Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Matproduksjon står for nærmere en tredjedel av de globale klimautslippene, i tillegg til forurensning, avskoging, utarming av matjord og overforbruk av ressurser som fosfor. Hvordan skal vi produsere nok mat til en voksende befolkning og samtidig holde oss innenfor planetens tålegrenser?

Tema

Bærekraftig forbruk og produksjon

Flere av de store utfordringene verden står overfor skyldes vårt høye forbruk av miljøbelastende varer og tjenester. Siden 1990 har vi nordmenn doblet forbruket vårt, og ingen i Europa bruker mer penger på oppussing enn oss.

 
Klima- og miljøutfordringene krever mer produksjon av plantebasert mat.

Overforbruk
60 prosent av verdens klimagassutslipp og mellom 50-80 prosent av verdens land-, material- og vannforbruk kommer fra husholdningers forbruk.

Produksjon av kjøtt og melk krever import av store mengder soya og andre fôrråvarer

Planetens grenser
Fire av planetens ni tålegrenser er allerede overskredet. Politikerne våre har enda ikke tatt sin del av ansvaret for å stanse denne utviklingen. Vi forbrukere kan ikke gjøre det alene.

Maten er for verdifull til å kastes.

Bakvendt næringsliv
Næringslivets forretningsmodeller gir oss produkter med kort levetid, som ikke kan repareres eller resirkuleres. Dette fører til unødvendig høy produksjon og bruk av ressurser.

For bærekraftig produksjon av mat med det beste for mennesker og miljø i sentrum

Norge i verden
Tingene våre er ofte produsert i land i det globale sør, med store utfordringer knyttet til forurensing av vann- og matjord, mikroplastutslipp og uforsvarlige arbeidsforhold.

 
Les videre
 

Redusert forbruk gir økt livskvalitet

Produksjonen av klær, elektronikk og andre forbruksvarer krever et enormt forbruk av naturressurser, verdifulle mineraler, vann, energi og kjemikalier, og fører til utslipp av klimagasser, mikroplast og miljøgifter. Vi jobber for å skape et mer bærekraftig forbruksnivå og holde oss innenfor planetens tålegrenser.

 
Bedre liv med mindre forbruk

Lavere forbruk i rike land er helt nødvendig for at mennesker i det globale sør kan øke sin levestandard til et verdig nivå, uten å ødelegge miljøet. Vi må lettere kunne dele, leie, reparere og handle brukt, fremfor å kjøpe nye ting. Det kan også gi oss et rikere og lykkeligere liv, med mindre stress og klimauro.

Sirkulær økonomi

Dagens lineære forretningsmodell baserer seg på å selge flest mulig varer til lavest mulig pris. Det skaper overforbruk, lavkvalitetsvarer og store mengder avfall. Det er ofte billigere å kjøpe nytt enn å reparere. Vi trenger en mer sirkulær økonomi, der ting lages for å vare lenge, gjenbrukes, repareres og inngå i nye kretsløp. Ved å bruke produkter og avfall om igjen kan vi skape flere nye grønne arbeidsplasser.

Knappe ressurser

Kjøretøy, bygninger og elektronikk er laget av ressurser vi henter ut av naturen. Utvinning av ressurser er en stor belastning for natur og for lokalsamfunn rundt gruver. Vi kan ikke tømme jorda for ressurser i all evighet. Det meste av ressursene blir til avfall etter kort tids bruk. I en bærekraftig verden må vi redusere forbruket, gjenvinne og resirkulere ressursene vi henter fra naturen.

Miljøgifter og forurensing

Forbruket vårt fører til massiv forurensning og utslipp av helse- og miljøskadelige kjemikalier. Dette forårsaker mange helseplager og dødsfall hvert år, truer biologisk mangfold og verdens tilgang på ren mat og drikke. Strengere kjemikalielover, et mer åpent og ansvarlig næringsliv, og flere miljøsertifiserte produkter er nødvendig hvis det skal bli mulig for folk å leve en giftfri hverdag.

Utslippet fra forbruket vårt

Alle varene vi kjøper i hverdagen skaper klimagassutslipp når de blir produsert og når vi kaster dem. Noen ganger også mens vi bruker dem. Store deler av utslippene fra forbruket vårt skjer ikke i Norge, men i utlandet, på fabrikker, i landbruket og i transporten på veien til deg. Et forbruksbasert klimaregnskap tydeliggjør hvordan endring i forbruket vårt vil bidra til utslippskutt både nasjonalt og globalt.

Planetens tålegrenser

For å oppnå FNs bærekraftsmål må vi holde oss innenfor planetens ni tålegrenser. Tålegrensene for klimaendringer og tap av biologisk mangfold er allerede overskredet, og vi står nå i fare for å overskride ytterligere to planetgrenser. For å avverge økologisk kollaps trenger vi en målrettet bærekraftig global politikk og ansvarlige selskaper og finansielle institusjoner.

