sykkeloljer og andre sykkelkjemikalier. Unngå produkter med teflon (PTFE) som er ikke nedbrytbar plast og som kan inneholde andre miljøgiftige fluorkarbonforbindelser. Vinterdekk fra Suomi tyres inneholder ikke kreftfremkallende og miljøgiftige stoffer, i motsetning til dekkene fra de aller fleste andre produsenter.

4. Hold sykkelen ren. Godt renhold kan både forlenge levetiden til sykkelen din og ikke minst bidra til en mer knirkefri sykkelopplevelse. Du kommer langt med en bøtte (varmt) vann og klut. Unngå såpevann som kan løse opp smøring og fett på utilgjengelige deler i krank og styrelager. Å bruke en kjedelås, slik at kjedet enkelt kan tas av for rengjøring, er veldig lurt. Regelmessig renhold er spesielt viktig på vinteren, med salt og asfaltstøv som sliter på drivverket.

5. Vedlikehold regelmessig. Sykkelgleden er proporsjonal med hvor godt du vedlikeholder. På YouTube og nettet ellers finnes det masse nyttig for deg som vil lære om å vedlikeholde og reparere sykkelen selv. Hvis du ikke vil mekke selv, så finn et sykkelverksted som har et godt miljøfokus på kjemikalier. En bra vedlikeholdt sykkel varer lenge og ikke minst er det tryggest for deg at bremser, styrelager og andre kritiske deler av sykkelen er i god stand.