 
 
 

Det viktigste rommet... [2:08 min]

Karusellen [1:28 min]

 
 

Tips til miljøvennlig og etisk forbruk

Hvordan kan jeg være en mer bærekraftig forbruker?

 
1

Reparer og ta vare på tingene dine. Vi står overfor store miljøutfordringer. Det bør ikke lønne seg å bruke og kaste, mens det er dyrt og vanskelig å ta vare på tingene vi har. Du kan bidra til endring! Ved å reparere tingene dine kan du redusere forbruket. Gir du tingene dine et lengre liv, kutter du utslipp og sparer lommeboka. Les mer

2

Kjøp mindre! Ved å redusere mengden nye ting vi kjøper, kan vi både gi kloden en bedre fremtid og gevinster for oss selv. Pengene du sparer på unødvendig forbruk kan brukes til å ta ut noen ekstra feriedager, slik at du kan tilbringe mer tid med dem du er glad i og ting du liker å gjøre. Prøv en forbrukspause! Les mer

3

Kjøp brukt. Ombruk og bruktkjøp forlenger levetiden på klær, elektronikk og andre produkter. Hvis hvert klesplagg brukes dobbelt så mange ganger før det kastes, reduseres CO2 belastningen fra plagget med 49 prosent. Det er mange bruktskatter der ute som venter på å få et nytt liv. Les mer

4

Prøv dele- og leieordninger. Mange ting trenger vi kun i en kort tidsperiode. Å ha tilgang til et produkt når du trenger det, er vel så gunstig som å eie selv. Du kan leie både verktøy, fritidsutstyr, biler, båter, klær, møbler og mye annet. Å låne eller å leie er en god mulighet til å bli kjent med folk, og du slipper overfylte skap hjemme.Les mer

5

Velg miljømerket. Velger du forbrukerprodukter som er miljømerket, bidrar du til reduksjon av helseskadelige kjemikalier og mindre skade på natur og medmennesker. Det er viktig å velge en merkeordning som er tredjepartssertifisert. Se blant annet etter Svanemerket og EU-blomsten. Les mer

6

Velg kvalitet og bruk reklamasjonsretten. Velg kvalitetsprodukter som varer lenge og som kan repareres. Er det en fabrikasjonsfeil ved tingen du har kjøpt, eller du ikke har fått det du har betalt for, skal selger tilby reparasjon eller en ny vare. Du kan reklamere opptil fem år, avhengig av hvor lenge det du har kjøpt er ment å vare. Les mer

 
 

Utvalgt rapport

Forbruket flater ut - men er langt fra bærekraftig

 

Forbruket flater ut - men er langt fra bærekraftig

Siden 1990 har vi i Norge doblet det gjennomsnittlige forbruket per person.

Last ned Flere rapporter

Fagpersoner som jobber med forbruk hos oss

Tonje Elisabeth Kristiansen
Tonje Elisabeth Kristiansen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Hanne Gustavsen
Hanne Gustavsen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Liv Thoring
Liv Thoring
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Ingrid Kleiva Møller
Ingrid Kleiva Møller
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
 

Slik jobber vi med forbruk

Vi sprer kunnskap

Vi sprer kunnskap

Vi utfordrer det høye forbruksnivået vårt i media, og er tydelige på hvilke konsekvenser forbruket har for planeten vår. Vi skriver rapporter, følger med på forbruksstatistikken, arrangerer webinarer og seminarer. Vi er i tett kontakt med næringsliv og myndigheter for å pushe overgangen til et mer bærekraftig og sirkulært økonomisk system. Vi bruker aktivt våre egne kanaler for å informere om hvordan du kan bidra til et mer bærekraftig forbruksnivå.

Vi finner løsninger

Fokus på løsninger

Vi gir tips til hvordan man kan redusere forbruket, reparere og ta vare på tingene vi allerede har. Vi veileder folk til miljømerkede kvalitetsprodukter og dele- og ombruksordninger. Dette bidrar til å øke folks interesse for mer miljøvennlige produkter og tjenester, og øker presset på selskaper for bærekraftig omstilling gjennom hele verdikjeden.

Vi påvirker

Vi påvirker

Vi møter politikere, næringsliv og interesseorganisasjoner for å fortelle om de bærekraftige forbruksløsningene. Vi deltar i debatter om forbruk og sirkulære og bærekraftige forretningsmodeller og følger myndighetenes arbeid på feltet tett. Vi samarbeider med europeiske miljøorganisasjoner og påvirker arbeidet for å innføre mer miljøvennlige lover og ordninger i EU og EØS-området.